FOLLOW US: facebook twitter

Η μισή Ελλάδα στην… «κατάψυξη»…

Ημερομηνία: 11-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Τα νούμερα φαντάζουν και είναι εντυπωσιακά. Η μισή… Ελλάδα χρωστάει στην εφορία. Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών στο κράτος, αποκτά πλέον διαστάσεις επιδημίας.

Σε σύνολο 8,6 εκατομμυρίων ενήλικων πολιτών τα 4,2 εκατ. χρωστάνε. Μάλιστα από τον περασμένο Ιούνιο, όταν άρχισαν να έρχονται τα εκκαθαριστικά του 2017 (ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος) ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 400.000. με τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές να σπάνε στο τέλος του χρόνου το «φράγμα» των 100 δις.

Τι άλλο θα περίμενε κανείς για να κολλήσει μια ακόμη ταμπέλα στους Έλληνες: «μπαταχτσήδες» οι φορολογούμενοι, δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις… υποχρεώνοντας το κράτος να αυξάνει ολοένα τους φορολογικούς συντελεστές.

Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Αδιαφορούν οι πολίτες αυτής της χώρας για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία; Μια προσεκτική ανάλυση των αριθμών, δείχνει το εντελώς αντίθετο. Η συντριπτική πλειονότητα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες- παρά τις αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών- να είναι συνεπής.

Ναι, 4 εκ. πολίτες χρωστούν στην εφορία. Από αυτούς όμως το 90% οφείλει μικροποσά της τάξεως των λίγων εκατοντάδων ευρώ. Από την άλλη, οι ιθύνοντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι το 90% του ληξιπρόθεσμου χρέους κατανέμεται σε όχι περισσότερους από 400.000 ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων. Παρ’ όλα αυτά, ενεργοποιούν αναγκαστικά μέτρα για όσους χρωστούν πάνω από 500 ευρώ. Η όλη στρατηγική εστιάζεται στο εύκολο: να πιεστούν οι εκατοντάδες χιλιάδες να πληρώσουν μικροποσά. Με αυτή τη τακτική όμως το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπισθεί ποτέ. Απλώς στο τέλος κάθε χρόνου θα καταγράφουμε άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ όσον αφορά το ύψος των ληξιπρόθεσμων…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος