FOLLOW US: facebook twitter

Η πρόληψη σώζει ζωές

Ημερομηνία: 26-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Υγεία

Στην Ηλεία η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας

Τις δράσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην Βάρδα, το Κάστρο Κυλλήνης και την Αρχ. Ολυμπία που θα πραγματοποιηθούν από τις 8 έως τις 12 Ιουνίου, παρουσίασαν χθες με συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, η πρόεδρος του παραρτήματος Πάτρας της Αντικαρκινικής Εταιρείας Νατάσα Ράγιου, το ιδρυτικό μέλος της ΕΑΕ Βάσω Μετζελοπούλου και ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Αντώνης Χαροκόπος, αναφέρθηκαν στην κίνηση αυτή με στόχο η πρόληψη να βοηθήσει το γυναικείο πληθυσμό απέναντι στον καρκίνο. Ο μαστογραφικός έλεγχος του γυναικείου πληθυσμού στις παραπάνω περιοχές θα γίνει από την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου στη Βάρδα (πλατεία Ελευθερίας) στις 8 – 9 Ιουνίου, στην Αρχ. Ολυμπία (δημαρχείο) στις 10 – 11 του μηνός και στο Κάστρο Κυλλήνης (πλατεία) στις 12 – 13 Ιουνίου.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για ραντεβού είναι Βάρδα 2623360621, Αρχ. Ολυμπία 2624029087 και Κάστρο: 6945661936, από τις 9 το πρωί έως τις 2 μ.μ.

Η κα Ράγιου αναφερόμενη στη δράση αυτή τόνισε πως «το μήνυμα είναι εύληπτο. Γυναίκες 40 έως 70 ετών που δεν έχουν τη δυνατότητα ή δεν τους έχει περάσει από το μυαλό η ιδέα ότι πρέπει να κάνουν μαστογραφία, γιατί πρέπει να κάνουν μαστογραφία μια φορά το χρόνο, το πολύ κάθε δύο χρόνια. Η επανάληψη είναι η αρχή της μαθήσεως και η πρόληψη η αρχή της ίασης. Αυτό είναι το σύνθημα της αντικαρκινικής, όπως μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν.

Είναι ντροπή σήμερα γυναίκες στην ύπαιθρο, στην ελληνική περιφέρεια να πεθαίνουν ή να βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο καρκίνου του μαστού, επειδή δεν έχουν κάνει προληπτικό έλεγχο. Όσο περνά από το χέρι μας, δεν θα το αφήσουμε αυτό να περάσει για αυτό και σας παρακαλώ πολύ να μεταδώσετε όσο γίνεται αυτό το μήνυμα ακόμα κι αν γινόμαστε κουραστικοί, θα λέμε τα ίδια και τα ίδια» είπε η κα Ράγιου.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν για τις εξεταζόμενες γυναίκες. Να μην έχουν κάνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες, να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης, να μην είναι σε έμμηνο ρύση από τρεις ημέρες πριν έως πέντε ημέρες μετά.

Η κα Ράγιου στάθηκε και στην προσφορά της εταιρίας καλλυντικών AVON ώστε να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η κινητή μονάδα μαστογραφίας. Στόχος της αναφοράς αυτής είναι να παροτρυνθούν και άλλοι, εταιρίες και επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιόπουλος δήλωσε πως «… θα γίνει προληπτικός έλεγχος για τις γυναίκες που έχουν οικονομικά προβλήματα και δε διαθέτουν επαρκή ασφαλιστική κάλυψη. Το 2012 με την Αντικαρκινική Εταιρία είχαμε κάνει ένα πρόγραμμα εκτεταμένων ελέγχων σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είχαν εξεταστεί 2.500 γυναίκες τότε.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου, έσωσαν ανθρώπινες ζωές γιατί είχαμε αποτελέσματα, πάντα έχουμε αποτελέσματα από την πρόληψη. Είχαμε όμως και προβλήματα, γιατί κάποιες γυναίκες από αυτές που ήρθαν, είχαν τη δυνατότητα να ελεγχθούν σε ιδιωτικά κέντρα-εργαστήρια. Σε αυτό θα ήθελα να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι δήμοι γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα και θα ήθελα να είναι αυστηροί σε αυτό το θέμα, ώστε οι γυναίκες που θα τύχουν αυτής της ευεργεσίας, να είναι αυτές που πράγματι έχουν ανάγκη να κάνουν δωρεάν αυτή την εξέταση» είπε ο κ. Γεωργιόπουλος που επισήμανε πως μπορούν να συμμετάσχουν και γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή των πόλεων που θα κινηθεί η Μονάδα.

Ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος τόνισε πως «η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της περιφέρειας όπως αυτή ψηφίζεται κάθε χρόνο. Η Περιφέρεια μας δίνει μεγάλη σημασία στην πρόληψη με σεβασμό απέναντι στη γυναίκα και στην μητέρα, ενώ για να υπάρξει οργάνωση και επιτυχία των εκδηλώσεων πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε η συνεργασία μας.

Ως Περιφέρεια εμείς αναζητούμε την συνεργασία και με δημόσιους και με ιδιωτικούς φορείς αρκεί να είναι προς όφελος της κοινωνίας. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την αντικαρκινική εταιρεία που συνεργάστηκε και φέρνει την μονάδα και στην Ηλεία, τους συλλόγους που συνεργάζονται μαζί μας αλλά και τους δήμους».

Εκ των ιδρυτικών μελών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας η κα Βάσω Μετζελοπούλου κατά την διάρκεια της συνέντευξη Τύπου πρότεινε να ελεγχθούν συγκριτικά τα αποτελέσματα των γυναικών που έκαναν το 2012 και πάλι μαστογραφία στην περιοχή. «Κάνω μια πρόταση ότι πρέπει να ελέγξουμε και αυτά τα αποτελέσματα που είχαμε τότε. Να κάνουμε μια σύγκριση να δούμε τι γίνεται. Τις γυναίκες που είχαν εξεταστεί τότε. Είναι σοβαρό το να μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα από αυτές τις δραστηριότητες τότε. Να δούμε αν προλάβαμε, αν είχαμε αποτελέσματα. Αν πετύχαμε στην πρόληψη».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος