FOLLOW US: facebook twitter

Η κρίσιμη καμπή των ελληνορωσικών σχέσεων

Ημερομηνία: 21-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Tα επόμενα βήματα της Μόσχας θα δείξουν την τροχιά των ελληνορωσικών σχέσεων κατά τους κρίσιμους, επόμενους μήνες – σχέσεων που, μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και την ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ, παραμένουν σε ρευστό σημείο παρά τις πρώτες ενδείξεις πιθανής αποκλιμάκωσης και από τις δύο πλευρές.

Η θέση της ελληνικής πλευράς, όπως τη διατύπωσαν κυβερνητικές πηγές μετά τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Κοτζιά, συμπυκνώνεται στο διπλό μήνυμα ότι η Αθήνα θα απαντά αποφασιστικά σε ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, αλλά θα επιμείνει και στην προώθηση των σχέσεών της με τη Μόσχα. Πίσω από αυτή τη διατύπωση διακρίνεται η πρόθεση να κλείσει ο κύκλος της έντασης μέσα από συμμετρικές διπλωματικές κινήσεις, και υπάρχουν προσδοκίες ότι στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η ρωσική πλευρά.

Το γεγονός πως μέχρι στιγμής, και παρ’ ότι ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε εκ νέου σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα, δεν του ανακοινώθηκαν αντίποινα θεωρείται ενθαρρυντικό στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης. Τούτο ωστόσο δεν σημαίνει απαραιτήτως πως αντίποινα δεν θα υπάρξουν, ενώ και οι τόνοι παραμένουν σχετικά υψηλοί.

«Σήμερα το πρωί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μόσχας, «εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς στον οποίο εκφράστηκε αποφασιστική διαμαρτυρία σε σχέση με τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις της ελληνικής πλευράς σχετικά με την κατάσταση γύρω από την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο πολίτες της ρωσικής ομοσπονδίας».

Είχε προηγηθεί το πρωί η «δήλωση απογοήτευσης» την οποία ανέβασε στο  twitter, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ με αιχμές για την στάση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Τα τελευταία χρόνια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας,  «ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο – ελληνικές σχέσεις… Ο πλούσιος πολιτικός διάλογος στο υψηλότατο και υψηλό επίπεδο, το Αφιερωματικό έτος Ρωσία – Ελλάδα 2016, το κοινό Έτος Τουρισμού 2017/2018, στενές επαφές αρμόδιων υπουργείων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών».

Όμως, όπως προστίθεται, «οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά τη φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας».

Στην ίδια ανάρτηση χαρακτηρίζεται ως «υπερβολική η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ» μετά την προειδοποίηση της Μόσχας ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις απελάσεις. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει την προειδοποίηση αυτή ως  «δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου».

Στο κλίμα αυτό, από κυβερνητικής πλευράς τονίζονται δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι πως για την όξυνση των ελληνορωσικών σχέσεων την ευθύνη δεν την φέρει η Αθήνα και ότι η ρωσική πλευρά ήταν εκείνη που υπερέβη τα όρια, μέσα από τη δράση των διπλωματών της, για να αποτρέψει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Το δεύτερο είναι πως ούτε η Αθήνα, ούτε η Μόσχα θα ωφεληθούν από τη διατήρηση της έντασης και της διατάραξης των παραδοσιακών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, και δη εν μέσω της αυξημένης γεωπολιτικής ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η ελληνική πλευρά εξάντλησε όλα τα περιθώρια «σιωπηλής εξομάλυνσης» της κατάστασης πριν προχωρήσει στις απελάσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα στοιχεία για τη δράση των Ρώσων διπλωματών – η οποία είχε ως στόχο τη δημιουργία δικτύων υπονόμευσης της συμφωνίας για το μακεδονικό – είχαν παρουσιαστεί και παραδοθεί στη ρωσική πρεσβεία. Η δράση αυτή, όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, είχε υπερβεί κατά πολύ τα «συνήθη πλαίσια» των προσπαθειών άσκησης επιρροής στις οποίες παγίως επιδίδονται οι ξένες πρεσβείες, η Μόσχα όμως δεν έδειξε πρόθεση διευθέτησης του θέματος χωρίς διπλωματικές παρενέργειες.

Οι ίδιοι κύκλοι αποδίδουν την αυξημένη ρωσική νευρικότητα στην πάγια, και ανοιχτή, επιδίωξη της Μόσχας να μην ενταχθεί η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ – μια ένταξη, για την οποία είναι καταλύτης η συμφωνία των Πρεσπών και, εκ των πραγμάτων, ανακόπτει τον ρωσικό στρατηγικό σχεδιασμό για διείσδυση στα δυτικά Βαλκάνια.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος