FOLLOW US: facebook twitter

Η Νέδα και το ποτάμι της γνώσης

Ημερομηνία: 22-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Υπάρχουν λογιών λογιών ποτάμια. Μερικά πνίγουν, ιδιαίτερα αν βρεθείς στο διάβα τους τη λάθος στιγμή. Άλλα ποτάμια όμως εξυψώνουν και σηκώνουν τους ανθρώπους «λίγο ψηλότερα».

Η «Νέδα», η εφημερίδα που δημιούργησαν από κοινού τα δημοτικά σχολεία Ανδρίτσαινας και Γιαννιτσοχωρίου και η οποία απέσπασε το 1ο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό με τίτλο «Ποντιακός Ελληνισμός: Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», αποτελεί σίγουρα ένα τέτοιο ποτάμι έμπνευσης και γνώσης.

Αυτά βλέπεις και διαπιστώνεις ξανά και ξανά ότι η μιζέρια, η μετριότητα και η παρακμή, δεν βρίσκουν έδαφος εκεί όπου επικρατούν οι δυνάμεις της δημιουργίας, της προκοπής και της προόδου. Κι αυτό διότι τα παιδιά μας, με την σοφή καθοδήγηση και την αφοσίωση των δασκάλων τους, πέτυχαν να διακριθούν ανάμεσα σε 110 σχολεία και 4.500 μαθητές της Ελλάδας και της ομογένειας. Δεν το λες και λίγο…

Ωστόσο το σημαντικότερο όφελος απ’ αυτήν την ιστορία δεν έχει ακόμη φανεί. Βλέπετε, ο χρόνος είναι σύμμαχος της παιδικής δημιουργικότητας και της πρόωρης εμπλοκής της με έννοιες οι οποίες αργότερα αποκτούν άλλη ένταση και υφή.

Αυτό που σήμερα μοιάζει με ποταμάκι, αύριο μπορεί να μετασχηματιστεί σε χείμαρρο, και η μικρή του κοίτη να μετατραπεί μέσα σε λίγα χρόνια στην κοιτίδα που βγάζει επιστήμονες, τεχνίτες, διανοούμενους, καλλιτέχνες.

Η «Νέδα» είναι η δική μας ευκαιρία για να ταξιδέψουμε μακριά. Είναι μία υπόσχεση που δίνεται από λίγους αλλά πρέπει να κρατηθεί από πολλούς. Διαφορετικά, το ποτάμι θα στερέψει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος