FOLLOW US: facebook twitter

Η προστασία της πρώτης κατοικίας

Ημερομηνία: 19-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Κανένα μεγάλο πρόβλημα δεν μένει εσαεί άλυτο. Αν δεν λυθεί πολιτικά, το λύνει με σκληρό τρόπο η ίδια η πραγματικότητα.

Πολύ φοβάμαι ότι όσο επικρατεί η αντίληψη ότι η «πρώτη κατοικία» προστατεύεται επαρκώς με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, πολύ γρήγορα θα γίνουμε μάρτυρες μιας οδυνηρής πραγματικότητας που θα καταστήσει  ανέστια χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν «κόκκινα» δάνεια και θα δημιουργήσει ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που θα αφήσει πίσω της η κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν.

Παρά τις υποσχέσεις για λύσεις και καλές προθέσεις η πρακτική που έχουν υιοθετήσει τα πιστωτικά ιδρύματα θυμίζει μάλλον τον σοφό που επινόησε το σκάκι. Ως αμοιβή ζήτησε από τον βασιλιά να βάλει ένα κόκκο ρυζιού στο πρώτο τετραγωνάκι της σκακιέρας και να τον διπλασιάζει σε κάθε επόμενο τετραγωνάκι. Ο αφελής βασιλιάς μέτρησε τα 64 τετράγωνα της σκακιέρας και πίστεψε πως με μια χούφτα ρύζι θα καθαρίσει.

Για να μην βρεθούν στην ίδια θέση οι αδίκως καταχρεωμένοι δανειολήπτες και ξοδέψουν όλους τους κόκκους ρυζιού του οικογενειακού τους προϋπολογισμού, χωρίς ποτέ να μπορέσουν να ξεχρεωθούν, χρειάζεται η πολιτεία και η κυβέρνηση να προνοήσει και να νομοθετήσει. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και δεν αντιμετωπίζεται με μισόλογα, ολίγες αλήθειες και ολίγα ψέματα. Δεν αρκούν διαβεβαιώσεις και ευφυολογήματα.

Για να είμαστε δίκαιοι, το έργο δεν «ανεβάζεται» πρώτη φορά αλλά τούτη είναι η φαρμακερή.

Σ.Σ. Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επέκτασης του νόμου Σταθάκη – Κατσέλη και το 2019, ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης. 

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός δεν απέκλεισε να υπάρξει και επιπρόσθετη νομοθετική ρύθμιση, αν και διευκρίνισε ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει πλήρως την πρώτη κατοικία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος