FOLLOW US: facebook twitter

Η Αλγερία εγκαταλείπει μετανάστες στη Σαχάρα [Βίντεο]

Ημερομηνία: 26-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Θα μπορούσαν να είναι και εικόνες από ένα δυστοπικό μέλλον, στην περίπτωση που επικρατήσει η αντιπροσφυγική, ακροδεξιά υστερία στην ΕΕ. Πρόκειται όμως για εικόνες από μια τραγωδία που λαμβάνει χώρα ήδη στην έρημο Σαχάρα, η οποία «καταπίνει» δίχως ίχνη – συνεπώς και δίχως αποδείξεις όπως θα ήθελαν κάποιοι – πρόσφυγες και μετανάστες που απελαύνει η Αλγερία.

Αν και η κυβέρνηση της τελευταίας το αρνείται, ωστόσο, τεκμηριώνεται το γεγονός ότι έχει απελάσει πάνω από 13.000 απελπισμένους ανθρώπους στην έρημο της Σαχάρας τους τελευταίους 14 μήνες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και παιδιών.

Ο ΟΗΕ καταγγέλει ότι η χώρα ανάγκασε αυτόν τον κόσμο, ενίοτε υπό την απειλή όπλων, να περπατήσει χωρίς φαγητό ή νερό, κάτω από θερμοκρασίες που έφταναν και του 48 βαθμούς Κελσίου, προς τον βέβαιο θάνατο. Οι καταγγελίες των μεταναστών επιβεβαιώνονται από βίντεο που συλλέχθηκαν από το Associated Press μέσα σε διάρκεια μηνών, τα οποία δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους να σέρνονται κάτω από τον καυτό ήλιο, μέσα στην έρημο.

Η Σαχάρα είναι ένας γρήγορος δολοφόνος που αφήνει λίγα στοιχεία πίσω του. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά ότι για κάθε μετανάστη που είναι γνωστό ότι έχει πεθάνει και διασχίζει τη Μεσόγειο, υπάρχουν δυο που χάνονται στην έρημο, με τους σχετικούς υπολογισμούς να κάνουν λόγο ακόμη και για πάνω από 30.000 ανθρώπους από το 2014.

«Γυναίκες κείτονταν νεκρές, άνδρες…. άλλοι χάνονται στην έρημο γιατί δεν ξέρουν το δρόμο», λέει η Τζάνετ Καμάρα, μια Λιβεριανή που πουλούσε τρόφιμα στην Αλγερία, αλλά την έδιωξαν τον περασμένο Μάιο, ενώ ήταν έγκυος! «Έχασα το γιο μου, το παιδί μου», λέει…

Οι μαζικές απελάσεις από τις αλγερινές Αρχές επιτάθηκαν από τον Οκτώβριο του 2017 μετά από πιέσεις της ΕΕ προς τις χώρες της Βόρειας Αφρικής να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου ή των ισπανικών θυλάκων της Θέουτα και της Μελίγια στο Μαρόκο.

Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι γνωρίζει τι κάνει η Αλγερία, επισημαίνοντας ότι «οι κυρίαρχες χώρες» μπορούν να απελαύνουν μετανάστες εφόσον συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.

Σε αντίθεση με το Νίγηρα η Αλγερία δεν λαμβάνει από την ΕΕ κονδύλια για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Επίσημα στοιχεία για τις απελάσεις δεν δίνει το Αλγέρι, αλλά από τον Μάιο του 2017 που άρχισε να τηρεί αρχεία ο ΔΟΜ μέτρησε 2.888 πρόσφυγες να περνούν πεζή τα σύνορα με το Νίγηρα μέχρι τον περασμένο Απρίλιο και σύμφωνα με στοιχεία του συνολικά 11.276 άνδρες, γυναίκες και παιδιά επέζησαν της εφιαλτικής πορείας μέσα στην έρημο, ενώ τουλάχιστον άλλοι 2.500 εξαναγκάστηκαν να ακολουθήσουν παρόμοια πορεία προς το γειτονικό Μάλι.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος