FOLLOW US: facebook twitter

Η ΑΕΝΑΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ CAMERA ZIZANIO

Ημερομηνία: 16-11-2016 | Συντάκτης:
marina-inaki_camera_zizanio
Δεν είναι να έρθεις μια φορά στο Φεστιβάλ Ολυμπίας και την Camera Zizanio. Σα μαγνήτης θα σε τραβά πίσω σε όλη σου τη ζωή!
Η Μαρίνα και ο Ινιάκι είναι δυο νέοι από τη Βαρκελώνη. Ήταν μαθητές γυμνασίου όταν συμμετείχαν για πρώτη φορά στην Camera Zizanio με ταινία τους. Από τότε συνέχισαν να έρχονταν κάθε χρόνο με νέες ταινίες. Ο Ινιάκι μιλάει ήδη πολύ καλά ελληνικά και η Μαρίνα ακολουθεί.
marina-inaki_camera_zizanio8
Τα δυο παιδιά μεγάλωσαν, τέλειωσαν το σχολείο αλλά συνεχίζουν να έρχονται στην Ελλάδα. Όχι όμως σαν απλοί επισκέπτες. Θεωρούνται πλέον στενοί συνεργάτες του Φεστιβάλ και δίνουν ξεχωριστή λάμψη στις τελετές έναρξης και λήξης ως παρουσιαστές!
2marina-inaki_camera_zizanio5

«Η αντίστροφή μέτρηση ξεκίνησε», γράφουν στο facebook. «Ανυπομονούμε να σας δούμε όλους και να ζήσουμε μαζί αυτό το καταπληκτικό φεστιβάλ!»

Η Laura από την Ιρλανδία, προετοιμάζοντας την νέα «καθοδό» της στην Ελλάδα, εξασκείται στα ελληνικά. Και διασκεδάζει με τα περίεργα που την μαθαίνει το ιντερνετικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί για την εκμάθηση της γλώσσας. Να δούμε πόσο θα διασκεδάσουν κι όσοι την ακούσουν στον Πύργο.
Η Laura ήταν κι αυτή μαθήτρια όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την πρώτη της ταινία. Τώρα τελειώνει την εθνική σχολή κινηματογράφου της Ιρλανδίας και είναι ήδη πετυχημένη ραδιοφωνική παραγωγός.
Από την Ιρλανδία θα έρθει για μια ακόμα φορά κι ο Σήρσο (Λευτέρης, μετέφρασε στα ελληνικά το όνομά του). Ήταν ένας ντροπαλός μαθητής δημοτικού όταν τον είδαμε πριν από δέκα περίπου χρόνια για πρώτη φορά στον Πύργο μαζί με τη μητέρα και τον αδελφό του. Φέτος δεν συμμετέχει με ταινία αλλά θα πάρει μέρος στα εργαστήρια και θα κάνει ταινία εδώ!
marina-inaki_camera_zizanio9

Το δρόμο που χάραξαν ο Ινιάκι κι η Μαρίνα φαίνεται να ακολουθούν πολλά παιδιά από την Ισπανία.

Αυτές είναι μερικές περιπτώσεις:
Η Alba, η Claudia, η Karen, και η Mariona είχαν πάρει μέρος στην Camera Zizanio του 2014. «Αυτή ήταν η πιο σημαντική εμπειρία στη ζωή μας γι αυτό θέλουμε να πάρουμε μέρος και φέτος με τη νέα μας ταινία» μας γράφουν.
Από την Ισπανία είναι και η Andrea, Anna κι ο Ramon που μας γράφου «Συμμετείχαμε πέρυσι στην Camera Zizanio και το χαρήκαμε τόσο πολύ που επιστρέφουμε φέτος με μια διαφορετική ομάδα με νέες και καλύτερες ιδέες».
Αλλά ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ. Η Ινέσα είναι σκηνοθέτης από τη Λιθουανία. Συμμετείχε για πρώτη φορά με ταινία μεγάλου μήκους στο Φεστιβάλ Ολυμπίας πριν από μερικά χρόνια και βραβεύτηκε. Από τότε ξανάρχεται μαζί με παιδιά έχουν κάνει δικές τους ταινίες στα κινηματογραφικά εργαστήρια που οργανώνει στη χώρα της.
albert-alfonso-zizanio
Ο Albert Alfonso είναι καθηγητής. Για την ακρίβεια είναι ο καθηγητής που έβαλε στο «παιχνίδι» τον Ινιάκι και τη Μαρίνα. Τώρα πήρε σύνταξη αλλά, όπως μας είπε, θεωρεί αδιανόητο να λείψει από το Φεστιβάλ. Του βρήκαμε λύση: θα συνεχίσει το διδακτικό του έργο από άλλο πόστο. Θα διδάξει τα μυστικά του κινηματογράφου στους μικρούς μαθητές του Πύργου! Δεν μιλάει ελληνικά αλλά δεν έχει σημασία. Η γλώσσα του κινηματογράφου είναι παγκόσμια.
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και ο κατά πολύ νεώτερος Ρόμπερτ, καθηγητής καλλιτεχνικών από την Αυστρία. Ήρθε πέρυσι στον Πύργο για πρώτη φορά. Επιστρέφοντας στη χώρα του μιλούσε στους μαθητές του με τόσο θερμά λόγια για το Φεστιβάλ που δημιούργησε φανατικούς φίλους. Έτσι φέτος επιστρέφει με μια πολύ μεγάλη ομάδα παιδιών.
Τι να πούμε και γι αυτούς τους φίλους από την Ιταλία, τη Σερβία, την Κροατία, τη Γερμανία, που έχοντας προσβληθεί από το «Ζιζανομικρόβιο» επιστρέφουν διαρκώς στον Πύργο; Ο κατάλογος είναι μεγάλος.
camera-zizanio
Όμως η πλέον «σοβαρή περίπτωση» πρέπει να είναι αυτή της Dorée από το Εθνικό Φεστιβάλ μαθητικών ταινιών της Ολλανδίας. Φέτος θα είναι το 14ο ή 15ο ταξίδι της στον Πύργο – χάσαμε το λογαριασμό. Δεν έρχεται όμως μόνη. Ακολουθείται, όπως κάθε χρόνο, από καμιά 40ριά παιδιά και εκπαιδευτικούς. Η πιο μεγάλη εθνική ομάδα που δίνει το δικό της χρώμα στο πολυεθνικό μελίσσι του Φεστιβάλ. Θα τους δούμε και πάλι να τρέχουν στους δρόμους με τις κάμερες και να μοντάρουν ταινίες σε φορητούς υπολογιστές όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, σε σκαλοπάτια, καφετέριες, αίθουσες προβολής κλπ.
kessisoglou-kalman-katomeris-akriotou-olympia-fest
Βέβαια είναι και κάποιοι «φανατικοί» που θα μας λείψουν. Όπως ο Κάλμαν από την Ουγγαρία. Οι ανάγκες της επιβίωσης τον έκαναν να μεταναστεύσει πολύ μακριά. Τον βλέπουμε να ανεβάζει στο ίντερνετ φωτογραφίες από τις προηγούμενες επισκέψεις και να νοσταλγεί.

Δεν είναι να έρθεις μια φορά στο Φεστιβάλ Ολυμπίας και την Camera Zizanio. Σα μαγνήτης θα σε τραβά πίσω σε όλη σου τη ζωή!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος