FOLLOW US: facebook twitter

Ηλεία: Η κρίση έφερε λαθραίο καπνό και τσιγάρα

Ημερομηνία: 01-12-2017 | Συντάκτης:

47 κιλά καπνού και 7800 πακέτα τσιγάρων το δεκάμηνο του 2017 στο νομό

Στροφή στα λαθραία καπνικά προϊόντα έκαναν πολλοί Ηλείοι καπνιστές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και την αύξηση της τιμής των νόμιμων προϊόντων στα περίπτερα. Συνολικά στην Δυτ. Ελλάδα έχουν εντοπιστεί να διακινούνται παράνομα, περί τα 832 κιλά λαθραίου καπνού, τα περισσότερα στην Αιτωλοακαρνανία, που μοιάζει με κέντρο διανομής για την ευρύτερη περιοχή.

Η Ηλεία διατηρεί ένα προφίλ καταναλωτή στο λαθραίο καπνό και συνήθως εντοπίζονται και κατάσχονται πακέτα των 500 γραμ. ή του ενός κιλού, που προορίζονται για «καταναλωτές» στο νομό. Στην ίδια λογική και η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων, που μέχρι πρόσφατα ήταν ένα «προνόμιο» των περιοχών που ζουν και εργάζονται αλλοδαποί εργάτες γης κατά χιλιάδες. Πλέον πολλά πακέτα καταλήγουν στα χέρια καπνιστών που έως τώρα πήγαιναν στο περίπτερο… Όμως αξίζει να σημειωθεί πως η ποιότητα των λαθραίων καπνικών προϊόντων τις περισσότερες φορές είναι αμφίβολη…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, που ζητήσαμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ μας, το έτος 2017 και συγκεκριμένα από την 1 Ιανουαρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου 2017, κατασχέθηκαν από τις αστυνομικές Υπηρεσίες, 832 κιλά λαθραίου καπνού, 63.529 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και περίπου 2.000 περίπου αυτοσχέδια τσιγάρα με λαθραίο καπνό. Για τις παραπάνω κατασχέσεις λαθραίων καπνικών προϊόντων, συνελήφθησαν συνολικά 102 άτομα από Αστυνομικές Υπηρεσίες, σε όλη την Δυτική Ελλάδα.

Σε ότι αφορά το νομό Ηλείας στο ίδιο χρονικό διάστημα στατιστικά καταγράφησαν, κατάσχεση 46 κιλά και 750 γραμμάρια λαθραίου καπνού και 2164 λαθραίων τσιγάρων. Για τις περιπτώσεις αυτές συνελήφθησαν 30 άτομα, κυρίως Έλληνες και Αλβανοί.

Οι περισσότερες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια συνεχών αστυνομικών ελέγχων, που διενεργούνται κυρίως από τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας. Στην Ηλεία σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες εντοπίστηκαν στην Ε.Ο. Πατρών – Πύργου. Σε βάρος των δραστών είχαν σχηματιστεί δικογραφίες για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και οι συλληφθέντες είχαν οδηγηθεί στις κατά τόπο αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Παράλληλα, οι ποσότητες των λαθραίων καπνικών προϊόντων αφού κατασχέθηκαν, παραδόθηκαν στις Τελωνειακές Αρχές, οι οποίες προσδιόρισαν και καταλόγισαν σε βάρος των παραβατών τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους.

Σε ότι αφορά την γεωγραφική κατανομή των κατασχεθέντων, σημειώνεται ότι οι μεγαλύτερο μέρος από την ποσότητα λαθραίου καπνού κατασχέθηκε από τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, ενώ τα περισσότερα πακέτα λαθραίων τσιγάρων κατασχέθηκαν από τις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας. Η Ηλεία όπως είπαμε έχει ένα «χαρακτήρα» απλού καταναλωτή και όχι του διακινητή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος