FOLLOW US: facebook twitter

Ζωντανό το σύμβολο της πόλης: Λαμπρή επαναλειτουργία του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πύργου

Ημερομηνία: 04-12-2017 | Συντάκτης:

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα τελέστηκαν το πρωί της Κυριακής τα εγκαίνια του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πύργου. Από νωρίς το πρωί ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, οι αρχιμανδρίτες της Ι.Μ. Ηλείας και ιερείς από πολλές ενορίες της Μητρόπολης, τέλεσαν την Ακολουθία της Ανασύστασης της Αγίας Τράπεζας του ναού και στη συνέχεια στην πρώτη επίσημη Θεία Λειτουργία.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν οι Βουλευτές Ηλείας Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Κουτσούκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, και ο αντιπρόεδρος Κώστας Λεβέντης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Πετρόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πλήθος πιστών.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός μιλώντας στους πιστούς αναφέρθηκε στην «θεϊκή περίσταση» της επαναλειτουργίας του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, στην εκατόχρονη ιστορία του και εξέφρασε τις ευχαριστίες του, προς όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου της επισκευής – ανακαίνισής του, με κάθε τρόπο.

Ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, δήλωσε ευτυχής για την ημέρα και ευχαρίστησε τον βουλευτή και πρώην υπουργό Κώστα Τζαβάρα που από τη θέση εκείνη συνέβαλε στην αναστήλωση του μητροπολιτικού ναού και ανέφερε πως σύντομα θα τιμηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντάς τον «άξιο τέκνο». Ο κ. Τζαβάρας από την πλευρά του δήλωσε πως «δεν έκανα τίποτα άλλο, πέρα από τον καθήκον μου, που μου επιβάλει η σχέση μου με αυτή την πόλη με ότι μου έχει προσφέρει. Μου δόθηκε η ευκαιρία ως υπουργός Πολιτισμού να δώσω κάτι το οποίο αυτή η πόλη το αξίζει.

Ο ναός αυτός είναι ένα πραγματικό μνημείο νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς, το αναγνωρίσαμε και με αυτή την έννοια χρησιμοποιήσαμε ευρωπαϊκούς πόρους για να τον στηρίξουμε. Σήμερα όλοι ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία. Αντιληφθήκαμε πόσο πραγματικά όμορφο, πόσο καλλιτεχνικά άρτιο είναι αυτό το μνημείο, το οποίο σήμερα παραδίδεται στους πιστούς και όσους έχουν κριτήρια αισθητικά τέτοια ικανά, να τους δώσουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αντιληφθούν ότι η τέχνη και η πίστη θα σώσουν τον άνθρωπο ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες ώρες…» είπε μεταξύ άλλων. Κάλεσε δε όσους έχουν δείξει μικροψυχία και έχουν αναφερθεί με κακία στο έργο, να καταλάβουν ότι αυτό δεν ανήκει σε κανένα δήμαρχο, σε κανένα Τζαβάρα, σε κανένα Μητροπολίτη ή στους επιτρόπους, αλλά ανήκει στο λαό και στις επόμενες γενιές…

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε πως ο ναός είναι περικαλλής και περίλαμπρος «… και αυτό χάρη στις προσπάθειες του πρώην υπουργού κ. Τζαβάρα και με τη συνεργασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ. Γερμανού. Σήμερα ο Πύργος γιορτάζει και θα συνεχίσει να γιορτάζει με τέτοια έργα, όταν συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε όλες οι αρχές του τόπου για το καλό του ηλειακού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιόπουλος.

Οι εκδηλώσεις της επαναλειτουργίας του Μητροπολιτικού Ναού θα κορυφωθούν με την μεγάλη γιορτή του Αγίου Νικολάου την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος