FOLLOW US: facebook twitter

«Ζωντανό» το Πούσι εμπνέει ακόμα: Τίμησαν τους αγωνιστές της νίκης ενάντια στους Τουρκαλβανούς το 1821

Ημερομηνία: 26-06-2017 | Συντάκτης:

Η Μάχη του Πούσι τιμήθηκε χθες με αφορμή την συμπλήρωση 196 ετών από τη μεγάλη νίκη των Ελλήνων επί των Τουρκαλβανών του Λάλα. Στην ιστορική περιοχή δίπλα στο οροπέδιο της Φολόης, στον Ι.Ν. Αναλήψεως τελέστηκε η Επίσημη Θεία Λειτουργία παρουσία του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, ενώ στο μνημείο της μάχης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Στις εκδηλώσεις χοροστάστησε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός.

Χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς – Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας ανέγνωσε ο προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Νίκος Αγγελόπουλος. Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αχλαδινής απήγγειλαν ποιήματα και χορευτικά τμήματα των συλλόγων «Σπάρτο» και «Φωκάτα» παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, όπως και ο πολιτιστικός σύλλογος Αρχ. Ολυμπίας. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο εκπρόσωπος του συλλόγου «Ριφόρτσο» Νίκος Λάσκαρης δώρισε ακριβές αντίγραφο της σημαίας της μάχη του Πουσίου στον δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας.

Μεταξύ άλλων στεφάνια κατέθεσαν ο Υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς – Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ν. Ηλείας Αντισμήναρχος (Ι) Χρήστος Τόγιας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Κεφαλληνίας Γεώργιος Κουρής, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου των εν Ηλεία Γορτυνίων Χρήστος Παρασκευόπουλος, οι εκπρόσωποι των απογόνων των οικογενειών Μαρκόπουλου και Πισιμίση Άγγελος Μαρκόπουλος και Αθανάσιος Πισιμίσης, ο γραμματέας της Αδελφότητας Κεφαλληνίων και Ιθακησίων Πειραιά Νέστορας Παπαθεοδωράτος, η πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλήνων Πάτρας Τζόγια Καππάτου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φωκάτων Κεφαλληνίας, Νίκος Φωκάς και ο πρόεδρος της Τ.Κ Αχλαδινής Γιώργος Ανδρικόπουλος.

Ο κ. Πετρόπουλος σε μια σύντομη δήλωσή του ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στις εκδηλώσεις τόνισε πως «… η παρουσία μου στον τόπο που γεννήθηκα είναι κάτι που επιδιώκω, ότι μάλιστα του το ορίζει η κυβέρνηση ανταποκρίνομαι με χαρά. Είναι η 2η μεγαλύτερη μάχη που έβαλε την αφετηρία στην επιτυχία της επανάστασης του 1821 και ήταν μια μεγάλη νίκη που άνοιξε τον δρόμο για την ελευθερία. Πάντα αγωνιζόμαστε και η τιμή στους αγώνες είναι υπόσχεση και για το μάλλον του λαού και της χώρας μας. πάντα υπάρχει ελπίδα και είμαστε μπροστά σε μια προοπτική, η οποία έχει ανοίξει με καλούς όρους για τα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος