FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηλεία του ήθους: Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών ο ήρωας ταξιτζής του Κατακόλου

Ημερομηνία: 24-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Η άλλη πλευρά της Ηλείας, αυτή η απόλυτα θετική, ανθρώπινη, ηρωική, τιμήθηκε την περασμένη Παρασκευή από την Ακαδημία Αθηνών. Ο ήρωας οδηγός ταξί Νίκος Θεοδωρακόπουλος βραβεύτηκε για την εξαίρετη πράξη του να σώσει τη ζωή σε μια τουρίστρια ΑμεΑ από την Κίνα, πέφτοντας μέσα στο λιμάνι του Κατακόλου. Το περιστατικό συνέβη στις 10 Σεπτεμβρίου 2018

Η γυναίκα είχε αποβιβαστεί με το σύνοδό της από το κρουαζιερόπλοιο MSC Poesia για μια βόλτα στο Κατάκολο. Σε μικρή απόσταση από το σημείο που προσέδεσε το πλοίο και κατά μήκος του κυματοθραύστη σταμάτησαν για να βγάλουν φωτογραφίες. Όμως το επικλινές έδαφος δεν συγχωρεί λάθη, το αναπηρικό αμαξίδιο «τσούλησε» και η Κινέζα βρέθηκε στη θάλασσα. Επικράτησαν στιγμές πανικού, όμως πιο ψύχραιμος αποδείχθηκε ο γραμματέας του συλλόγου ΤΑΞΙ Πύργου Νίκος Θεοδωρακόπουλος που έσπευσε και βούτηξε στο νερό για να σώσει την Κινέζα που προσπαθούσε να κρατηθεί στην επιφάνεια.

Τα βραβεία

Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2018 απονεμήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου στην ετήσια Πανηγυρική Συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας.

Η συνεδρία ξεκίνησε με την Έκθεση του Γενικού Γραμματέως της Ακαδημίας Αθηνών κ. Βασιλείου Χ. Πετράκου για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2018. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος κ. Αντώνιος Κουνάδης παρουσίασε το έργο των Κέντρων και των Γραφείων Ερευνών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών διακρίσεων από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας και συνολικά 40 βραβείων. Ο Ηλείος Νίκος Θεοδωρακόπουλος, τιμήθηκε με το Βραβείο Σάκη-Σπήλιου Μπιρμπίλη. Ήταν το πέμπτο βραβεία στην Τάξη Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

“Βραβείο Σάκη-Σπήλιου Μπιρμπίλη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο σε πρόσωπο κατά προτίμηση καταγόμενο από τον νομό Ηλείας, διακριθέν για το υψηλό ήθος ή για εξαίρετη πράξη, στον κ. Νίκο Θεοδωρακόπουλο, οδηγό ταξί του Πύργου Ηλείας, ο οποίος διέσωσε από πνιγμό στο λιμάνι του Κατακόλου γυναίκα ΑμΕΑ, επιβάτιδα κρουαζιερόπλοιου που είχε προσδέσει στον εν λόγω λιμένα” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ακαδημία Αθηνών.

Θεοδωρακόπουλος: «Δεν υπήρχε άλλη σκέψη στο μυαλό μου»

Σε δηλώσεις του ο Νίκος Θεοδωρακόπουλος αναφέρθηκε στη βράβευση αυτή, αλλά και για την στιγμή που βούτηξε στο λιμάνι. «Εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτηκα τίποτα άλλο παρά να σώσω τη γυναίκα. Ούτε αργότερα πέρασε από το μυαλό μου η ιδέα ότι θα έπρεπε να βραβευθώ για αυτό… Πολλοί θα μπορούσαν να είναι στη θέση μου. Υπάρχουν άτομα στην κοινωνία μας που θα έκαναν κάτι ανάλογο. Είναι στο DNA του Έλληνα να προσφέρει βοήθεια με κάθε τρόπο. Και καλό είναι αυτό το στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας μας να το διατηρήσουμε ως λαός» σχολίασε ο κ. Θεοδωρακοπουλος.

Μιλώντας για την βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών, τόνισε πως «Πριν από περίπου ένα μήνα ενημερώθηκα για την πρόθεση αυτή της Ακαδημίας Αθηνών. Δεν περίμενα ότι το θέμα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις και ότι θα  είχε μια τέτοια ηθική ανταμοιβή. Βρέθηκα στο ιστορικό κτήριο της οδού Πανεπιστημίου, συνοδευόμενος από την οικογένεια μου, προκειμένου να παραλάβω το “Βραβείο Σάκη-Σπήλιου Μπιρμπίλη”. Άνθρωποι του πνεύματος, των επιστημών και των τεχνών και ένας χώρος που σου προκαλεί δέος. Οι λέξεις σήμερα.. φτωχές και τα συναισθήματα πλούσια. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα. Αισθάνθηκα πως βραβεύεται η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα για τα παιδιά μας». Τέλος ευχαρίστησε τα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών και ιδιαίτερα την κα Γ. Αγγελόπουλου (υπάλληλο της Ακαδημίας) που φρόντισε κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τη βράβευση αυτή.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος