FOLLOW US: facebook twitter

Η μάχη της κεραίας

Ημερομηνία: 24-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

keraia

«Περικυκλωμένοι» από καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας οι κάτοικοι γύρω από το 1ο Γυμνάσιο Πύργου

DCIM100GOPROG0058155.

Στο γραφείο της Προέδρου Πρωτοδικών Ηλείας κάτοικοι της περιοχής και σύλλογοι γονέων για την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει

Ενώπιων της Προέδρου Πρωτοδικών Ηλείας κυρίας Νασιάκου στο Δικαστικό Μέγαρο Πύργου, βρέθηκαν χθες το πρωί κάτοικοι και γονείς περιοχών του Πύργου, όπου έχουν εντοπιστεί κρυφές κεραίες κινητής τηλεφωνίας πάνω σε πολυκατοικίες.

keraia1

Παρουσία της προέδρου έγινε η συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχει κατατεθεί σχετικά με μια από τις περιπτώσεις που αφορά την κεραία που βρίσκεται σε ταράτσα πολυκατοικίας στην οδό Θεμιστοκλέους.

keraia2

Οι κάτοικοι εξέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα, όπως επίσης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας κ. Παπαγεωργίου σχετικά με τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία από την ακτινοβολία τέτοιων εγκαταστάσεων, ενώ από την άλλη πλευρά παρουσιάστηκε ο δικηγόρος της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας που εκπροσώπησε και την ιδιοκτήτρια της πολυκατοικίας που έχει εγκατασταθεί η κεραία, κρυμμένη μέσα σε κουτί που προσομοιάζει σε καμινάδα. Από την πλευρά της εταιρίας εξετάστηκε μια ακτινοφυσικός που εργάζεται στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου δέκα ημέρες.

papageorgiou

«Η ακτινοβολία είναι βλαβερή για τον άνθρωπο»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας Β. Παπαγεωργίου σχολίασε πως και στο παρελθόν έχει γνωμοδοτήσει επιστημονικά ο Ιατρικός Σύλλογος για το θέμα σε ανάλογη περίπτωση λέγοντας πως η ακτινοβολία που εκπέμπουν αυτές οι κεραίες είναι βλαβερή για τον άνθρωπο και συμπλήρωσε πως αν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα, επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό, πολλώ δε μάλλον κάποιες κεραίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση στα σπίτια.

«Εδώ στον Πύργο υπάρχουν πολλές τέτοιες κεραίες τις οποίες έχουν σπείρει πολλές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα να διαμαρτύρεται πολύς κόσμος, όπου υπάρχουν μικρά παιδιά, σχολεία, διάφορες υπηρεσίες που ο κόσμος εργάζεται με τις ώρες μέσα σε αυτά τα κτήρια και δεν έχουν μεγάλη απόσταση από τις κεραίες. Φοβούνται ότι πιθανόν να έχουν κάποιες επιπτώσεις στην υγεία τους. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί, αλλά η αρχή της ευθύνης που πρέπει να υπάρχει, αναφέρει πως θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας και κάποιες αποστάσεις των 300 με 400. Και να μην είναι σε κοντινή απόσταση με ανθρώπινες υπάρξεις και κυρίως παιδιά. Θεωρώ πως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να απομακρυνθούν οι κεραίες που είναι μέσα στα σπίτια, σε κεντρικά σημεία”.

papailia

«Ανοίγουμε και βλέπουμε το χάρο μπροστά μας»

Κάτοικος της οδού Δεληγιάννη η Βάσω Παπαηλία, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο τέτοιες εγκαταστάσεις μπροστά και πίσω από το σπίτι της. Οι διπλανές σε αυτή πολυκατοικίες «φιλοξενούν» τουλάχιστον δύο κεραίες από τον περασμένο Απρίλιο.

«Ήταν καμουφλαρισμένη, δεν καταλάβαμε πως ήταν κεραία, νομίζαμε πως ήταν καπνοδόχος κάποιου τζακιού. Όταν το μάθαμε γιατί είδαμε που έκαναν μετρήσεις αρχίσαμε την διαδικασία. Έχουμε πολλούς ασθενείς στην γειτονιά μας, ο σύζυγος μιας κυρίας που έχει ψυχολογικά προβλήματα εγκατέλειψε την οικογένειά του και μένει στην θάλασσα γιατί δεν μπορούσε να την βλέπει, φοβόταν. Ο σύζυγός μου έχει προβλήματα υγείας σοβαρά και κάθε έξι μήνες τον παρακολουθούμε και η κατάστασή του δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί μετά από αυτό, γιατί είμαστε 20 μέτρα μακριά. Ανοίγουμε το παράθυρο και βλέπουμε δέκα μέτρα φουγάρο, την κεραία, η οποία έχει τρεις κεφαλές στραμμένες γύρω – γύρω. Όταν φέραμε τον Δημόκριτο να κάνει την μέτρηση μας είπε ο υπάλληλος προφορικά ότι αν είχε παιδιά δεν θα τα άφηνε να βγουν στο μπαλκόνι. Βρήκε το μεγαλύτερο ποσοστό. Φέραμε και ιδιωτική εταιρεία να μετρήσει, επειδή μάθαμε πως η εταιρεία όταν μαθαίνει από τους δημόσιους φορείς ότι θα γίνει μέτρηση κατεβάζει την ένταση της κεραίας» είπε μεταξύ άλλων συμπληρώνοντας πως οι κάτοικοι έχουν συγκεντρώσει υπογραφές για την απομάκρυνση των κεραιών.

kondili

Η Μαρία Κονδύλη, πρώην πρόεδρος Συλλόγου Γονέων 1ου Γυμνασίου που γειτνιάζει με τις κεραίες σχολίασε πως κατά τη διαδικασία ενώπιον της Προέδρου όταν αναφέρθηκε πως οι κεραίες πρέπει να έχουν απόσταση 300 μέτρων μη μια από την άλλη και στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ούτε 50, ο εκπρόσωπος της εταιρίας ήρθε σε δύσκολη θέση.

«Στο σχολείο μας, οι μαθητές, από την ώρα που θα μπουν μέσα μέχρι να σχολάσουν απαγορεύεται να ανοίξουν κινητό, τιμωρούνται. Και αυτό είναι το σωστό. Αυτό όμως είναι παράλογο να υπάρχει η κεραία δίπλα τους, όχι μία αλλά τώρα δύο. Τραγική ειρωνεία. Οι μαθητές υπακούν στον διευθυντή και τους κανόνες του σχολείου και κάποιοι άλλοι τους επιβάλλουν την ακτινοβολία πάνω από το κεφάλι τους. Τα παιδιά μας εκεί είναι τη μισή ημέρα, δίπλα υπάρχει το νηπιαγωγείο, ξενοδοχεία κι εγώ γνωρίζω πως υπήρχαν κάποια προβλήματα σε κατοίκους δίπλα από τις κεραίες και έχουν αποδείξεις οι άνθρωποι από τα δημόσια νοσοκομεία ότι η κατάστασή τους έχει επιβαρυνθεί ραγδαία” είπε χαρακτηριστικά.

papailias

Ασθενής ο ίδιος ο Θεόδωρος Παπαηλίας, κάτοικος της οδού Δεληγιάννη δεν έκρυψε την αγανάκτησή του και παρουσίασε στοιχεία από εγχειρίδιο του «Δημόκριτου» για τη διάδοση της ακτινοβολίας σε μια περιοχή… «Εγώ που είμαι στα δεκαπέντε μέτρα ανοίγω το παράθυρό μου και μπαίνει καρκίνος, βγαίνω στο μπαλκόνι μου και βλέπω τον χάρο» σχολίασε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος