FOLLOW US: facebook twitter

Ημερίδα αφιερωμένη στον Ηλείο φιλόσοφο Παναγιώτη Κονδύλη στην Σχολή Εθνικής Αμύνης στην Αθήνα

Ημερομηνία: 21-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής ημερίδα αφιερωμένη στον ηλείο φιλόσοφο, συγγραφέα και μεταφραστή Παναγιώτη Κονδύλη (Δρούβα Ολυμπίας 1943-Αθήνα 1998) του οποίου το έργο είχε επικεντρωθεί στις Διεθνείς Σχέσεις, την Στρατηγική Σκέψη και την κοινωνική φιλοσοφία.

Ως ομιλητές συμμετείχαν η ομότιμη καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κα. Ιωάννα Τσιβάκου με θέμα «Ο Παναγιώτης Κονδύλης και το εθνικό κράτος την εποχή της παγκοσμιοποίησης», ο συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Χατζηαντωνίου με θέμα «Ο Κονδύλης και η σύγχρονη ελληνική παρακμή», και ο ιστορικός κ. Κωνσταντίνος Κουτσουρέλης με θέμα «Κονδύλης, εθνική στρατηγική και η τριγωνική σχέση Ελλάδας-Τουρκίας-Ευρωπαϊκή Ένωσης».

Σχολιάζοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο διαδίκτυο ο κ. Κ. Χατζηαντωνίου ανέφερε: «ΣΟΦΙΑ ΣΥΝ ΤΕΧΝΗ είναι ο λογότυπος που αναγράφεται στο έμβλημα της Σχολής Εθνικής Αμύνης. Στη Σχολή, που αποτελεί τον ανώτατο μεταπτυχιακό – εκπαιδευτικό θεσμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, μιλήσαμε σήμερα (μαζί με την κ. Ι. Τσιβάκου και τον κ. Κ. Κουτσουρέλη) για την σκέψη του κορυφαίου στοχαστή Παναγιώτη Κονδύλη, συζητώντας για την τραγική πραγματικότητα την οποία αυτός προέβλεψε, με ανατριχιαστική ακρίβεια, πριν δυόμιση δεκαετίες και καταλήγοντας ξανά στην οδυνηρή διαπίστωσή του: πως η ανατροπή των οικονομικών, γεωπολιτικών και στρατηγικών συσχετισμών που μας οδηγούν στην εθνική καταστροφή, απαιτούν ούτε λίγο ούτε πολύ, την επιτέλεση ενός ηράκλειου άθλου, για τον οποίο η ελληνική κοινωνία, όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, μοιάζει εντελώς ανήμπορη.

Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να μας απαγορεύσει την πίστη στις ιστορικές δυνάμεις αυτού του λαού. Αρκεί να αποτινάξουμε την παρασιτική αυταρέσκεια («συντηρητική» ή «προοδευτική») και να βρούμε ένα νέο δρόμο «σοφίας και τέχνης»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος