FOLLOW US: facebook twitter

Η ιστορία του τόπου βρήκε το σπίτι της: Λαμπρό το αποτέλεσμα του Λαογραφικού Μουσείου Αγ. Μαύρας που εγκαινιάζεται το Σάββατο

Ημερομηνία: 25-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

Μια όμορφη δημιουργική διαδρομή έφτασε στο τέλος της και πλέον ξεκινά ένα άλλο όμορφο ταξίδι. Οι άνθρωποι που είχαν εμπνευστεί και αναλάβει τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου Αγ. Μαύρας στο δήμο Πηνειού, παραδίδουν με τη συνδρομή της δημοτικής αρχής, έναν εξαιρετικό χώρο πολιτισμού, στην κοινωνία. Τα εγκαίνια του χώρου θα γίνουν στο κτίριο του δημοτικού σχολείου Αγ. Μαύρας το Σάββατο 26 Μαΐου στις 8 το βράδυ με κεντρική ομιλήτρια την διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Λαογραφίας καθηγήτρια κα Πολυμέρου – Καμηλάκη.

Βρεθήκαμε χθες στο χώρο που πριν πολλούς μήνες είχαμε δει να ξεκινά η προσπάθεια με τη συγκέντρωση εκθεμάτων μέσα απο την καθημερινότητα των κατοίκων των περασμένων γενεών, σε μια περιοχή με πλούσια δραστηριότητα σε ένα ευρύ φάσμα της ζωής. Και πραγματικά το αποτέλεσμα της προσπάθειας που οραματίστηκε ο πρώην δήμαρχος Τραγανού Γρηγόρης Γιαννακόπουλος, ένας “ευγενής” της αυτοδιοίκησης και υλοποιήθηκε με τη συνδρομή δωρητών, εθελοντών και κυρίως του δήμου Πηνειού και του δημάρχου Αλέξη Καστρινού, εντυπωσιάζει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

“Ένα μεγάλο έργο φτάνει προς το τέλος του και εκεί θα δημιουργήσει μια νέα αρχή για την περιοχή και θα συμβάλει τα μέγιστα στην τοπική λαογραφία” είπε σε δηλώσεις του ο κ. Καστρινός που δηλώνει εντυπωσιασμένος απο το αποτέλεσμα στην Αγ. Μαύρα. “Όταν μας πρωτοείπε το σκεπτικό του ο πρώην δήμαρχος Τραγανού κ. Γιαννακόπουλος αντιλήφθηκα ότι είναι ένας άνθρωπος που θέλει να αφήσει το όραμά και το στίγμα του στην περιοχή του και με παρρησία και γρήγορες κινήσεις του έδωσα να καταλάβει πως και εμείς ως δημοτική αρχή επιθυμούμε να συνδράμουμε προς την κατεύθυνση που αυτός οραματιζόταν για τη συγκεκριμένη περιοχή και το συγκεκριμένο χώρο. Μη γελιόμαστε έχει γίνει εντυπωσιακή δουλειά, είναι εξαιρετικά τα πράγματα, η τοποθέτηση και μπράβο στον αγώνα που έχουν κάνει. Και δεν είναι κακό να λέμε ότι πρωτεργάτης ήταν ο Γρηγόρης και οι εθελοντές. Εγώ θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για αυτό που είδαμε».

Ο υπεύθυνος – με απόφαση του ΔΣ Πηνειού – του Λαογραφικού Μουσείο Αγ. Μαύρας, Γρηγόρης Γιαννακόπουλος, ανέφερε πως ολοκληρώθηκε ένας βασικός κύκλος για τη δημιουργία του λαογραφικού μουσείου και πλέον ξεκινά μια νέα διαδρομή. “…Βάλαμε τον πήχη λίγο ψηλά μόνο που ο κόσμος, πρώτα οι εθελοντές που μας πλαισίωσαν και ήταν πάρα πολλοί, ξεπέρασαν τους 30 και δεύτερον οι δωρητές που ξεπέρασαν τους 400, μας έβαλαν τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Μας έφεραν στο σημείο που είμαστε σήμερα δύο χρόνια μετά, να είμαστε στη θέση να πούμε ότι έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ υψηλού επιπέδου λαογραφικό μουσείο με 25 θέματα πολύ καλά ανεπτυγμένα, κατάλληλα για όλες τις ηλικίες, για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και γιατί όχι και για ξένους επισκέπτες. Βεβαίως καλοί οι εθελοντές και οι δωρητές, αλλά είχαμε και δίπλα μας το δήμαρχο Αλέξη Καστρινό ο οποίος στήριξε με όλη του την ψυχή και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ”… είπε και στάθηκε στα εγκαίνια που όπου έχει προσκληθεί ο εκπαιδευτικός κόσμος, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτκοί. “Είμαι βαθύτατα συγκινημένος, απο τη βοήθεια που προσέφεραν όλοι οι πολίτες και ανακάλυψα ένα κόσμο που δεν τον ήξερα. Ο πρόεδρος του ΝΝΠΔ Δημήτρης Βασιλόπουλος τόνισε πως “…η δημιουργία του μουσείου βασίστηκε στο μεράκι, στον εθελοντισμό και στην αγάπη για την παράδοση συγκεκριμένων ανθρώπων και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Καλούμαστε την επόμενη ημέρα και ο εμπνευστής αυτής της ιδέας Γρηγόρης Γιαννακόπουλος και όλοι οι εκπαιδευτικοί, να αναδείξουμε και τον παιδευτικό ρόλο αυτού του μουσείο.

Ο πρόεδρος ΤΚ Αγ. Μαύρας Αγησίλαος Νικολόπουλος μίλησε για το μεράκι του κ. Γιαννακόπουλου και την συμβολή του δημάρχου κ. Καστρινού. “ Ένα μεγάλο έργο που για το δήμο και το χωριό μας θα δώσει ζωή και πνοή και θα έχουμε επισκέψεις απο σχολεία και φορείς και πιστεύω ότι θα αναδείξουμε την τοπική κοινωνία στους δύσκολους καιρούς που έχουμε” ανέφερε.


Σχόλιο για "Η ιστορία του τόπου βρήκε το σπίτι της: Λαμπρό το αποτέλεσμα του Λαογραφικού Μουσείου Αγ. Μαύρας που εγκαινιάζεται το Σάββατο"

  1. Ο/Η Γεωργιος Γιαννακοπουλος λέει:

    Εντυπωσιακο και σε συλλογη αλλα και στο θεματικο μερος το Λαογραφικο Μουσειο της Αγιας Μαυρας.Ολα ειναι μια συνεχεια της προσπαθειας και της οξυδερκειας που διακρινει τον τεως προεδρο της τ. κοινοτητος Αγιας Μαυρας και δημαρχο του τ.δημου Τραγανου Γρηγορη Γιαννακοπουλο.Ζωντας στο εξωτερικο,αντικρυζοντας τις εικονες και διαβαζοντας το αφιερωμενο αρθρο της εγκριτης εφημεριδας σας,συγκινηθηκα και μεταφερθηκα νοερα στον τοπο καταγωγης μου.”Το Χωριο μου.” Ειμαι εξ ισου υπερηφανος και για τον αδελφο μου,ο οποιος συνεχιζει να προσφερει στο χωριο μας,στην περιοχη της Γαστουνης στην οποια ανηκουμε ιστορικα και στο Νομο Ηλειας, οτι καλλιτερο και ευφυεστερο εχει στην ψυχη του και στο νου του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος