FOLLOW US: facebook twitter

Ζωντανή η μνήμη στα Φονικά: Εκδήλωση τιμής στο Καράτουλα

Ημερομηνία: 16-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

Τη μνήμη των 23 εκτελεσθέντων από τα στρατεύματα κατοχής στις 14 Ιουλίου 1944  στα Φονικά του Καράτουλα, τίμησαν οι αρχές του τόπου και οι κάτοικοι της περιοχής το πρωί της Κυριακής. Ο δήμος Πύργου σε συνεργασία τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο περιοχής Ωλένης διοργάνωσαν την εκδήλωση για να δηλώσουν πως δεν ξεχνούν τους ανθρώπους που εκείνη τη μέρα μάζεψαν οι ναζί από τα χωράφια και περαστικούς από την επαρχιακή οδό Καράτουλα – Μουζακίου και εκτέλεσαν σε αντίποινα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο αντιδήμαρχος Πύργου Σωτήρης Γεωργόπουλος, ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καράτουλα Γιώργος Τσατσαμπάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Δ.Α. Ηλείας Θωμάς Καραχάλιος, ο υποδιοικητής της Π.Υ. Πύργου Κώστας Κατσαργιώτης, ο διοικητής της 117 ΠΜ Σμήναρχο (Ι) Γεώργιος Γιαπιτζής, ο διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ Αντισυνταγματάρχης (ΤΧ) Κωνσταντίνος Σμυρνής, που κατέθεσαν και στεφάνι στο μνημείο μαζί με τους εκπροσώπους των συγγεν

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιδήμαρχος Πύργου κ. Γεωργόπουλος, ο γιος του εκτελεσθέντα Διονύση Βλαχαναστάση και ο καθηγητής και εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιώργος Γεωργακής.

Ο κ. Γεωργακής στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε πως «… τη θυσία αυτή των πατριωτών μας μαζί με τόσους και τόσους νεκρούς Ελασίτες και Επονίτες καθώς και απλούς πολίτες, τιμούμε εδώ σε αυτόν τον σημαδιακό χώρο. Εδώ στήθηκε , με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ωλένης ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ,  σύμβολο του Αγώνα για την ΕΙΡΗΝΗ και  την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ. Το αίμα , λοιπόν, και η θυσία των Πατριωτών μας, πέρα από την πρέπουσα τιμή και μνήμη έχουν αξία, όταν αναζητούμε και το σημερινό συμβολισμό  τους. Σήμερα λοιπόν,  ζούμε μίαν  δύσκολη και κρίσιμη εποχή. Εδώ και μια οκταετία: οικονομική και κοινωνική κρίση.

Τις μέρες δηλαδή της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της αγωνιστικής έξαρσης, τις αντικατέστησε μια συστηματική και δόλια “ενεργούμενη” ιδεολογία της ξέφρενης ατομικότητας, του καταναλωτισμού, της διαφθοράς και της σήψης. Το ίδιο αμβλύνθηκε και η κοινωνική συνείδηση. Βιώσαμε δηλαδή οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Η ΕΞΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΛΥΤΡΩΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ : Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ σε αυτή τη παγίδα που μας έχουν στήσει, με συλλογικότητα και κοινωνική αλληλεγγύη.

Να απαιτήσουμε επιτέλους με την αντίστασή μας , σε αυτή τη κρίσιμη εποχή της εξόδου από τα μνημόνια,  από το πολιτικό προσωπικό της χώρας  να ανοίξει μια νέα σελίδα στη χώρα: να ανταποκριθεί δηλαδή ενωτικά και δημιουργικά, τουλάχιστον, σε κρίσιμους σήμερα τομείς όπως της οικονομίας και ανάπτυξης , της ανεργίας, της φτώχειας  με κοινωνικό και μόνο πρόσημο» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος