FOLLOW US: facebook twitter

Η Έφη Σαλτάρη για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας και την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Ημερομηνία: 30-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Με αφορμή  την παρουσία των θεμάτων του δημοσίου συστήματος Υγείας και ειδικότερα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας στο δημόσιο διάλογο τις τελευταίες ημέρες, κρίνω σημαντικό να μπουν με ψυχραιμία κάποια πράγματα στη θέση τους σε σχέση με την πραγματικότητα και όλοι οι πολίτες της  Ηλείας να έχουν την αντικειμενική εικόνα των πραγμάτων.

Γι αυτό τον λόγο παραθέτω κάποια στοιχεία που κάποιοι φροντίζουν να μην ακούγονται στο δημόσιο διάλογο διαστρεβλώνοντας έτσι την πραγματικότητα και νομίζουν ότι η κοινωνία είναι ένα άθροισμα πελατών και λωτοφάγων.

Όλοι οι πολίτες βιώσαμε και βιώνουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο σύστημα Υγείας, από τα αποτελέσματα των πολιτικών των νεοφιλελεύθερων Κυβερνήσεων του παρελθόντος, οι οποίες είχαν στρατηγικό σχεδιασμό την απαξίωσή του  προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στην Υγεία.

Κάτι που δεν το κρύβουν ακόμα και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, όπου τάσσονται συχνά υπέρ της μεταβίβασης των διαγνωστικών εξετάσεων στον ιδιωτικό τομέα, την ανάθεση της καθαριότητας στους εργολάβους κ.ά. Δεν ξεχνάμε ότι ήταν αυτοί που έκλεισαν και υποβάθμισαν μονάδες δημόσιας υγείας στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει χρόνια και ως αντιπολίτευση και ως συμπολίτευση για την προώθηση πολιτικών με στόχο τη συγκράτηση της πλήρους κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους και τη σταδιακή ανασυγκρότηση και ανάπτυξή του. Εμείς δεν κλείνουμε Νοσοκομεία όπως έκαναν οι προκάτοχοί μας. Αντιθέτως, ανοίγουμε Νοσοκομεία και προσπαθούμε για την στελέχωση των υφιστάμενων δομών.

Οι πολίτες είδαν πρώτη φορά μετά το 2010 να ξαναγίνονται μαζικές προσλήψεις στο χώρο της υγείας, με επιδοματικά κίνητρα για όσους ιατρούς υπηρετούν σε απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Σήμερα, παρά την κατάσταση που παραλάβαμε και τις δυσκολίες που υπάρχουν, καταφέραμε να προσληφθούν στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας 1 Επικουρικός Χειρουργός, 1 Τραυματιοφορέας και 1 Τεχνικός, να παραταθούν οι συμβάσεις 1 Επικουρικού Ορθοπεδικού, 1 Φαρμακοποιού, 1 Τραυματιοφορέα και 1 Τεχνικού, ενώ ταυτόχρονα 2 Ραδιολόγοι-Ακτινολόγοι προσλαμβάνονται σύμφωνα με τους προσωρινούς πίνακες της προκήρυξης του 2016 για 700 θέσεις τακτικού προσωπικού σε φορείς του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, προσλήφθηκαν 7 ωφελούμενοι (4 Νοσηλευτικής, 2 Βοηθών Νοσηλευτικής και 1 Χειριστής Ιατρικών Συσκευών), στο πλαίσιο του προγράμματος απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στη δημόσια υγεία και δρομολογούνται οι προσλήψεις 4 ακόμα Επικουρικών Ιατρών που ήδη έχουν εγκριθεί από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, και οι οποίες θα καλύψουν το έλλειμμα σε ιατρικό προσωπικό και θα αναβαθμίσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών νοσηλευτικής περίθαλψης. Να τονίσουμε επίσης ότι το Νοσοκομείο Αμαλιάδας από τον Σεπτέμβριο του 2016 καλύπτει σε εφημερίες νομού 8 μέρες την Παθολογική Κλινική, και 10 την Χειρουργική και την Ορθοπεδική Κλινική.

Η λειτουργία του Ακτινολογικού και του Μικροβιολογικού Τμήματος είναι 24ωρη και όλο το χρόνο. Η κινδυνολογία περί κλεισίματος του Νοσοκομείου Αμαλιάδας που κάθε τόσο εκτοξεύεται με διάφορους τρόπους, εκπορεύεται από τους ίδιους αντιπολιτευτικούς κύκλους που το χρησιμοποιούσαν για πελατειακές σχέσεις όταν ήταν στην Κυβέρνηση.

Μόνο η σημερινή Κυβέρνηση ασχολήθηκε σοβαρά με όσα έχουν συμβεί με τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και προχωρά με ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού, έπειτα και από την πολύωρη επίσκεψή του στην πόλη, προς την ολοκλήρωση και παράδοσή της στους πολίτες της Ηλείας.

Ύστερα και από την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  Ήλιδας με την οποία κηρύχθηκε έκπτωτος ο εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο, ανοίγει ο δρόμος για την επίσπευση των διαδικασιών και τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την ολοκλήρωση του έργου.

Οι όψιμοι «συμπαραστάτες» των πρόσφατων κινητοποιήσεων στο χώρο της Υγείας που ανήκουν στη σημερινή αντιπολίτευση, το 2014 έκαναν μαζί με τον τότε Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ εγκαίνια στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, σε ένα προεκλογικό σόου εμπνευσμένο από τα πιο σάπια βάθη του παλαιοκομματικού πολιτικού παρελθόντος.

Τότε, ήμασταν ξανά εκεί και με θάρρος καταγγείλαμε δημόσια την όλη διαδικασία, χλευαστήκαμε από τα ΜΜΕ της διαπλοκής που το ΕΣΡ τα άφησε τότε στο απυρόβλητο, όπως και από τους προαναφερόμενους όψιμους «συμπαραστάτες».

Σήμερα, ακόμα και οι πολίτες που τότε ενδεχομένως και να αποδοκίμασαν τη στάση μας παραπλανημένοι από τα μεγάλα λόγια του παλιού, χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος, αντιλαμβάνονται ότι είχαμε δίκιο και γι’ αυτό αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Μερικώς δικαιωμένοι, γιατί η πλήρης δικαίωσή μας θα έρθει με την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου στους πολίτες της Ηλείας, με τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Μόνο η σημερινή Κυβέρνηση άνοιξε το φάκελο της σκανδαλώδους υπονόμευσης και απαξίωσης της Δημόσιας Υγείας με την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να ξεθάβει και να κάνει γνωστά στους πολίτες στοιχεία από το σκοτεινό παρελθόν του «πάρτι» στην Υγεία προς όφελος κομματικών και προσωπικών επιδιώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, NOVARTIS κ.ά), ακόμα και εν μέσω σκληρών μνημονιακών πολιτικών. Μόνο η σημερινή Κυβέρνηση έδωσε και συνεχίζει να δίνει τη μάχη για να σταματήσει το «πάρτι» με τους εργολάβους καθαριότητας στις δομές Υγείας, προχωρώντας σε ατομικές συμβάσεις με τις εργαζόμενες, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Δεν ξεχνάμε ποτέ την επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα το 2008, εργαζόμενη και συνδικαλίστρια σε εργολαβικές εταιρίες καθαριότητας. Δεν ανεχόμαστε τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας που έχουν επιβάλλει οι εργολάβοι καθαριότητας με την ανοχή του παλιού χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος.

Ανασύραμε από τα συρτάρια των αρμοδίων τον διαγωνισμό προμήθειας 186 ασθενοφόρων που εκκρεμούσε από το 2007 που είχε προκηρυχθεί. Και καταφέραμε το πρώτο σκέλος του που αφορούσε στην προμήθεια 90 ασθενοφόρων με αντίτιμο 48.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, να ολοκληρωθεί σε χρόνο ρεκόρ το περασμένο φθινόπωρο και τα νέα ασθενοφόρα να έχουν ήδη παραδοθεί στο σύνολό τους στις περιφέρειες για τις οποίες προορίζονταν.

Το δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού, το οποίο αφορούσε στην προμήθεια 96 ασθενοφόρων ακυρώθηκε, καθώς το αντίτιμο ήταν 63.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, ενώ οι προδιαγραφές ήταν ακριβώς ίδιες με αυτές του προηγούμενου.

Μπορεί ο καθένας να αναλογιστεί ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που ο διαγωνισμός είχε κολλήσει περίπου 10 χρόνια και μόνο η παρούσα Κυβέρνηση μπόρεσε να τον ολοκληρώσει μέσα σε σχεδόν 1 χρόνο και να αναλογιστεί ακόμα ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που το δεύτερο σκέλος διάφερε σε κόστος ανά ασθενοφόρο τόσο πολύ από το πρώτο.

Επιπλέον, επί της παρούσας Κυβέρνησης το ΕΚΑΒ προμηθεύτηκε 70 μεταχειρισμένα, πλήρως λειτουργικά ασθενοφόρα, 10 ολοκαίνουργια από δωρεές, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες νέου διαγωνισμού για 233 καινούργια ασθενοφόρα. Ο αριθμός των οχημάτων που τελικά θα αγορασθούν εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα των κατά τόπους Περιφερειών, καθώς και από την εξέλιξη επαφών που γίνονται για τη δωρεά 145 οχημάτων.

Πώς είναι δυνατόν όλα αυτά να μη μπορούσαν να ολοκληρωθούν επί των προηγούμενων Κυβερνήσεων;

Εν μέσω δημοσιονομικής ασφυξίας και διαρκών εκβιασμών, καταφέραμε να δώσουμε πρόσβαση σε όλους τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δομές δημόσιας υγείας.

Γιατί προχωράμε σταθερά και μεθοδικά, υπερβαίνοντας ένα-ένα πλήθος εμποδίων, σε θεσμικές τομές που σπάνε κατεστημένα στο χώρο της Υγείας, όπως ο εξορθολογισμός των δαπανών, η ηλεκτρονική λίστα χειρουργείου που θα σταματήσει το «φακελάκι». Ακόμα, η υλοποίηση της Ειδικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Υγεία σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και με έμφαση στις άτυπες πληρωμές στο ΕΣΥ.

Επίσης, η αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο σύστημα Υγείας για τον έλεγχο της λειτουργίας σε πραγματικό χρόνο, της ποιότητας και του κόστους των υπηρεσιών υγείας. Ο  Νόμος για την Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας για την κεντρική διενέργεια των προμηθειών έχει σαν στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την ποιότητα των υλικών.

Γιατί προχωράμε σταθερά και μεθοδικά στη Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με άμεση ανάπτυξη νέων αποκεντρωμένων δομών με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας και άλλες παρεμβάσεις προς όφελος των πολιτών, όπως η μείωση της συμμετοχής των πολιτών στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής.

Είμαστε στην ίδια πλευρά με τους πολίτες που αγωνιούν για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και αυτό το γνωρίζουν. Να είναι σίγουροι οι πολίτες της Ηλείας ότι ο όποιος εξορθολογισμός γίνει, θα γίνει με γνώμονα την καλύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση και περίθαλψη των ασθενών.

Μαζί παλεύουμε για να ανασυγκροτήσουμε και να αναπτύξουμε κάθε τμήμα του Δημόσιου Τομέα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως λάφυρο από τις Κυβερνήσεις της χρεοκοπίας, της υποταγής και της μετατροπής της χώρας σε αποικία χρέους.

Γιατί για εμάς ο Δημόσιος Τομέας είναι στρατηγικά και πολιτικά μοχλός ανάπτυξης, ενώ  για το προηγούμενο πολιτικό σύστημα  είναι ιδεολογικά ένα βαρίδι χρήσιμο μόνο για πελατειακούς σκοπούς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος