FOLLOW US: facebook twitter

Η θερμική καταιγίδα αποτέλειωσε τη σταφίδα!: «Χτύπησε» καλλιέργειες που δεν είχαν τρυγήσει ακόμα και αλώνια σε τοπικές κοινότητες του δήμου Πύργου

Ημερομηνία: 13-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Οι παραγωγοί περιμένουν πάλι τον ΕΛΓΑ

Το ξαφνικό μπουρίνι- φαινόμενο που συναντάται την καλοκαιρινή περίοδο και που ονομάζεται και θερμική καταιγίδα- που «χτύπησε» την Πέμπτη αργά το απόγευμα τις τοπικές κοινότητες Ελαιώνα, Κορυφή, Βροχίτσα, Άγιο Γεώργιο και Λαστέικα και πιο περιορισμένες ζημιές στον Αμπελώνα, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας προξένησε πολύ μεγάλες καταστροφές. Ξερίζωσε δέντρα, δημιούργησε ζημιές σε αρκετά σπίτια στέγες και ελαφρές καταστκευές και το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν για μια ακόμα φορά οι καλλιέργειες και κυρίως η σταφίδα στην περιοχή του Ελαιώνα, Κορυφής και Βροχίτσας.

Το ταλαίπωρο αυτό τοπικό προϊόν που είχε ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τις βροχές του Ιουνίου στα σταφιδοχώρια της Ηλείας, οι σταφίδα είχε «σκάσει» και πολύ μεγάλες ποσότητες ήταν άχρηστες και τώρα που ξεκίνησε ο τρύγος σε ότι είχε απομείνει, δέχθηκε το τελικό χτύπημα! Οι περισσότεροι παραγωγοί στην περιοχή του Ελαιώνα, δεν κατόρθωσαν να περισώσουν τίποτα, άλλους τους βρήκε στο ξεκίνημα του τρύγου ή λίγο πριν τρυγήσουν, διάλυσε κυριολεκτικά τα προστατευτικά πανιά και δίχτυα που είχαν τοποθετήσει πάνω από τη σταφίδα  και άλλους στα αλώνια όπου είχαν απλώσει τη σταφίδα και που ο δυνατός αέρας και η βροχή τα παρέσυραν σε λίγα λεπτά.

Το αποτέλεσμα ήταν όταν ήρθε η ώρα του απολογισμού, να διαπιστώσουν οι πληγέντες παραγωγοί ότι  η καταιγίδα να αποτελειώσει τη σταφίδα και να μεγιστοποιήσει το πρόβλημα των σταφιδοπαραγωγών που δεν έχουν πια τίποτα να περιμένουν! Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μητρόπουλος επισκέφθηκε κάποιες από τις πληγείσες καλλιέργειες σταφίδας και μίλησε με τους σταφιδοπαραγωγούς που βρίσκονται πλέον σε απόγνωση και τους διαβεβαίωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή ήδη ξεκίνησε τις διαδικασίες ώστε άμεσα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να έρθουν και να εκτιμήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν, ώστε το συντομότερο δυνατό να αποζημιωθούν οι σταφιδοπαραγωγοί. Η ουσία είναι ότι μια ακόμα χρονιά για τη σταφίδα σε αρκετά σταφιδοχώρια τελείωσε πρόωρα!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος