FOLLOW US: facebook twitter

“Η χαμένη τέχνη του ταξιδιού”: Παρουσιάστηκε στον ΙΑΝΟ το τελευταίο βιβλίο του Ηλείου Καθηγητή Στέλιου Βαρβαρέσου

Ημερομηνία: 30-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Το τελευταίο βιβλίο του Ηλείου Καθηγητή Στέλιου Βαρβαρέσου ”Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ” “Από τον ταξιδιώτη στον τουρίστα – Ένας εναλλακτικός οδηγός αναζήτησης”  (Εκδόσεις Παπαζήση), παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη  στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS. Ο Στέλιος Βαρβαρέσος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ανδραβίδα, σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Είναι καθηγητής Οικονομικής και Πολιτικής του Τουρισμού στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας στο ΑΤΕΙ Αθήνας.

Ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου του ήταν οι:

– Χάρης Κοκκώσης, Καθηγητής Χωροταξίας και Πολεοδομίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

– Γιώργος Βουτυρόπουλος, Οδηγός Βουνού

– Πάρις Τσάρτας, Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

– Θύμιος Κάκος, Δημοσιογράφος, Σκηνοθέτης ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ.

Την βιβλιοπαρουσίαση συντόνισε ο Περικλής Λύτρας, Καθηγητής Τουρισμού, Αναπληρωτής Πρύτανης ΤΕΙ Αθήνας.

Ο  συγγραφέας στο βιβλίο του “Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ”  δίνει το “Λόγο” σε μεγάλους ταξιδιώτες και ταξιδιωτικούς συγγραφείς, σε λογοτέχνες, φιλόσοφους, κ.λπ. Έτσι συνοδοιπόροι του σ’ αυτό το συγγραφικό ταξίδι δεν γίνονται τεχνοκράτες, όπως θα άρμοζε σε μια διαφορετικού τύπου προσέγγιση, αλλά,  οι Καζαντζάκης, Κόντογλου, Καβάφης, Αριστοτέλης, Επίκουρος, Νίτσε, Μονταίνι, Βερν, Χεμινγουέι, Κούντερα, Τσε Γκεβάρα, Φλομπέρ, Σταντάλ, Μποντλέρ, Ρεμπώ, Νερβάλ, Κοκτώ, Μπρετόν, Καμί, Προύστ, Γκογκέν, Εξυπερύ, Κοέλιο, Ουάιλντ, Λόντον, Καραγάτσης, Ζουργός, Χαριτόπουλος, Καρυωτάκης, Καστανέντα, και πολλοί άλλοι, που επιχειρούν μέσα από τις εξιστορήσεις τους ή τις τοποθετήσεις τους, άλλοτε με γλαφυρό και άλλοτε με φιλοσοφικό τρόπο, να απαντήσουν στα μικρά ή στα μεγάλα “ατυχήματα” του ταξιδιού, στα παράδοξά του, στον τελικό απολογισμό, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο, τον συνειδητό ταξιδιώτη.

Το βιβλίο επιχειρεί να προβληματίσει, αλλά και να καλύψει, έστω και ελάχιστα, το τεράστιο κενό που υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία, σχετικά με τη μελέτη του ταξιδιού, του ταξιδιώτη και του τουρίστα. Πρωτίστως όμως απευθύνεται σε αυτούς που βλέπουν το ταξίδι ως μια διαδικασία καταπολέμησης της άγνοιας, και οικειοποίησης του περιβάλλοντος κόσμου.

Ο συγγραφέας περιέγραψε, μεταξύ άλλων, τα πέντε πρόσωπα που τον έχουν επηρεάσει  με τις επιλογές τους και είναι ο  Πολ Γκογκέν , ο Ζακ Μπρελ τραγουδιστής και τραγουδοποιός και ο ιστιοπλόος Μπερνάρντ Μουατεσιέ και οι τρεις τους ερημίτες των χαμένων παραδείσων, καθώς και ο Ρενέ Καγιέ που του ενέπνευσε την ιδέα του ταξιδιού στο Τιμπουκτού, αλλά κυρίως η Alexandra David-Neel η γυναίκα που ξεκίνησε να ταξιδεύει σε ηλικία 43 ετών εκπληρώνοντας τα παιδικά της όνειρα.

Πουλχερία Γεωργιοπούλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος