FOLLOW US: facebook twitter

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες

Ημερομηνία: 19-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Εκπρόσωποι της ΟΑΣΗ την περασμένη Κυριακή στο Συντονιστικό της Λάρισας

Σε τροχαία κινητοποιήσεων μπαίνουν από το νέο έτος οι αγρότες, που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη, που διοργάνωσε το συντονιστικό των μπλόκων στη Λάρισα, την Κυριακή. Συγκεκριμένα, οι αγρότες αποφάσισαν κινητοποιήσεις οι οποίες θα κορυφωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, σε όλες τις μορφές και με ανοιχτό το ενδεχόμενο των μπλόκων των εθνικών οδών.

Στη συνεδρίαση πήραν μέρος εκπρόσωποι από 13 Ομοσπονδίες και από δεκάδες αγροτικούς συλλόγους ολόκληρης της χώρας, ενώ την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας. «Ξεκληρίζουν τους αγρότες και κάνουν τους βιομηχάνους και τους εμπόρους πλουσιότερους γι αυτό θα συνεχίσουμε τους αγώνες ενάντια σε αυτή τη πολιτική», τόνισε ο κ. Μπούτας σε δηλώσεις του.

Σχετικά με την συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις, ανέφερε πως η συμμετοχή είναι καλή «παρά την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση και όλων αυτών που εχθρεύονται το αγροτικό κίνημα». Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων θα ανακοινωθεί αναλυτικά σε νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου.

Η Ηλεία συμμετείχε με εκπροσώπους της ΟΑΣΗ στη Λάρισα, όπου μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες έθεσαν τα προβλήματα του κλάδου. Παράλληλα έγινε και επικαιροποίηση παλαιότερων αιτημάτων. Έτσι πλέον το πλαίσιο των αιτημάτων αφορά στο να υπάρξει φορολογία για κάθε πραγματικό εισόδημα, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και κατάργηση των τεκμηρίων. Να καταργηθεί ο νόμος που αφορά στο ασφαλιστικό των αγροτών και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

Για τον ΕΛΓΑ οι αγρότες διεκδικούν να γίνει κρατικός φορέας που θα αποζημιώνει το 100% τις ζημιές από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική και ζωική παραγωγή.

Επίσης ζητούν να υπάρχουν κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

Τέλος οι αγρότες διεκδικούν επίσης την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και κυρίως στα αγροτεμάχια , να μην υπάρξει καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, καθώς και να υπάρξουν έργα υποδομής για την εξασφάλιση της άρδευσης.

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει, είναι τα αγροτοδικεία. Σε δύο περιπτώσεις σε Έβρο και Βέροια δικάστηκαν αγρότες, ενώ στην Ηλεία από τις τελευταίες κινητοποιήσεις τους, έχουν σχηματιστεί 27 δικογραφίες, οι περισσότερες σε βάρος του προέδρου της ΟΑΣΗ, ενώ και αρκετοί άλλοι αγρότες έχουν σε βάρος τους άλλες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος