FOLLOW US: facebook twitter

Η μισή… Ελλάδα χρωστάει στην Εφορία!

Ημερομηνία: 10-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Τρία ποσοστά αποκαλύπτουν το μέγεθος του… δράματος: Το 48% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας χρωστάει στην εφορία. Το 21% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας έχει οφειλές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ έκαστος και ως εκ τούτου μπορούν να ενεργοποιηθούν αναγκαστικά μέτρα εις βάρος τους.

Υπάρχει και το 12% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί τις συνέπειες των αναγκαστικών μέτρων καθώς οι αρμόδιες αρχές έχουν δεσμεύσει τον τραπεζικό λογαριασμό ή έχουν προχωρήσει σε «κατάσχεση εις χείρα τρίτου».

Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία αποκτά διαστάσεις… πανδημίας. Αν αυτά τα ποσοστά μεταφραστούν σε απόλυτους αριθμούς, φαίνεται το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση:

  1. Σε σύνολο 8,6 εκατομμυρίων ενήλικων πολιτών, τα 4,207 εκατομμύρια έχουν οφειλές προς την εφορία. Από τον περασμένο Ιούνιο οπότε και άρχισαν να αποστέλλονται τα βαριά εκκαθαριστικά του 2017 (ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων), ο αριθμός των οφειλετών έχει αυξηθεί κατά 400 χιλιάδες άτομα. Τον Ιούνιο, πριν λήξει η προθεσμία αποπληρωμής της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο αριθμός των οφειλετών περιοριζόταν στα 3,8 εκατομμύρια.
  2. Από τα 4,207 εκατομμύρια των οφειλετών, τα 1,78 εκατομμύρια έχουν χρέη άνω των 500 ευρώ και ως εκ τούτου μπορούν να ληφθούν εις βάρος τους τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ιστορικά. Στο τέλος του 2015, ο αριθμός των οφειλετών που μπορούσαν να υποστούν δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού ήταν 1,55 εκατομμύρια. Πάνω από 230 χιλιάδες άνθρωποι έσπασαν προς τα πάνω το φράγμα των 500 ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και πλέον είναι στο έλεος του «αυτόματου μηχανισμού δέσμευσης λογαριασμού» που λειτουργεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
  3. Περίπου 1,035 εκατομμύρια πολίτες έχουν μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και μια εντολή κατάσχεσης εις χείρα τρίτου που έχει φτάσει στον εργοδότη τους. Έτσι, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ανάληψη χρημάτων από τον τραπεζικό τους λογαριασμό ενώ αν ο μισθός τους ξεπερνά τα 1250 ευρώ τον μήνα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ξεχάσουν το υπερβάλλον ποσό. Εννοείται ότι ο αριθμός των 1,035 εκατομμυρίων οφειλετών είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ιστορικά. Στο τέλος του 2015, ο αριθμός των φορολογουμένων εις βάρος των οποίων είχαν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα ήταν μόλις 695 χιλιάδες άτομα.

Τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αποκαλύπτουν το γιατί οι ολοένα και αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα αποτελέσουν «βόμβα» για τη ρευστότητα των επαγγελματιών αλλά και των υπόλοιπων φυσικών προσώπων. Υποτίθεται ότι έχει ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 120 δόσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι τα τακτοποιηθούν και τα χρέη του 2017. Αυτά, από μόνα τους, ξεπερνούν τα 11,6 δις. ευρώ με στοιχεία μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου  ενώ η χρονιά εκτιμάται ότι έχει κλείσει με χρέη άνω των 12 δις. ευρώ. Αυτά τα 12 δις. ευρώ θα πρέπει να τακτοποιηθούν σε 12 δόσεις. Δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα.

Το δεύτερο στατιστικό εύρημα είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, εξακολουθούν να αυξάνουν με ρυθμό περίπου ένα δις. ευρώ τον μήνα. Δεδομένου ότι οι οφειλές που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να διατηρήσουν τα προνόμια μόνο αν αποπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, τις ακριβώς θα γίνει όταν κάθε μήνα θα προκύπτουν και νέες οφειλές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος