FOLLOW US: facebook twitter

Η επιτήρηση στις Πανελλαδικές

Ημερομηνία: 07-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Κύριε Δ/ντή, όπως γνωρίζετε, σε λίγες ώρες αρχίζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες θα καθορίσουν ποιοι από τους υποψηφίους θα συνεχίσουν τις σπουδές τους δωρεάν  σε δημόσια πανεπιστήμια και ποιοι θα μείνουν εκτός « νυμφώνος». Οι εξετάσεις αυτές ,αποτελούν ξεχωριστό σταθμό στη ζωή των  μαθητών. Έχουν κουραστεί , έχουν ξοδέψει χρήματα κι έχουν ξενυχτήσει, για να τους επιτραπεί η συνέχιση των σπουδών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όμως, οι «Πανελλαδικές» δεν είναι η μοναδική ευκαιρία για επιτυχία  στη ζωή  των νέων μας. Θα δοθούν σε όλους πολλές και ίσως καλύτερες ευκαιρίες. Αρκεί να έχουν υπομονή, επιμονή και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για μόρφωση και πνευματική ανέλιξη.

Τις ημέρες των εξετάσεων, γονείς και μαθητές,καταλαμβάνονται από ξεχωριστό άγχος .Aυτόείνα αρνητικό στοιχείο για την επίτευξη του στόχου, αλλά είναι και δύσκολο να απαλλαγούν από αυτό. Όλοι γνωρίζουν ότι  η επιτυχία  παίζεται στην παραμικρή λεπτομέρεια και πολλές φορές σε αστάθμητους παράγοντες.Στις σχολές μεγάλης ζήτησης [ Ιατρική, Νομική, Στρατιωτικών κ.λ.π.] η επιτυχία με την αποτυχία παίζονται σε δέκατα ή και σε εκατοστά της μονάδας. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανασφάλεια , αγωνία , κι ανησυχία.

‘Ενας από τους αστάθμητους παράγοντες, έχει σχέση με την ποιότητα της  επιτήρησης  των διαγωνιζομένων . Κατά το παρελθόν ,είχαν ακουστεί ψίθυροι και είχαν διατυπωθεί παράπονα, για παράνομη κι άδικη επιτήρηση  σε  Πανελλαδικές  εξετάσεις.Όταν σε ένα εξεταστικό κέντρο , η επιτήρηση είναι χαλαρή κι επιτρέπει τη συνεργασία μεταξύ των υποψηφίων ή και την αντιγραφή, αυτό θα βλάψει και θα αδικήσει,εκείνουςτους υποψηφίους που έτυχαν αυστηρής και νόμιμης  επιτήρησης.

Είναι γεγονός, ότι οι υπεύθυνοι των εξεταστικών κέντρων και οι επιτηρητές, γνωρίζουν τη σημασία του εν λόγω παράγοντα σε όλες τις  εξετάσεις και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, για εξασφάλιση νόμιμης επιτήρησης. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που παρεμβαίνει το ανθρώπινο συναίσθημα κι εμποδίζει την εφαρμογή της νομιμότητας , γι’ αυτό καλό θα είναι,να θυμόμαστε και το Χότζα , ο οποίος προκειμένου να προστατέψει τη γυάλινη μπουκάλα, έδερνε το γιό του πριν τη σπάσει.

Οι επιτηρητές ασκούν δύσκολο και λεπτό έργο. Είναι μεγάλη η ευθύνη που τους αναθέτει η πολιτεία  κι εξαιρετική η εμπιστοσύνη με την οποία τους περιβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες των υποψηφίων φοιτητών αλλά και οι ίδιοι οι υποψήφιοι.Η καταξίωση αυτή δεν επιτρέπει λάθη και παραλείψεις.Ο καλός επιτηρητής, πρέπει να  φροντίζει  για την τήρηση του νόμου,αλλά ταυτόχρονα να φροντίζει και για την εξασφάλιση ήρεμου  παιδαγωγικού κλίματος, το οποίο θα  βοηθήσει τους εξεταζόμενους να  μειώσουν  το άγχος τους και οποιονδήποτε φόβο,να πετύχουν ψηλό επίπεδο αυτοσυγκέντρωσης και να   αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων  τους.

Καλή επιτυχία σε όλες και όλους.Να είστε αισιόδοξοι, ψύχραιμοι και ήρεμοι.

Κρανίτης  Δημήτριος , Επίτιμος Σχολ. Σύμβουλος Α/θμιαςΕκπ/σης

Πτυχιούχος Παντείου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος