FOLLOW US: facebook twitter

«Η δόξα του Μαραθώνιου συναντά το Ολυμπιακό Πνεύμα»

Ημερομηνία: 16-03-2017 | Συντάκτης:

marathonios-2

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τον 3ο Μαραθώνιο Ολυμπίας στις 26 Μαρτίου 2017

– Συνέντευξη τύπου από τους διοργανωτές

Η μεγάλη γιορτή του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, όπου η δόξα του Μαραθωνίου συναντά το πνεύμα του Ολυμπισμού στέλνοντας μήνυμα ευγενούς άμιλλας και Εκεχειρίας έφτασε και ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για τον 3ο Μαραθώνιο Ολυμπίας!

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τα αθλητικά σωματεία “Ολυμπιονίκης” Αρχαίας Ολυμπίας, Κόροιβος Αμαλιάδας και με την υποστήριξη των Δήμων Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και του Σ.Δ.Υ. Αθηνών, διοργανώνει την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 τον 3ο Μαραθώνιο Ολυμπίας. Μάλιστα όπως τονίστηκε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου των διοργανωτών που δόθηκε στην ΠΕ Ηλεία, χαρακτηριστικό της φετινής διοργάνωσης είναι η μεγάλη συμμετοχή δρομέων όχι μόνο από την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και από όλον τον κόσμο, καθώς συμμετέχουν πάνω από 20 χώρες. Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο πρόεδρος του Μαραθωνίου-  βοηθός περιφερειάρχη και αρμόδιος για θέματα αθλητισμού και πολιτισμού Δημήτρης Κωσταριάς, οι δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς και Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πύργου Ανδρέας Σκαρτσιάρης και ο πρόεδρος του αθλητικού σωματείου Κοροίβου Γιάννης Τράπαλης. Στην συνέντευξη είχε κληθεί αλλά δεν μπόρεσε να παραστεί και ο πρόεδρος του αθλητικού Σωματείου «Ολυμπιονίκης Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ δεν παρέστη και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γ.Γ. εωργιόπουλος που απουσίαζε εκτάκτως στην Αθήνα.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους κατοίκους της Ηλείας, της Ελλάδας αλλά και σε δρομείς του εξωτερικού να αγωνισθούν σε μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση, στη γενέθλια γη του Ολυμπιακού Πνεύματος. Για τον λόγο αυτό, πέρα από τους τρεις βασικούς αγώνες του προγράμματος (Μαραθώνιος, Ημιμαραθώνιος και Αγώνας 12 χλμ.), θα διοργανωθούν Αγώνες 2 χλμ. για όλους με στόχο τη μαζική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών του νομού Ηλείας, σε Πύργο, Αμαλιάδα και Ολυμπία.

Ο κ. Κωσταριάς εκ μέρους των διοργανωτών, τόνισε ότι πιστεύουν πως και φέτος θα ανταποκριθούν στις υψηλές απατήσεις του αγώνα και ότι ο Μαραθώνιος Ολυμπίας είναι η γέφυρα που ενώνει τη διοργανώτρια πόλη (Ήλιδα) με τον τόπο τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων (Ολυμπία).

«Δύο από τις μεγαλύτερες αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού , που αποφασίσαμε να τις ενώσουμε και να δημιουργήσουμε έναν αγώνα, που πέρα πια ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός,  είναι και ένα εξαιρετικά σπουδαίο πολιτιστικό και αναπτυξιακό γεγονός.  «Η δόξα του Μαραθώνιου συναντά το Ολυμπιακό Πνεύμα», που είναι και το μήνυμα της διοργάνωσής μας .»

Για να συμβεί αυτό όπως επισήμανε ο κ. Κωσταριάς, θα πρέπει να αγκαλιαστεί από τους Ηλείους πολίτες και να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο η συλλογικότητα και  η συμμετοχή.

marathonios-1

Τι διαφορετικό θα συμβεί φέτος

Ωστόσο όπως ανέφερε κατά την φετινή διοργάνωση υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι που είναι οι εξής:

-Συγκροτήθηκε ο οργανισμός διοργάνωσης με μορφή σωματείου ΜΚΟ με την επωνυμία «Μαραθώνιος Ολυμπίας-Olympia Marathon».Υπάρχει προσωρινή διοίκηση, που τρέχει όλη τη διαδικασία -Το Μάιο θα γίνουν αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Δ.Σ

-Φέτος η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και οι αποστάσεις των διαδρομών του αγώνα θα πιστοποιηθούν από τη Διεθνή Ένωση Αγώνων Δρόμου (AIMS). Για το λόγο αυτό έχει πραγματοποιηθεί  η επίσημη μέτρηση της διαδρομής του Μαραθώνιου Ολυμπίας από τον επίσημο μετρητή της AIMS Γιώργο Δούση

-Λίγα στοιχεία για τις συμμετοχές. Το ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχουν δηλώσεις συμμετοχής από 20 χώρες από όλο τον κόσμο (πέρσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 9) και συγκεκριμένα από Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία, Σουηδία, Κατάρ, Νιγηρία, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Κιργιστάν, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Αργεντινή.

Μεγάλη συμμετοχή υπάρχει και στον ημιμαραθώνιο και ακόμα μεγαλύτερη στις μικρές αποστάσεις-διαδρομές εντός των πόλεων.

Το αίτημα για τερματισμό του Μαραθωνίου στο αρχαίο Στάδιο

Ωστόσο ένα άλλα σοβαρό θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κωσταριάς, είναι το αίτημα τερματισμού του Μαραθωνίου στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας που είχαν υποβάλλει και απορρίφθηκε από το ΚΑΣ και όπως τόνισε « πιστεύουμε και εξακολουθούμε να το πιστεύουμε ότι ο τερματισμός εντός, θα έδινε μια άλλη διάσταση και προοπτική στη διοργάνωσή μας. Σέβομαι την απόφαση αλλά άποψή μου είναι,  ότι η απόφαση αυτή είναι μια λάθος απόφαση.  Τα μνημεία μας γενικά πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια και όλες οι αποφάσεις δε πρέπει να συνεκτιμώνται το ίδιο. Για τον λόγο αυτό και θα υποβληθεί αίτημα θεραπείας.»

Καταλήγοντας ο κ. Κωσταριάς ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές του Μαραθωνίου και τους χορηγούς ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, PRIME INSURANCE – Ασφαλιστική εταιρεία του ομίλου DEMCO, ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΕΡΑΜΟΤΟΥΒΛΟΠΟΙΪΑ ΑΒΕΕ, ASICS και WIND.

Οι δήμοι Ήλιδας – Ολυμπίας στηρίζουν το Μαραθώνιο

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χ.Χριστοδουλόπουλος, τόνισε ότι ο δήμος Ήλιδας στηρίζει την διοργάνωση του Μαραθωνίου και τώρα και στο μέλλον που είναι πλέον θεσμός και ξεπερνά τα στενά όρια ενός αθλητικού γεγονότος, αναφερόμενος στα ιδεώδη του Παγκόσμιου δρόμου κλασικού αθλητισμού που συνδέει ιστορικά τον τόπο γέννησης των  Ολυμπιακών Αγώνων με τον τόπο τέλεσής του, την Ήλιδα με την Ολυμπία. Κάλεσε δε τους δημότες του να συμμετέχουν στις μικρές έστω διαδρομές εντός της Αμαλιάδας.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θ Κοτζιάς επισήμανε ότι και αυτή η διοργάνωση αφιερώνεται στον Χαρίλαο Βιλαέτη τον πρωταθλητή Μαραθωνιοδρόμο του 1896 του οποίου το βραβείο, το μοναδικό δάφνινο στεφάνι στον κόσμο παραχωρήθηκε από την οικογένεια στο δήμο για να εκτεθεί στο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Τέλος και ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι στηρίζει το αίτημα τερματισμού του Μαραθωνίου στο αρχαίο Στάδιο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κοροίβου κ. Γ. Τράπαλης, σημείωσε ότι όλο το σωματείο και κυρίως ο στίβος, συμμετέχουν και στηρίζουν το Μαραθώνιο, ένα παγκόσμιο γεγονός σημαντικό για όλη την Ηλεία.

marathonios-olympias

Το πρόγραμμα

  Παρασκευή 24 Μαρτίου

16:00 Τελετή έναρξης στην Αρχ. Ήλιδα στο αύλειο χώρο του Μουσείου

Σάββατο 25 Μαρτίου

  1. 17:00 Εκκίνηση Αγώνας Δρόμου 12 χλμ. Αρχαίας Ήλιδας
  2. 17:10 Εκκίνηση Αγώνα 2 χλμ. Αμαλιάδας
  3. 18:30 Τελετή απονομών στους νικητές
  4. 18:50 Ολοκλήρωση αγώνα
  5. 20:00 Νυχτερινός Αγώνας 2 χλμ Πύργου
  6. 13: 00 Ο Μαραθώνιος Ολυμπίας έχει θεσμοθετήσει τρία βραβεία και στο Δημαρχείο της Ολυμπίας θα απονεμηθούν για: 

Α) Τα ιδεώδη του Μαραθωνίου – Μαρία Πολύζου. Πρέσβειρα του ελληνικού αθλητισμού. Αθλήτρια δρόμων αντοχής , πανελληνιονίκης, βαλκανιονίκης , 1η ελληνίδα μεγάλων αποστάσεων που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες , κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ στον μαραθώνιο και τη κλασική διαδρομή.

Β) Το Ολυμπιακό Πνεύμα – Αλέξανδρος Παπαδημητρίου. Σφυροβόλος – κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ με 80,45μ – έχει πάρει μέρος σε 5 Ολυμπιάδες.

Γ) Την ηρωική προσπάθεια – Πολυχρόνης Χρονόπουλος. Παραολυμπιονίκης με καταγωγή από το Γούμερο , έχει πάρει μέρος σε 3 Παραολυμπιάδες , 5 παγκόσμια πρωταθλήματα , 4 ευρωπαϊκά και σε όλα τα πανελλήνια μέχρι τώρα.

Κυριακή 26 Μαρτίου

  1. 9:00 Εκκίνηση Μαραθώνιου Ολυμπίας, Αμαλιάδα
  2. 9:30 Εκκίνηση Ημιμαραθώνιου Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, Πύργος
  3. 10:15 Εκκίνηση Αγώνα 2 χλμ., Αρχαία Ολυμπία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος