FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηλεία μετράει τις πληγές της…: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν χθες οι πληγείσες περιοχές των δήμων Πύργου, Ολυμπίας και Ήλιδας

Ημερομηνία: 09-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Η επόμενη μέρα της  βιβλικής καταστροφής  που  προκάλεσε ο Ενιππέας που έπνιξε στην κυριολεξία μεγάλες περιοχές των δήμων Ολυμπίας και Πύργου, αλλά και την σφοδρή καταιγίδα που άφησε πίσω της πλημμυρισμένους χείμαρρους, κατολισθήσεις και διαλυμένους δρόμους στην περιοχή της Πηνείας, βρίσκει εκατοντάδες ανθρώπους σε απόγνωση. Η Ηλεία για μια ακόμα φορά δυστυχώς μετράει τις πληγές της.

Περιουσίες που πνίγηκαν στη λάσπη, σπίτια, αγροικίες, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων μετατράπηκαν σε λίμνες, πνιγμένα ζώα σε κτηνοτροφικές μονάδες, συνθέτουν εικόνες τρόμου και δημιουργούν ένα μέγα ερώτημα: Πως αυτοί οι άνθρωποι θα σταθούν ξανά στα πόδια τους και θα αντιμετωπίσουν τις πληγές τους;  Οι καταγραφές δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, πρέπει να φύγουν πρώτα τα νερά για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της καταστροφής, αν και ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε αμέσως ,  συστάθηκαν ήδη επιτροπές από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων  και τη Διεύθυνση Ανάπτυξης για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια και εξοπλισμούς και έπεται ο ΕΛΓΑ. 

Ωστόσο χθες υπήρξε και η πρώτη θετική εξέλιξη που περιμέναμε, καθώς κηρύχτηκαν για ένα δίμηνο, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας  με απόφαση που υπέγραψε χθες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, οι πληγείσες περιοχές των τριών Δήμων της ΠΕ Ηλείας.

Ο Περιφερειάρχης με επείγον έγγραφό του είχε ζητήσει αμέσως μετά την εκδήλωση της καταστροφής, από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σήμερα, δόθηκε η σύμφωνα γνώμη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Προς την κατεύθυνση αυτή ενήργησαν άμεσα μεταφέροντας το αίτημα των φορέων προς τον Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Καπάκη και οι βουλευτές Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας και Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη.

Ειδικότερα, σε  κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τους επόμενους δύο μήνες, κηρύσσονται:

-Οι Τοπικές Κοινότητες Σαλμώνης και Παλαιοβαρβάσαινας, η Δημοτική Ενότητα Ωλένης του Δήμου Πύργου.

-Οι τοπικές Κοινότητες Σμίλα, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Στρέφι, Πελόπιο, Πλάτανος, Ολύμπια, Φλόκα, Καυκωνία, Κρυονέρι, Χελιδόνι, Νεράϊδα, Μάγειρα, Κλαδέο-Κοσκινά, Αγία Τριάδα και η Δημοτική Ενότητα Λασιώνος του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

-Οι Τοπικές Κοινότητες Σιμόπουλου, Βουλιαγμένης, Ανθώνα-Καλού Παιδιού, Ροδιάς, Λουκά, Αγνάντων, Μαζαρακίου, Αγραπιδοχωρίου, Λαγανά και Σκλίβας, όπως επίσης η Δημοτική Ενότητα Πηνείας, του Δήμου Ήλιδας.

Αναγγελίες στον ΕΛΓΑ και καταγραφή των ζημιών

Σε ότι αφορά τις ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπως επισημαίνει η βουλευτής Ηλείας κ. Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, ο ΕΛΓΑ έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή. Υπάρχουν ζημιές σε πολλές περιοχές, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολύ λίγες αναγγελίες. Τις επόμενες ημέρες, όταν υποχωρήσουν τα νερά, ο ΕΛΓΑ θα μπορέσει να ξεκινήσει τις εκτιμήσεις για ζημιές οι οποίες μέχρι στιγμής φαίνεται πως αφορούν κηπευτικά, σιτηρά και αραχίδες. Τονίζεται ότι ως αυτή τη στιγμή, δεν έχουν γίνει αναγγελίες για ζωικό κεφάλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι η αναγγελία γίνεται πλέον εύκολα και γρήγορα, με ηλεκτρονικό τρόπο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος