FOLLOW US: facebook twitter

Ζόραν Ζάεφ: Γινόμαστε φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι με την Ελλάδα

Ημερομηνία: 17-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

“Σήμερα κάνουμε αυτό το ιστορικό βήμα, αναγκαίο για τους λαούς μας» τόνισε ο πρωθυπουργός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της γείτονος στις Πρέσπες. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία, η οποία μπορεί να μετατοπίσει βουνά.

«Αξιότιμε φίλε Αλέξη», είπε ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινώντας την τοποθέτηση του, «καλή μας τύχη». «Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος», είπε ο Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο Ζόραν Ζάεφ. Από αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα, σημείωσε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία.

«Με τη στήριξη των φίλων μας, πετύχαμε αυτό που πετύχαμε. Η συμφωνία αποτελεί μια λύση προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών» πρόσθεσε.

«Οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι, για το καλό των πολιτών και των δύο χωρών. Στην περιοχή υπάρχει μια νέα πραγματικότητα. Από κοινού να οικοδομούμε τα θεμέλια για την κυριαρχία της δημοκρατίας και της ειρήνης στην περιοχή» τόνισε, υποστηρίζοντας πως «γινόμαστε σήμερα ξανά φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι με την Ελλάδα».

«Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ζάεφ και σημείωσε: «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες οι Μακεδόνες, οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία» είπε και συνεχίζοντας αναφερόμενος σε όσους αντιδρούν στη συμφωνία επανέλαβε πως έχουν κάθε δικαίωμα εντός δημοκρατικού πλαισίου να εκφράσουν την αντίθεση τους.

«Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον, είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος