FOLLOW US: facebook twitter

Ηλεία: Μόνο 1300 αιτήσεις αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Ημερομηνία: 08-04-2017 | Συντάκτης:

Ο κόσμος απηύδησε με το νέο νόμο – Τροποποιήσεις και ψήφιση τη Μ. Εβδομάδα

Μόλις 1300 αιτήσεις αντιρρήσεων έχουν κατατεθεί έως τώρα στην Ηλεία για τις αλλαγές που επιφέρουν οι δασικοί χάρτες. Εκτιμάται πως οι εκτάσεις που αφορούν τις αλλαγές αυτές είναι περίπου 200.000 στρέμματα έτσι ο αριθμός των αιτήσεων παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τους δασικούς χάρτες.

Ο κ. Λάττας ανέφερε πως κατατέθηκε πρόσφατα το νέο νομοσχέδιο που είχε προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος, σχετικά με την ρύθμιση των δασικών χαρτών και θα ψηφιστεί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας . Ουσιαστικά ενοποιεί τον νόμο 4315 και τον 4280 του 2014 και ελαφρύνοντας πολλές από τις διατάξεις.

«Είχαμε πει ότι είχαν χωρισθεί οι εκχερσώσεις, που εκεί ήταν το μεγάλο πρόβλημα, σε δύο κατηγορίες. Αυτές που έγιναν πριν την ψήφιση του συντάγματος το 1975 και μετά την ψήφιση του Συντάγματος. Στην πρώτη περίπτωση το 1/3 της αντικειμενικής γίνεται 1/4 της αντικειμενικής αξίας για να αποκτήσει τίτλο και για να μπορέσει κάποιος να το καλλιεργήσει να πάρει την χρήση πλέον είναι 266 ευρώ το στρέμμα, το οποίο μπορεί να καταβληθεί σε εκατό δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για τις εκχερσώσεις που έγιναν από την ψήφιση του Συντάγματος και μέχρι 7 Μαρτίου 2007 το κόστος είναι 266 ευρώ τα οποία μπορούν να καταβληθούν σε εκατό δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Ουσιαστικά μιλάμε για τις εξαγορές» εξήγησε ο κ. Λάττας.

Ο Δασάρχης Πύργου ανέφερε ακόμα ότι «… επειδή το πρόβλημα των δασωμένων εκτάσεων είναι μεγάλο σε έκταση και μέγεθος, είναι αγροτικές εκτάσεις σήμερα, σε αυτές δίδεται η δυνατότητα προκαταβολικά – και μάλιστα για την δική μας περιοχή που λήγουν οι αιτήσεις στις 8 Μαΐου μέχρι τις 8 Ιουνίου – να γίνουν αιτήσεις για όσους είναι ενταγμένοι στο ΟΣΔΕ έτσι ώστε να κάνουν αίτημα έγκρισης και εξαγοράς, για να μην έχουν πρόβλημα στο ΟΣΔΕ και τις επιδοτήσεις τους». Ο κ. Λάττας είπε πως ουσιαστικά είναι ένα μέτρο, πολύ ενθαρρυντικό και εξυπηρετικό για τον πολίτη, γιατί του δίνει την δυνατότητα για όλες τις εκχερσώσεις από το 1945 μέχρι το 2007, να ενοποιηθούν με μια άδεια και για γεωργική χρήση. Ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα να κατασκευάσουν και μέσα σε αυτές τις περιοχές, υπόστεγα, δεξαμενές, δηλαδή μικρές εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για τις γεωργικές ή δενδροκομικές καλλιέργειες.

 Τίτλοι ιδιοκτησίας μόνο για όσους είναι πριν το 1975

«Πιστεύω πως διευκολύνει πολύ τον κόσμο αυτή η νομοθεσία γιατί ο κόσμος γνωρίζει το πρόβλημα της εκχέρσωσης των δασικών εκτάσεων και δίδει την δυνατότητα με ένα πολύ μικρό τίμημα 30 ευρώ κατώτερη δόση ανά στρέμμα, να χρησιμοποιεί την έκταση αυτή στο διηνεκές. Βέβαια δεν παίρνει τον τίτλο ιδιοκτησίας. Για να πάρει τίτλο ιδιοκτησίας μπορεί μόνο για τις εκτάσεις μέχρι το 1975 – την ψήφιση του Συντάγματος 11 Ιουνίου 1975 –  για τις οποίες πρέπει να καταβάλλει πρόσθετα το 1/4 της αντικειμενικής αξίας που προβλέπεται από τους πίνακες της Δ.Ο.Υ. για να μπορέσει να έχει τον τίτλο πάλι σε δόσεις».

Τίτλο ιδιοκτησίας μπορούν να πάρουν μόνο όσοι είναι πριν το 1975 αυτοί που είναι μετά δεν μπορούν αλλά εκεί παίρνουν μόνο την χρήση. Δηλαδή ο νόμος δίνει την επιλογή σε κάποιον που έχει εκχερσώσει μέχρι το 1975 μέχρι την ψήφιση του Συντάγματος να πάρει ή την ιδιοκτησία ή την άδεια επέμβασης – την χρήση. Μπορεί να πάρει και τα δύο. Με αυτή την νομοθεσία τουλάχιστο να λυθεί το πρόβλημα του ΟΣΔΕ, γιατί δεν καταλαβαίνει ο κόσμος τι θα γίνει με αυτές τις εκτάσεις που ήταν δασικές και εκχερσώθηκαν. Δεν θα μπορεί να καλύψει αυτές τις εκτάσεις με τις επιδοτήσεις που παίρνει».

Τέλος αναφερόμενος στον αριθμό των αιτήσεων αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, εξήγησε ότι μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο. «Υπήρξε ενδιαφέρον στις 23 Μαρτίου που έληγε η πρώτη προθεσμία, αλλά όταν πήρε παράταση υπήρξε μια καθυστέρηση στη ροή. Ο αριθμός βέβαια είναι σχετικά μικρός. Για τον νομό Ηλείας αυτή την στιγμή είναι γύρω στις 1.300 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Δεν είναι πολλές δηλαδή σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Αν δεχθούμε ότι στο νομό Ηλείας είναι κάπου στα 200 χιλιάδες στρέμματα (50 χιλιάδες για το δασαρχείο Πύργου) καταλαβαίνεται πως ο αριθμός είναι πολύ μικρός» είπε ο κ. Λάττας και επισήμανε πως αν δεν κατατεθούν αντιρρήσεις οι χάρτες θα κυρωθούν ως έχουν, που σημαίνει πως ο έως τώρα ιδιοκτήτης αποδέχεται πως είναι δάσος και εγκαταλείπει την έκταση αυτή.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος