FOLLOW US: facebook twitter

Θήλασαν δημόσια τα βρέφη τους…

Ημερομηνία: 07-11-2016 | Συντάκτης:

thilasmos-gastouni3Με συμμετοχή ο 4ος δημόσιος μητρικός θηλασμός στην Ηλεία χθες στη Γαστούνη

Με επιτυχία στέφθηκε και η φετινή εκδήλωση για τον δημόσιο μητρικό θηλασμό στην Ηλεία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Γαστούνη και στο χώρο του Κουρβισιάνειου Πολιτιστικού Κέντρου με τη συμμετοχή των μελών του Δικτύου Πρωτοβάθμιων Μαιευτικών Υπηρεσιών και αρκετές μαμάδες που θέλησαν να συμμετάσχουν στην τοπική δράση του Πανελλήνιου Ταυτόχρονου Δημόσιου Μητρικού Θηλασμού. Την προσπάθεια αυτή φυσικά ανέλαβαν να υλοποιήσουν τα μέλη της Ομάδας Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ηλείας. Το πρωί της Κυριακής αρκετές μητέρες με τα μωρά τους στην αγκαλιά και τους συζύγους τους δίπλα να τις υποστηρίζουν, θήλασαν δημόσια προτάσσοντας κυρίως το μήνυμα για το δικαίωμα της μητέρας και του βρέφους στο δημόσιο μητρικό θηλασμό. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από εφτά χρόνια στην Ελλάδα και τα τελευταία τέσσερα υποστηρίζεται και στην Ηλεία.

thilasmos-gastouni4

Αυτό που δειλά – δειλά ξεκίνησε το 2013, πλέον έχει αποκτήσει μεγαλύτερη οντότητα και έχει βρει απήχηση στις θηλάζουσες μητέρες της περιοχής αλλά και γενικότερα στο γυναικείο πληθυσμό, ακόμα και τις πιο μικρές και κλειστές κοινωνίες. Έτσι από τις τρεις μητέρες, που με τόλμη ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2013 την προσπάθεια του δημόσιου θηλασμού στην Ηλεία και στον Πύργο, χθες τουλάχιστον εννέα μητέρες με τα βρέφη τους συμμετείχαν στον ταυτόχρονο θηλασμό. Μητέρες με τα παιδιά τους από διάφορες περιοχές της Ηλείας που θέλησαν μέσα από την εκδήλωση αυτή να προτάξουν το δικαίωμα του δημόσιου θηλασμού για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

thilasmos-gastouni1«Ο θηλασμός δεν είναι ένστικτο, είναι τέχνη»

Η συνδιαχειρίστρια της Ομάδας Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ηλείας, Γρηγορία Βόγκα, τόνισε πως «… και φέτος η Ομάδα μας συμμετέχει στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό. Κάθε χρόνο παγκοσμίως 1-7 Νοεμβρίου είναι εβδομάδα μητρικού θηλασμού για ενημέρωση και εξάπλωση της χαμένης αυτής… τέχνης. Δεν είναι ένστικτο, είναι τέχνη που έχει χαθεί τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας για αυτό και βλέπουμε τα τόσο μικρά ποσοστά μητρικού θηλασμού. Στην Ελλάδα ενώ οι μητέρες έχουν την καλή πρόθεση και θέλουν να θηλάσουν τα μωράκια τους, στο μαιευτήριο έχουμε 90% προσπάθεια θηλασμού, στον πρώτο μήνα το ποσοστό αυτό πέφτει κατακόρυφα στο 30% και μετά το εξάμηνο στο 3%. Οπότε καταλαβαίνουμε την ανάγκη ενημέρωσης και εξάπλωσης του μητρικού θηλασμού και της κουλτούρας αυτής» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Βόγκα.

thilasmos-gastouni2

Οι δράσεις της Ομάδας Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ηλείας θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα, διαδίδοντας τους σκοπούς για τους οποίους έχει δημιουργηθεί και προετοιμάζοντας το έδαφος για την εκδήλωση του Πανελλήνιου Ταυτόχρονου Μητρικού Θηλασμού στην Ηλεία για την επόμενη χρονιά…

thilasmos3


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος