FOLLOW US: facebook twitter

Η Βαρκελώνη θα αποκτήσει δικό της παράλληλο νόμισμα

Ημερομηνία: 16-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

nomisma-barca

Η καταλανική πρωτεύουσα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός δικού της νομίσματος για την προώθηση του τοπικού εμπορίου και της κοινωνικής οικονομίας

Η πόλη της Βαρκελώνης θα δημιουργήσει ένα τοπικό νόμισμα για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του τοπικού εμπορίου και των project κοινωνικής οικονομίας. Η ομάδα της δημάρχου, Ada Colau, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, την έναρξη της πιλοτικής περιόδου από το 2017 έως το 2018, στις συνοικίες του ποταμού Besos, οι οποίες είναι από τις πιο υποβαθμισμένες  της Βαρκελώνης. Σκοπός είναι μέσα στο 2019 να επεκταθεί και στην υπόλοιπη πόλη.

Η πρωτοβουλία αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση της Ada Colau και απορρέει από την πλατφόρμα πολιτών Barcelona en Comú (Βαρκελώνη από Κοινού), η οποία υποστηρίζεται από το Podemos. Η δήμαρχος δεν έχει δώσει ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα το αν πρόκειται για ένα φυσικό ή εικονικό νόμισμα. Στο προεκλογικό της πρόγραμμα, όμως, ως υποψήφια είχε αναφερθεί στην πιθανότητα το εν λόγω νόμισμα να χρησιμοποιείται για την πληρωμή ενός μέρους των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και ορισμένων προμηθευτών του Δημαρχείου.

Κόντρα στην Κεντρική Τράπεζα

«Οι πληρωμές στο Δήμο θα χρησιμοποιηθούν σαν κινητήριος δύναμη για την επέκταση του αλλά η επιτυχία του νέου νομίσματος θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών που θα είναι πρόθυμοι να το χρησιμοποιήσουν» γράφει η El Pais.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, από την πλευρά της, θεωρεί ότι αυτό το σχέδιο είναι «αδύνατο» και «ανεπιθύμητο», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της, Fernando Restoy, το καλοκαίρι του 2015. «Αυτοί οι επιθετικοί προσδιορισμοί, παρ’ όλα αυτά, δε συνάδουν με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί» τονίζει η El Pais, καθώς υπενθυμίζει ότι πάνω από 4.000 τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε 35 χώρες του κόσμου, σε πόλεις όπως το Μπρίστολ, η Ναντ και η Τουλούζ.

Πηγή: Courrier International , El Pais

thepressproject.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος