FOLLOW US: facebook twitter

Η τιμή της Αλήθειας ή η Αλήθεια της τιμής

Ημερομηνία: 21-07-2017 | Συντάκτης:

Του Στάθη Καννή, Δικηγόρος

 

Είναι φορές που η σιωπή αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή και αποδεικνύεται πιο ισχυρή από το λόγο. Όταν όμως η σιωπή δίνει την ευκαιρία σε κάποιους να καπηλεύονται γεγονότα και να παραβιάζουν την κοινή λογική, τότε πρέπει να μιλήσεις.

Τώρα λοιπόν που έσβησαν τα φώτα της τελετής και αποχώρησαν οι τιμώμενοι υπουργοί μας, ας ανοίξουμε το διάλογο, με σοβαρότητα και ευθύνη. Ποιόν και για τι ακριβώς τίμησε η δημοτική αρχή Πύργου το περασμένο Σάββατο; Η επίσημη εκδοχή είναι ότι τίμησε τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και τον τότε αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, γιατί έδωσαν λύση στο μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών που για δεκαετίες ταλαιπωρούσε τους πολίτες του δήμου και του νομού. Όμως είναι έτσι τα πράγματα;

Για να απαντηθεί το ερώτημα, ποιοι δηλαδή συνέβαλαν βασικά και αποκλειστικά στο να έχει σήμερα ο νομός μια έστω ενδιάμεση της ενδιάμεσης λύση, πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα: Που πηγαίνουμε τα σκουπίδια μας; Είναι σε όλους γνωστό (αλήθεια είναι;) ότι τα σκουπίδια του νομού θάβονται (μετά από επεξεργασία;) στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολοίπων (ΧΥΤΥ) στην Τριανταφυλλιά.

Ο ΧΥΤΥ αυτός σχεδιάστηκε, δημοπρατήθηκε, συμβασιοποιήθηκε και υλοποιήθηκε ως υποέργο του εργοστασίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά, από τις δημοτικές αρχές των δήμων του νομού της περιόδου 2007-2014και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο ΧΥΤΥ παραδόθηκε, σχεδόν αποπερατωμένος, από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που απαρτίζονταν από τις δημοτικές αρχές 2007-2014 στο νέο Φορέα των δημοτικών αρχών που προέκυψαν το Μάϊο του 2014. Χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2007-2013 και συνεχίζει να χρηματοδοτείται ως μεταφερόμενο έργο.

Είναι μάλιστα βέβαιο ότι το έργο θα είχε ξεκινήσει νωρίτερα, αν ο σημερινός δήμαρχος Πύργου, κατά τη προηγούμενη δημαρχιακή του θητεία 1998-2006, είχε εντάξει το δήμο Πύργου στον ΦοΔΣΑ. Όσοι γνωρίζουν τα δημοτικά πράγματα εκείνης της εποχής, θυμούνται την επίμονη άρνησητου δημάρχου να συμμετάσχει ο δήμος μας ακόμα και υπό την ιδιότητα του απλού μέλους στον τότε φορέα διαχείρισης. Ο δήμος Πύργου συμμετείχε στον ΦοΔΣΑ το 2007, με πρωτοβουλία της προηγούμενης δημοτικής αρχής και με την αρνητική στάση του νυν δημάρχου.

Για πρώτη λοιπόν φορά στην ιστορία του νομού Ηλείας, Περιφέρεια, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι κατάφεραν, αναλαμβάνοντας ο καθένας την ιστορική του ευθύνη, να συνεννοηθούν, να συνεργαστούν και να συναποφασίσουν την εκτέλεση του μεγάλου έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων.

Η στοιχειώδης νοημοσύνη λέει ότι αν δεν είχε κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ, αν δηλαδή δεν υπήρχε ο ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά, καμία λύση, ούτε ενδιάμεση της ενδιάμεσης και πολύ περισσότερο ούτε οριστική, θα μπορούσε να είχε βρεθεί.

Αν λοιπόν θέλαμε να τιμήσουμε εκείνους που συνέβαλαν στη λύση του προβλήματος θα πρέπει να τους αναζητήσουμε στην περιφερειακή αρχή και στις δημοτικές αρχές 2006-2014 και συγκεκριμένα αν δεν θέλουμε να κατατρώει την ψυχή μας η μιζέρια και αχαριστία, να τιμήσουμε τον Απόστολο Κατσιφάρα, Περιφερειάρχη, τον Γιάννη Λυμπέρη, δήμαρχο της Ήλιδας και πρόεδρο του ΦοΣΔΑ, τον Μάκη Παρασκευόπουλο, δήμαρχο της πρωτεύουσας του νομού, τον Σάκη Μπαλιούκο, τον Γιώργο Αηδόνη, τον Θύμιο Κοτζά, τον Αλέξη Καστρινό, τον Λάμπη Αριστειδόπουλο, τον Γιάννη Παναγόπουλο, τον Βασίλη Παπαντώνη.

Και πάντως στις σημερινές δύσκολες μέρες, ο ρόλος των πολιτικών δεν είναι να αυτοεπιβεβαιώνονται μέσω βραβεύσεων και δείπνων. Αν κάποιος έπρεπε να τιμηθεί και να απολαύσει την θέα του Αγίου Ανδρέα, που παρατέθηκε το πλουσιοπάροχο δείπνο, είναι ο απλός και καθημερινός δημότης που εκτόςαπότην αφόρητη οικονομικήασφυξία που βιώνει, βαρύνεται και με τις πληγές των μικρών, καθημερινών και τοπικών προβλημάτων.

Οι υπουργοί μας δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να διευκολύνουν τη χρήση του ΧΥΤΥ με μια ενδιάμεση λύση λόγω της κατάστασης ανάγκης. Μια λύση που αν δεν επισπευσθεί η κατασκευή του κύριου έργου, που είναι το εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων, κινδυνεύουμε, πιο γρήγορα απ’ ότι φανταζόμαστε, να κορεστεί ο ΧΥΤΥ και να μείνει ξανά ο νομός μετέωρος και εκτεθειμένος στον εφιάλτη. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με ευθύνη των υπουργών μας καθυστερεί μέχρι σήμερα και επί τρία ολόκληρα χρόνια, λόγω των κυβερνητικών παλινωδιών, η έναρξη των εργασιών για το εργοστάσιο διαχείρισης, αφού ο σχετικός διαγωνισμός είχε σχεδόν ολοκληρωθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, ήδη από τις αρχές του 2014.

Η δημοτική αρχή Πύργου σε λίγες ημέρες, μπαίνει στον τέταρτο χρόνο της θητείας της. Ας κλείσει τα αυτιά της στις υποδείξεις των κακών της συμβούλων και ας μην εξαντλεί το χρόνο της, σε εύκολες, πλην ανούσιες και δαπανηρές τελετές και σε προσπάθειες κατασκευής σκευωριών με μοναδικό, εμμονικό σκοπό την ενοχοποίηση αιρετών και δημοτικών υπαλλήλων. Υπάρχει ακόμη καιρός και πεδίο δόξης λαμπρό. Ας ολοκληρώσει επί τέλους τα συνεχιζόμενα μεγάλα έργα που παρέλαβε και ας πάρει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, ως δημοτική αρχή της πρωτεύουσας, για την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης.

Και επειδή στο δήμο μας η μνήμη αδυνατίζει εύκολα, εμείς θα την κρατήσουμε ζωντανή και εγρήγορη. Γιατί είμαστε οι περισσότεροι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος