FOLLOW US: facebook twitter

Η διατροφή αρωγός στο κόψιμο του τσιγάρου

Ημερομηνία: 27-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Γράφει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Βασιλική Παπαχριστοπούλου

 

Η μεγαλύτερη αγωνία των καπνιστών σχετικά με τη ζωή «μετά το τσιγάρο», είναι ότι τα περισσότερα άτομα που προσπάθησαν να κόψουν το κάπνισμα, αύξησαν το βάρος τους.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να απογοητευτούν, ενδίδοντας και πάλι στις παλιές καπνιστικές τους συνήθειες και να βιώνουν κύκλους απώλειας και επαναπρόσληψης  βάρους.

Ο κυριότερος λόγος που αυξάνεται το βάρος των ατόμων που παύουν να καπνίζουν, είναι ότι η νικοτίνη αυξάνει κατά περίπου 200 θερμίδες τον μεταβολισμό .

Έτσι , όταν σταματήσουμε να προσλαμβάνουμε τη νικοτίνη, ο οργανισμός μας χρειάζεται πλέον 200 θερμίδες λιγότερες απ’ αυτές που έπαιρνε ως τώρα από ποτά και τρόφιμα.

Υπάρχει όμως και η ψυχολογική διάσταση, καθώς πολλοί πρώην καπνιστές προσπαθούν να καταπολεμήσουν την επιθυμία τους για το τσιγάρο με αυξημένο τσιμπολόγημα.

Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι με τη παύση του καπνίσματος, ανοίγει η όρεξη επειδή έχει βελτιωθεί η γεύση και η όσφρηση, είναι κατανοητό ότι είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουμε παρηγοριά στο φαγητό.

Γενικές συμβουλές διατροφής κατά τη διάρκεια της διακοπής του καπνίσματος

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να προγραμματίσουμε τη διατροφή μας .Ο προγραμματισμός αυτός θα πρέπει να αρχίσει μια εβδομάδα πριν σταματήσουμε το κάπνισμα και θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ελαφρά δίαιτα και μια ήπια άθληση

Εφοδιαστείτε με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γάλα – γιαούρτι με λίγα λιπαρά, κοτόπουλο και ψάρια.

Αλλάξτε τις συνήθειες που έχετε συνδέσει με το κάπνισμα πχ.το είδος του καφέ που πίνατε.

Αποφύγετε το ακατάσχετο τσιμπολόγημα και αν σας πιάσει λιγούρα, χρησιμοποιείστε φρούτα και τα λαχανικά. Πολύ Καλή επιλογή είναι τα καρότα και τα αγγουράκια πους δεν προσδίδουν θερμίδες

Ελαττώστε τις εξόδους σας το πρώτο χρονικό διάστημα αν τις έχετε συνδυάσει με το κάπνισμα, ώστε να κρατάτε το πειρασμό μακριά

Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα πχ περπάτημα ,κολύμπι ,Μ’ αυτό τον τρόπο θα χαλαρώσετε και θα ξεχαστείτε από το τσιγάρο

Μετά από κάθε μας γεύμα ή κολατσιό, αλλά και όλη την ημέρακαταναλώστε ροφήματα, τα οποία μειώνουν την επιθυμία του καπνίσματος πχ. ροφήματα μέντας, δυόσμου, χαμομήλι και τσάι με γεύση μέντας ή δυόσμου ,χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή με την ελάχιστη ποσότητα αυτής.

Κατά την προσπάθεια μας καλό θα ήταν να μειώναμε την ποσότητα και την συχνότητα που πίνουμε γάλα ή που τρώμε τυροκομικά σε 2-3 μερίδες από το καθένα την εβδομάδα, διότι αυξάνουν την επιθυμία για κάπνισμα.

Τέλος ,αν η επιθυμία μας για διακοπή, δεν είναι αρκετά μεγάλη, όση βοήθεια και αν λάβουμε, ο στόχος δεν θα γίνει ποτέ εφικτός. Για όσους έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια, καλή συνεχεία και να ζητούν βοήθεια όταν την χρειάζονται από ειδικευμένα άτομα! Γι’ αυτούς που το σταμάτησαν μπράβο!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος