FOLLOW US: facebook twitter

Θέλει να κάνει νέα αρχή: Παρουσιάστηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός του Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων

Ημερομηνία: 30-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Η στελέχωση του μικροβιολογικού και η επαναλειτουργία του ακτινολογικού τμήματος, είναι τα πρώτα και άμεσα βήματα που προβλέπονται από το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Γ.Ν. Κρεστένων, που παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο χώρο του ΚΠΕ Κρεστένων. Ο διοικητής της νοσηλευτικής μονάδας Άκης Χουζούρης έκανε την παρουσίαση, του σχεδιασμού, ενώ φορείς του νοσοκομείου και της κοινωνίας αναφέρθηκαν σε στοιχεία και προβλήματα, σε αυτή τη λιτή εκδήλωση.

Ιστορία και προβλήματα

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος ζήτησε να έρθει σε διαβούλευση το σχέδιο δημιουργίας Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και χαρακτήρισε αναγκαίο να μελετηθεί το πλαίσιο λειτουργίας της.

Ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών σχετικά με τη Ν.Μ. Κρεστένων που την επαναφέρουν στον υγειονομικό χάρτη. Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας εκεί, η έγκριση δημιουργίας της Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον φορέων και τοπικής κοινωνίας για το νοσοκομείο είναι μερικά από τα θετικά στοιχεία που καταγράφονται. Στην ιστορική πορεία του νοσοκομείου από την ίδρυσή του έως σήμερα, αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Διοικητικής Υπηρεσίας Παναγιώτα Μπαρλαμπά, πορεία που μετρά σχεδόν έναν αιώνα. Στα προβλήματα που υπάρχουν λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και τον αγώνα που γίνεται σήμερα υπό αντίξοες συνθήκες αναφέρθηκε η διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Μονάδας Ιωάννα Δούκα. Ο χειρουργός Θώρακα – Αγγείων, Χρήστος Στασινόπουλος, μίλησε από ιατρικής πλευράς για τα προβλήματα και σχολίασε μεταξύ άλλων πως η απουσία οδοντιάτρου είναι σημαντική για την υγεία των πολιτών συνολικά, προτείνοντας να υπάρξει μια τέτοια ειδικότητα στο νοσοκομείο.

Τα πρώτα βήματα

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει τα πρώτα αποτελέσματα για το νοσοκομείο Κρεστένων για διαφανούν σε διάστημα έξι μηνών. Όπως είπε ο κ. Χουζούρης η προσθήκη γιατρών αλλάζει τα δεδομένα για τη μονάδα, μετά την προκήρυξη της θέσης παθολόγου γενικής ιατρικής, ενώ σήμερα υπηρετούν δέκα γιατροί και 25 άτομα λοιπό προσωπικό. Αναφέρθηκε στον εξοπλισμό που υπάρχει στη μονάδα αλλά και τις ελλείψεις, στα τμήματα που λειτουργούν όπως το παιδιατρικό, το οφθαλμολογικό, το μικροβιολογικό, η παθολογική και η χειρουργική κλινική και στην πρόθεση επαναλειτουργίας του ακτινολογικού τμήματος, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ακόμα στον ετήσιο προγραμματισμό εντάσσονται ακόμα η λειτουργία ΤΕΠ και βραχείας νοσηλείας, η προσθήκη δύο γενικών γιατρών και ενός παθολόγου, η παρουσία παιδίατρου, γυναικολόγου, οφθαλμίατρου σε τακτική βάση, όπως επίσης οδοντίατρου, καρδιολόγου, ουρολόγου, πνευμονολόγου και ορθοπεδικού.

Στα οικονομικά μεγέθη σημείωσε πως ο προϋπολογισμός του 2018 είναι 492.878,92 ευρώ, οι προμήθειες σε υγειονομικό υλικό είναι 23.338 ευρώ, στα έξοδα και τα έσοδα, αλλά και το ποσό που είναι διαθέσιμο για τη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ήτοι 150.000 ευρώ. Το θετικό στα οικονομικά μεγέθη για τη Ν.Μ. Κρεστένων είναι πως δεν έχει υποχρεώσεις από το παρελθόν.

Ο κ. Χουζούρης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «… η λειτουργία της μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, για μία συνολική μετανοσοκομειακή αποκατάσταση αλλά και να είμαστε στον χάρτη της ψυχοκοινωνικής ιατρικής που είναι ένα κομμάτι της υγείας στην Ελλάδα με μεγάλο εύρος εργασιών. Έγινε προκήρυξη θέσης ιατρού για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια στον χώρο του νοσοκομείου και φυσικά ευκαιρία είναι και η πίεση για την ολοκλήρωση του προγράμματος επίσκεψης ιατρών, δράσεων ομάδων και οργανισμών. «Διψάει» ο κόσμος να μάθει στα έξι περιφερειακά ιατρεία που βρίσκονται υπό την επίβλεψη του νοσοκομείου μας, ποιες μέρες πηγαίνει ο γιατρός για να μπορούν να εξυπηρετηθούν… Πρέπει να αποφασίσουμε και να ακολουθήσουμε ένα σχέδιο το οποίο δεν θα αλλάζει. Να εξοπλίσουμε το σχέδιο αυτό με προτεραιότητες και δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε να αναπτυχθεί τα επόμενα 5-10 χρόνια, χωρίς κάθε φορά που αλλάζει ο υπουργός να αλλάζει και ο στρατηγικός σχεδιασμός καθώς έτσι δεν προχωράμε».

Ακόμα αναφέρθηκε στο κτίριο και το προσωπικό λέγοντας πως «… είναι ένα παλιό κτίριο με κακή διαρρύθμιση που καλούμαστε να την αλλάξουμε μέσω της μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και να εκμεταλλευτούμε τη νέα μονάδα το Κ.Υ. που έχει δημιουργηθεί για να μας φιλοξενήσει. Δυστυχώς το 35% των εργαζομένων είναι υπό συνταξιοδότηση. Θέλουμε να μετατρέψουμε τη Ν.Μ Κρεστένων σε συνεργασία με το Γ.Ν. Ηλείας σε μία δομή ολικής φροντίδας με πολλές ειδικότητες. Παράλληλα με απόφαση της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να γίνουμε πρωταγωνιστές στην φροντίδα ασθενών με άνοια. Είναι ένα πρώτο βήμα για την δημιουργία μονάδας Μετανοσοκομειακής Αποκατάστασης. Οι Ψυχοκοινωνικές Ασθένειες είναι μία καλή «προίκα» για το νοσοκομείο μας, εάν το σχεδιάσουμε και το λειτουργήσουμε καλά. Το νοσοκομείο θα πάρει ζωή. Όσο καλά και να το σχεδιάσουμε εμείς, οι γιατροί θα είναι οι πρωταγωνιστές. Για να έρθει γιατρός στην Κρέστενα, να υπηρετήσει εδώ θα πρέπει να έχουμε «καλύψει» κάποια κενά εμείς. Να καθοδηγούμε τους ανθρώπους σε δρόμους σταδιοδρομίας» σχολίασε μεταξύ άλλων ο διοικητής της μονάδας.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ολυμπίας και Τριφυλίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και δικηγόρος, Διονύσιος Καλαματιανός, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του ΔΣ Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Αθανασία Κουσκουρή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος