FOLLOW US: facebook twitter

Ηλικία, εκπαίδευση και ΚΑΠ εμποδίζουν την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών

Ημερομηνία: 08-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Οι δύο κρίσιμοι παράγοντες που ευθύνονται για την καθυστέρηση των νέων τεχνολογιών είναι η ηλικία και η εκπαίδευση. Όσον αφορά την εκπαίδευση, στη Βόρεια Ευρώπη υπάρχει η αντίληψη πως η περαιτέρω εκπαίδευση σε θέματα ευφυούς γεωργίας έχει ως αποτέλεσμα τη θετική στάση των αγροτών. Αντίθετα, στη Νότια Ευρώπη παρατηρείται η έλλειψη γενικής εκπαίδευσης που εμποδίζει τις διαδικασίες υιοθέτησης. Ωστόσο, σε όλες τις χώρες καταγράφηκε πως οι πληροφορίες που δέχονται οι αγρότες για τις νέες τεχνολογίες είναι ανεπαρκείς και πως η πληροφόρηση αυτή θα ήθελαν να έρχεται, κατά κύριο λόγο, από τους άλλους αγρότες και τους δημόσιους φορείς συμβουλευτικής. Ως ανασταλτικός οικονομικός παράγοντας θεωρήθηκε το μικρό μέγεθος της εκμετάλλευσης λόγω της αδυναμίας επενδύσεων. Εντούτοις, παρατηρήθηκε πως οι αγρότες που ήταν μέλη συνεταιρισμών, παρά το μικρό μέγεθος της εκμετάλλευσής τους, είχαν πρόσβαση σε τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας.

Κοινωνικοί παράγοντες

Στην έκθεση καταγράφηκε πως οι αγρότες δεν έχουν αντιληφθεί τις επιπτώσεις των αγροτικών εργασιών στο περιβάλλον, ώστε να υιοθετήσουν τεχνολογίες που θα μειώσουν τα προβλήματα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αγρότες στη Βόρεια Ευρώπη είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι για τις επιπτώσεις αυτές σε σχέση με τους αγρότες της Νότιας Ευρώπης.

Το μέλλον του αγροτικού τομέα

Οι συμμετέχοντες και οι ειδικοί της έκθεσης αναφέρουν πως, παρά τα εμπόδια και τους ανασταλτικούς παράγοντες που υπάρχουν, ο αγροτικός τομέας κατευθύνεται με αργά βήματα στην εφαρμογή της τεχνολογίας. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως χωρίς εκπαίδευση και τις κατάλληλες γνώσεις δεν θα μπορέσει να υπάρξει η σωστή εφαρμογή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος