FOLLOW US: facebook twitter

Η Βιβλιοθήκη Πύργου τιμά τον συνθέτη Χάρη Βρόντο

Ημερομηνία: 19-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

vrontos

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου και ώρα 20:30 στο Κτήμα Μερκούρη

 Αφιερωμένη στον συνθέτη Χάρη Βρόντο είναι η εκδήλωση που πραγματοποιεί την προσεχή Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016 και ώρα 20:30 στο Κτήμα Μερκούρη η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου.

Για το έργο και τη ζωή του συνθέτη θα μιλήσουν ο Τάσος Γουδέλης, συγγραφέας και κριτικός, και ο αντιπρόεδρος της Βιβλιοθήκης Χρήστος Κωνσταντόπουλος, δημοσιογράφος και συντονιστής των δράσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Επίσης η Claire Demeulenaere (Κλερ Ντεμελενάρ) θα ερμηνεύσει μέρη από σουίτες για τσέλο του συνθέτη ενώ θα προβληθούν και αποσπάσματα από την όπερά του «Οι Δαιμονισμένοι».

Ο Χάρης Βρόντος κατάγεται από το Κούμανι και τα Βυτινέικα Πύργου και γεννήθηκε στη Βυτίνα το 1951. Έλαβε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στην κιθάρα από το Ελληνικό Ωδείο της Λευκάδας και στη συνέχεια πήρε μαθήματα πιάνου από την Ελένη Ζιώγα, παρακολούθησε σεμινάρια ηλεκτρονικής μουσικής υπό την επίβλεψη του Günter Becker, και υπήρξε για τρία χρόνια μαθητής του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου στην αντίστιξη.

Έχει γράψει δεκάδες έργα για όλα τα είδη κλασικής μουσικής: όπερες, συμφωνίες, μουσική δωματίου, σκηνικές καντάτες, ηλεκτρονική μουσική, τραγούδια και άριες, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο κά.

Μετά από την πρώτη πειραματική φάση της συνθετικής του δραστηριότητας, ο Χάρης Βρόντος έγραψε για μια σύντομη περίοδο (1982-’86) έργα ευρείας φόρμας, που ανήκουν υφολογικά στο τέλος του ρομαντισμού και με εμφανή στοιχεία από τον μοντερνισμό, για να περάσει έκτοτε σε μια περίοδο κατά την οπία αναζητά το προσωπικό του ύφος και που σηματοδοτείται από τη σύνθεση των μεγάλων όπερών του.

Παράλληλα με τη σύνθεση, ο Χάρης Βρόντος εργάστηκε ως αρθρογράφος και κριτικός μουσικής στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, δημοσίευσε κείμενά του σε λογοτεχνικά και πολιτικά περιοδικά έγραψε πέντε βιβλία με δοκίμια για τη λογοτεχνία και κείμενα για τη μουσική και επιμελήθηκε την μνημειώδη έκδοση του Μουσείου Μπενάκη για τον Νίκο Σκαλκώτα.

*Η Βιβλιοθήκη Πύργου εκφράζει τις ευχαριστίες της προς το Κτήμα Μερκούρη για τη φιλοξενία της εκδήλωσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος