FOLLOW US: facebook twitter

Η ιερή εκεχειρία επανεκκινεί από την Ήλιδα

Ημερομηνία: 29-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατείχε η Ήλιδα στην αρχαιότητα στην ιερή εκεχειρία, διεκδικεί στο σύγχρονο παγκόσμιο γίγνεσθαι ο δήμος Ήλιδας. Σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα «Μνημείο Αθανάτων» προωθεί το project για την αναβίωση και προώθηση της ιερής εκεχειρίας. Πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Κύπριος Μάκης Χαβατζιάς και η γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός και πρωταγωνίστρια του θεάτρου Μιμή Ντενίση. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο, παρουσιάστηκαν οι σκοποί του εγχειρήματος, που ξεκινά από την ομογένεια της Αμερικής και το Λος Άντζελες και προωθείται από σημαντικές προσωπικότητες στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος υποδέχθηκε τους εκλεκτούς επισκέπτες στο γραφείο του όπου συζήτησαν όχι μόνο για την Ιερή Εκεχειρία, αλλά και μελλοντικές συνεργασίες με την κα Ντενίση, ώστε να παρουσιάσει στο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας την παράσταση της, «Σμύρνη». Μάλιστα η γνωστή ηθοποιός συνοδευόταν και από την αδερφή της Σοφία Ντενίση, Αντιπρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών.

Στο περιθώριο των συναντήσεων αυτών η κα Ντενίση δήλωσε πως ούτως ή άλλως ήθελε να έρθει να μιλήσει με τον δήμαρχο για την ‘Σμύρνη’ αλλά εν προκειμένω της έδωσε την καλύτερη ευκαιρία ο κ. Χαβατζιά με την ωραία πρωτοβουλία του.

«Νομίζω ότι είναι η στιγμή που πρέπει οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι. Θα πρέπει να ενωθούν εδώ οι δήμοι που αποφάσισαν στην αρχαιότητα και δημιούργησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θεωρώ ότι είναι άδικο να μην ξεκινάει με κάποια τελετή πριν από τους Ολυμπιακούς από την Ήλιδα γιατί εδώ ήταν το ξεκίνημα. Εδώ αφήναν τα όπλα, εδώ αποφάσιζαν ότι σταματούν οι πόλεμοι, από εδώ ξεκίναγε η εκεχειρία.

Και όπως έχει πει πάρα πολύ ωραία και ο κ. Χαβατζιάς οι Ολυμπιακοί στηρίζονται πια στην άθληση, στην εμπορικότητα και λίγο στην πνευματικότητα. Ενώ από την Ήλιδα ξεκινούσε μια καθαρά πνευματική διαδικασία πριν μπούμε στη σωματική άμυλα που ήταν Ειρήνη, συμφιλίωση των λαών, εκεχειρία. Νομίζω ότι η πιο σημαντική λέξη είναι η εκεχειρία και ο τόπος που την αντιπροσωπεύει είναι η Ήλιδα.» επισήμανε η κ. Ντενίση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος  Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ευχαρίστησε την κα Ντενίση, που ως ιέρεια της τέχνης ήρθε να ενώσει τη φωνή της μαζί με τη φωνή της περιοχής για την ιερή εκεχειρία, όπως και τον κ. Χαβατζιά, ως εκπρόσωπο των φίλων του Μνημείου των Αθανάτων και τους συνεργάτες του.

Ο κ. Χριστουδουλόπουλος αναφέρθηκε στην παρουσίαση του εγχειρήματος αλλά και στην παρουσία της Αντιπρυτάνεως της Σχολής Καλών Τεχνών κα Ντενίση και τη συζήτηση που έγινε για την προώθηση του Πολυχώρου του δήμου, καθώς επίκειται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη σχολή για τη διοργάνωση εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων εκεί.

Ο εκπρόσωπος του ιδρύματος «Μνημείο των Αθανάτων» Μάκης Χαβατζιάς τόνισε πως «… το πλάνο είναι να αναβιώσουμε την αρχαία Ολυμπιακή Εκεχειρία στους νέους αγώνες από εδώ, την Ήλιδα. Ανήκει σε αυτή την πόλη, ανήκει σε αυτό τον χώρο, είναι δικό μας, ας το πιστέψουμε όλοι και ας δουλέψουμε για να το κάνουμε». Στη συνέχεια στο αμφιθέατρο του Λαζαράκειου έγινε η παρουσίαση του «Μνημείου των Αθανάτων».

Με τη «Σμύρνη» στην Ήλιδα

Η κα Ντενίση όπως προαναφέραμε εξέφρασε την επιθυμία της να ανεβάσει το έργο της  «Σμύρνη μου αγαπημένη» στο αρχαίο θέατρο της Ήλιδας και ο δήμαρχος Ήλιδας υπήρξε θετικός για αυτή τη συνεργασία. Μάλιστα ξεκινούν από τώρα κοινές ενέργειες ώστε το ΚΑΣ να δώσει την άδειά του για την παραχώρηση του αρχαίου θεάτρου το ερχόμενο καλοκαίρι.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος