FOLLOW US: facebook twitter

Η. Παναγούλης: «Δεν υπάρχει επαρκής ψυχολογική υποστήριξη στους αστυνομικούς»

Ημερομηνία: 20-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Τι δηλώνει πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας Η. Παναγούλης μετά την προχθεσινή τραγωδία

Η τραγωδία που συγκλονίζει το πανελλήνιο από το πρωί της Δευτέρας με πρωταγωνιστή έναν αστυνομικό, επαναφέρει στο προσκήνιο την παράμετρο της εξέτασης – υποστήριξης, των αστυνομικών από ψυχολόγους.

Το επάγγελμα είναι εξαιρετικά στρεσογόνο και απαιτείται η επαφή αυτή με το προσωπικό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως σε όλη την Ελλάδα το 2010 λόγω του έντονου στρες που δέχονται οι αστυνομικοί, εντοπίστηκαν 1.786 εν ενεργεία με σοβαρά προβλήματα υγείας, το 2011 ήταν  2.322, 3.420 το 2012, το 2013 4.532, το 2014 5.231, 5.870 το 2015 και 6.742 το 2016.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, Ηλίας Παναγούλης, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί τόνισε πως «… σε επίπεδο Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν δύο ψυχολόγοι που έχουν αναλάβει το έργο της επαφής με το αστυνομικό προσωπικό για την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στη Δυτική Ελλάδα είναι περίπου 2.000 και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τρόπος ώστε να έρχονται οι ψυχολόγοι σε επαφή με όλο το προσωπικό.

Γίνεται λίγο πρόχειρα η δουλειά και το ζητούμενο δεν είναι να εξετάζονται μόνο περιπτώσεις συναδέλφων που μπορεί να υποδειχθούν ως παθογόνες περιπτώσεις, αλλά επειδή το επάγγελμα του αστυνομικού είναι ιδιαίτερα στρεσογόνο, θα έπρεπε ο ρόλος του ψυχολόγου να είναι διαφορετικός και να είναι πιο συχνή η επαφή με τον κάθε αστυνομικό και να παρέχεται επαρκής ψυχολογική υποστήριξη και συνδρομή, προκειμένου να αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους.

Δεν αρκεί οι ψυχολόγοι να μπαίνουν μόνο σε μια διαδικασία να εξετάζουν αν οι αστυνομικοί είναι καλά, αλλά να υποστηρίζουν και να βοηθούν πιο αποτελεσματικά, διότι το άγχος, το στρες και η πίεση που απορρέουν από το επάγγελμα του αστυνομικού είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγούλης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος