FOLLOW US: facebook twitter

Η αναζήτηση της αλήθειας μέσα από το παραμύθι: Το νέο έργο από τη θεατρική ομάδα «ερασιΤΕΧΝΕΣ» κάνει απόψε πρεμιέρα

Ημερομηνία: 08-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

«Παραμύθια και αλήθειες» πλασμένα για μικρούς και μεγάλους, παρουσιάζει η θεατρική ομάδα «ερασιΤΕΧΝΕΣ» στο Λαζαράκειο από σήμερα έως τις 20 Δεκεμβρίου. Οι συντελεστές, από τη σκηνή του θεάτρου παρουσίασαν στους εκπροσώπους του Τύπου τις σκέψεις τους για τη νέα τους θεατρική παράσταση που βασίζονται στα βιβλία «Σκουφοκοκκινίτσα» και «Δύο φορές και ένα καιρό ήταν … η Σταχτοπούτα», που έχει γράψει η Μαρίνα Γιώτη και τη διασκευή έκανε ο σκηνοθέτης Χάρης Κότσιφας.

Από τη σκηνή του Λαζαράκειου που σε λίγες ώρες θα ζωντανέψει ο σκηνοθέτης Χάρης Κότσιφας μιλώντας για τη φετινή παράσταση της ομάδας, τόνισε πως «… όταν ψάχνοντας για παιδικό έργο διάβασα τα βιβλία της διαπίστωσα πως έμοιαζαν πολύ με μια ιδέα που είχα… να κάνω κάτι διαφορετικό. Να βάλω τα παιδιά να ψάχνουν μόνα  τους μια άλλη αλήθεια. Να μάθουν ότι στη ζωή δεν υπάρχει μία όψη. Είχα λοιπόν προχωρήσει αρκετά την ιδέα μου όταν γνώρισα την κ. Γιώτη.

Με την άδειά της έκανα πράξη την δική μου ιδέα  βασιζόμενος στα δικά της παραμύθια» δήλωσε. «Αγαπώ πολύ τα παραμύθια γιατί κρύβουν πολλές αλήθειες Και οι αλήθειες της ζωής δεν είναι μόνο για τα παιδιά , αλλά  είναι και για εμάς τους μεγάλους «τα μεγάλα παιδιά». Μου άρεσε επίσης να αμφισβητώ πολλές αλήθειες και επίσης να προσπαθώ σαν σκηνοθέτης να πλησιάσω την ψυχή του θεατή μικρού η μεγάλου σκηνοθετώντας με συναίσθημα , επίσης δεν θέλω  με τα έργα μας να διασκεδάσουμε απλά τον κόσμο, αλλά να φύγει έχοντας πάρει κάποια μηνύματα που θα τον κάνουν ίσως να προβληματιστεί. Με αυτά στο μυαλό διασκεύασα το έργο που θα δούμε». Ο κ. Κότσιφας ανέφερε ακόμα πως η διασκευή ονομάστηκε «Παραμύθια και αλήθειες»  για να αναζητήσουν όλοι τα κρυφά μηνύματα πίσω από τα λόγια και τα έργα. «Τα παιδιά πρέπει να αγαπούν τον εαυτό τους και να μην τα νοιάζει τι θα πει ο κόσμος» είπε ο σκηνοθέτης, κάτι το οποίο αναφέρεται και μέσα στο έργο…

Μιλώντας για το έργο ο ηθοποιός Παναγιώτης Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στο παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας. «Θα ψάξουμε με την βοήθεια των παιδιών, που συμμετέχουν σε όλο το έργο, και δύο δαιμόνιων «ρεπόρτερ» τι έγινε πραγματικά στο δάσος; Ποιος ήταν τελικά ο κυνηγός; Βρέθηκε τυχαία εκεί την κατάλληλη στιγμή για να σώσει την κοκκινοσκουφίτσα; Ήταν ο κακός λύκος τόσο κακός όσο νομίζουμε;   Μια διασκευή που μιλάει για τον ρατσισμό στα κλασικά παραμύθια, τον σχολικό εκφοβισμό και τη φιλία. Θα προσπαθήσουμε να «διαβάσουμε» τα κρυφά μηνύματα πίσω από τις λέξεις.».

Η ηθοποιός Γιάννα Γούναρη αναφέρθηκε στο δεύτερο μέρος όπου θα δούμε ένα άλλο γνωστό παραμύθι, την άλλη ιστορία της «Σταχτοπούτας». «θα ψάξουμε πάλι μαζί με τα παιδιά και τους δαιμόνιους ρεπόρτερ μας…  Ήταν τελικά, αυτός ο πρίγκιπας τόσο ιδανικός όσο φαινόταν; Σαν πολύ παραμύθι δεν φαίνεται το …παραμύθι; Ποια ήταν πραγματικά η καλή νεράιδα και τι σημαντικό ρόλο έπαιξε στην ιστορία; Υπάρχει ζωή μετά το «ζήσαμε εμείς  καλά κι αυτοί καλύτερα; Είναι μια άλλη αλήθεια στο παραμύθι, όπου μιλάει για το κυνήγι του ανεκπλήρωτου, τη μαγεία της αγάπης και τη δύναμη της θέλησης. Που μαθαίνει στα παιδιά να έχουν αυτοπεποίθηση και να μην περιμένουν από τους άλλους μαγικές λύσεις, γιατί η μαγεία που χρειάζονται βρίσκεται μέσα τους. Να δουν ότι η ευτυχία δεν είναι θέμα αποκτημάτων η περιστάσεων.»

Τέλος, ο ηθοποιός Διονύσης Κομποστιώτης αναφέρθηκε στην αγάπη του για το θέατρο και την συγκεκριμένη ομάδα. Αγάπη που τον έχει δέσει μαζί τους. Μια αναφορά από καρδιάς για τα όσα δημιουργεί η προετοιμασία ενός έργου, έως το φινάλε. Μια εξομολόγηση για την συγκίνηση που προσφέρει το θέατρο και ιδιαίτερα σε μια επιτυχημένη τοπική ομάδα. Όλα αυτά τα χαρακτήρισε διέξοδο από την καθημερινότητα και ωκεανό συναισθημάτων.

Πρόγραμμα και συντελεστές

Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή και Σάββατο 8-9/12 στις 8.15 μ.μ

Κυριακή 10/12 ώρα 11 π.μ

Παρασκευή και Σάββατο 15 και 16/12 στις 8.15 μ.μ

Κυριακή 17/12 11 π.μ.

Τετάρτη 20/12 8.15 μ.μ.

Θα ακολουθήσουν παραστάσεις εντός και εκτός νομού όπου έχει κληθεί η ομάδα να παρουσιάσει τη δουλειά της. Γενική είσοδος 3€.

Ηθοποιοί

Αργυρώ Αντωνοπούλου: Παραμυθάς Α

Ευτυχία Κυβρακίδου- Γιαννακοπούλου: Παραμυθάς Β

Διονύσης Κομποστιώτης:Φάνης ο Μπούφος (Δημοσιογράφος)

Ηλίας Καπετανάκος: Φουντούκης ο Σκίουρος (βοηθ. Δημοσιογράφου)

Ναντίν Αλ Ιμάντι: Κοκκινοσκουφίτσα – Νεραϊδονονά

Ελένη Κορδαλή: Λύκαινα

Γιάννα Γούναρη: Γιαγιά Κοκκινοσκουφίτσας – Μητριά

Κωνσταντίνα Κλάδη: Κουκουβάγια Σαίνι – Κόρη Α

Αγγελική Κουνέλη: Μητέρα Κοκκινοσκουφίτσας – Υπηρέτρια

Παναγιώτης Ηλιόπουλος: Πατέρας Σταχτοπούτας- Κυνηγός- Βασιλιάς

Νίκος Κώνστας: Λύκος- Τελάλης

Νάσια Ραυτοπούλου: Σταχτοπούτα

Ιωάννα Μωραΐτη: Κόρη Β΄

Διουνυσία Γιαννοπούλου: Γελωτοποιός

Δημήτρης Κομποστιώτης: Πρίγκιπας

Και οι μικροί…………..

Βασίλης Αδαμόπουλος: αγοράκι

Νίκος Νταλαμάρας: Εφημεριδοπώλης

ΓιώργοςΝταλαμάρας: Εφημεριδοπώλης

Άλογα: Ράνια Γεωργακοπούλου και Ρένα Πολλάτου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος