FOLLOW US: facebook twitter

Εφημεριακό Κέντρο το Νοσοκομείο Πύργου μέχρι τέλος του 2016

Ημερομηνία: 07-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Υγεία

nosokomeio-syskepsi4

Ενιαίο πρόγραμμα εφημερίας για τους γιατρούς των δυο Νοσοκομείων

-«Δεν αναστέλλεται η λειτουργία καμίας κλινικής» τόνισε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Γιαννόπουλος

-Και νέα σύσκεψη σήμερα στην Πάτρα με Διοίκηση Γ.Ν. Ηλείας, Δήμαρχο Ήλιδας και υγειονομικούς Ν.Μ. Αμαλιάδας

Η προσωρινή λειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου, ως Εφημεριακού Κέντρου για όλη την Ηλεία μέχρι το τέλος του χρόνου, αποτέλεσε μονόδρομο, στη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο «Ανδρέας Παπανδρέου» παρουσία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιώργου Γιαννόπουλου.

Αυτό σημαίνει, ότι θα καταρτιστεί ενιαίο πρόγραμμα εφημερίας με τους γιατρούς των δυο Νοσοκομείων και η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου θα δέχεται όλα τα επείγοντα περιστατικά και ακολούθως θα τα διανέμει για νοσηλεία στις κλινικές των δυο δομών. Μάλιστα, τονίστηκε ότι η λειτουργία του Εφημεριακού Κέντρου, θα υποστηριχθεί και από γιατρούς που θα μετακινηθούν από άλλες μονάδες, εντός και εκτός Ηλείας και πως δεν θα ανασταλεί η λειτουργία καμίας κλινικής.

nosokomeio-syskepsi3

Στη σύσκεψη που συγκλήθηκε από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου μπροστά στον κίνδυνο αναστολής της Παθολογικής κλινικής συμμετείχαν ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κ. Διαμαντόπουλος, ο αναπλ. Διοικητής της Ν.Μ. Αμαλιάδας Γ. Λέντζας, οι Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας των δυο Νοσοκομείων Χρ. Πετροπούλου και Ν. Μίρα, οι πρόεδροι των Επιστημονικών Συμβουλίων Θ. Γιαννόπουλος και Κ. Γαριός, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Σ. Νταβέλης και τα μέλη Γ. Ρούμπης και Μ. Οικονομόπουλος, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου, ο βουλευτής Δ. Μπαξεβανάκης, ο Δήμαρχος Πύργου Γ. Λιατσής και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μεσσαλάς, Διευθυντές τμημάτων και κλινικών, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου Π. Γιάνναρος κ.α.

nosokomeio-syskepsi1

«Προσωρινή λύση μέχρι τις προσλήψεις»

Προσωρινή λύση, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων, αποτελεί η λειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου ως Εφημεριακού Κέντρου Ηλείας, επισήμανε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Γιαννόπουλος υποστηρίζοντας ότι τη δεδομένη στιγμή, υπάρχει μια συγκυριακή σοβαρή υποστελέχωση της Παθολογικής Κλινικής και του Πύργου και της Αμαλιάδας και με την πρόταση αυτή μπορούν να την αντιμετωπίσουν. «Δε συζητάμε μια μόνιμη λύση αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου το αργότερο. Καταλήξαμε και θα το εξειδικεύσουμε πλέον και πρακτικά, ότι θα υπάρχει ένα Εφημεριακό Κέντρο που θα είναι το Νοσοκομείο Πύργου, εδώ θα έρχονται όλα τα περιστατικά και θα αντιμετωπίζονται στα επείγοντα και από κει και πέρα, δεν αναστέλλεται η λειτουργία καμίας κλινικής, και οι κλινικές του Πύργου και οι κλινικές της Αμαλιάδας θα νοσηλεύουν ασθενείς. Μένει να βρούμε κάποια πρακτικά ζητήματα για να μπει μπροστά αυτή η λύση στην οποία καταρχήν συμφωνήσαμε στη σύσκεψη».

Εξηγώντας τι σημαίνει Ενιαίο Πρόγραμμα Εφημερίας, τόνισε ότι και οι γιατροί του Πύργου και οι γιατροί της Αμαλιάδας θα μπουν σε μια λίστα εφημερευόντων. «Το τι ακριβώς ρόλο θα παίζει ο καθένας και τι ρόλο θα παίζουν οι μη εφημερεύοντες ακριβώς, θα συζητηθεί πρακτικά με τις Διοικήσεις. Για το μικρό όμως διάστημα που θα ισχύσει αυτή η προσωρινή λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί και με γιατρούς από τις γύρω περιοχές. Και από τα Κέντρα Υγείας και από Νοσοκομεία όμορων Νομών. Και στην προσωρινή λύση που καταλήξαμε, ενσωματώνεται και αυτή η παράμετρος της υποστήριξης και από γιατρούς άλλων δομών.  Υπολογίζουμε ότι μετά το χρόνο αυτό, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων».

nosokomeio-syskepsi5

«Επισφαλείς εφημερίες»

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σ. Νταβέλης αποτύπωσε με γλαφυρό τρόπο, την κατάσταση που επικρατεί στον Παθολογικό τομέα όπου έχει μείνει με μια Παθολόγο και μια Επικουρική η θητεία της οποίας λήγει τέλη Σεπτέμβρη και τόνισε ότι η λύση έπρεπε να δοθεί, ουσιαστικά «χθες» καθώς το πρόβλημα ήταν γνωστό από το Νοέμβριο όταν και βγήκε η απόφαση διορισμού του γιατρού που αποχώρησε. «Η … καυτή πατάτα, είναι στα χέρια του κ. Γιαννόπουλου. Οι εφημερίες αυτή τη στιγμή είναι επισφαλείς και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Η υγεία στην Ηλεία κινδυνεύει και οι γιατροί έχουν φτάσει στο κόκκινο. Η πρόταση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για τη λειτουργία Εφημεριακού Κέντρου στον Πύργο αποτελεί και μόνιμη πρόταση της Ένωσης. Αυτό όμως, απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις. Απαιτεί το διπλάσιο τουλάχιστον αριθμό γιατρών, δηλαδή 6 Παθολόγους το ελάχιστο, και τριπλάσιο αριθμό νοσηλευτών. Υποσχέθηκε λοιπόν, λόγω των δεσμεύσεων που υπάρχουν από το Υπουργείο Υγείας και την Ε.Ε ότι θα γίνουν 1.000 προσλήψεις για να μειωθεί ο Μ.Ο εργασίας των ειδικευμένων γιατρών στις 48 ώρες. Αν δεν γίνει αυτό, κι αν οι γιατροί υπερβαίνουν αυτό το Μ.Ο, το κράτος θα πληρώνει πέναλτι 500.000 ευρώ την ημέρα. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει αυτό. Αυτή είναι μια λύση αλλά εκτιμώ ότι είναι πολύ δύσκολη λύση το Ενιαίο Εφημεριακό Κέντρο, όταν δεν έχουν προχωρήσει οι κρίσεις των γιατρών για τις προσλήψεις (δυο παθολόγοι στην Αμαλιάδα και ένας εδώ). Ας ελπίσουμε ότι για τους επόμενους 2-3 ο κ. Γιαννόπουλος να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες στο Νοσοκομείο Πύργου».

Μιλώντας για το Εφημεριακό Κέντρο, ο κ. Νταβέλης, ξεκαθάρισε πως θα είναι πιο εύκολο για όλους τους γιατρούς καθώς θα καταρτιστεί ένα πρόγραμμα για όλους με αποτέλεσμα και καλύτερες υπηρεσίες να προσφέρονται και συνθήκες εργασίας. «Εκτός από τους γιατρούς όμως, θα πρέπει να  υπάρχουν και νοσηλευτές γιατί στην περίπτωση ενός Εφημεριακού Κέντρου, τα ΤΕΠ θα δέχονται πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών».

nosokomeio-syskepsi6

«Ενίσχυση και όχι μπαλώματα»

«Τα νοσοκομεία, θέλουν ενίσχυση και όχι μπαλώματα» επισήμανε το μέλος της Ένωσης Μενέλαος Οικονομόπουλος υποστηρίζοντας ότι για να έχουμε πραγματική υγεία πρέπει να έχουμε γενναίες πολιτικές αποφάσεις και διορισμούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που μέσα στο περιβάλλον που ζούμε, δεν λαμβάνονται..

«Κληθήκαμε να διαχειριστούμε ένα νοσοκομείο στο «κόκκινο». Και Νοσοκομείο χωρίς παθολογική κλινική δεν υπάρχει. Προσπαθούμε να την κρατήσουμε σε λειτουργία, με ένα όριο ασφαλείας. Όλοι συμφωνούμε – κατά κάποιο τρόπο – ότι πρέπει να λειτουργεί ένα νοσοκομείο στο Νομό. Από εκεί και πέρα όμως, αρχίζουν και εκφράζονται αντιρρήσεις. Το εφημεριακό κέντρο είναι μια λύση – κατά τη γνώμη μου ο Πύργος σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο εφημερίας στο Νομό, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ενίσχυση του Πύργου για να ανταπεξέλθουμε στο εφημεριακό κομμάτι , αλλά και της Παθολογικής Κλινικής γιατί χρειαζόμαστε γιατρούς να νοσηλεύουν και αυτούς που εισάγονται. Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, είπε ότι θα κάνει κάποιες άμεσες κινήσεις, αλλά απαιτούμε και τις μακροπρόθεσμες. Ελπίζω με την σύσκεψη να βρεθεί λύση για την λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής άμεσα και μακροπρόθεσμα να ενισχυθεί το Νοσοκομείο με νέους γιατρούς γιατί θα διαχειριζόμαστε μια μιζέρια και σε ένα μήνα ενδεχομένως να έχουμε πρόβλημα με άλλο τμήμα…».

«Εμβαλωματικές λύσεις…»

Για εμβαλωματικές λύσεις, έκανε λόγο το μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Γεράσιμος Ρούμπης, τονίζοντας ότι δεν νιώθει και τόσο αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της σύσκεψης. «Υπήρχε ένα βασικό ερώτημα, αν όλες οι λύσεις θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Και εκεί δεν υπήρχε απάντηση. Αυτό σημαίνει ότι, αν επιτρέπεται (με τους περιορισμούς που υπάρχουν) να ξοδευτούν παραπάνω χρήματα για την υγεία. Χωρίς χρήματα, χωρίς προσλήψεις, χωρίς αύξηση προσωπικού δεν υπάρχει λύση. Η αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη που είχε μπει ως ζήτημα από εμάς, παραπέμφθηκε στην κεντρική κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή, ξεκίνησαν πάλι οι κλασικές εμβαλωματικές λύσεις. Η έννοια του μπαλώματος, της ανακύκλωσης της μιζέριας και σε λίγο θα συζητηθεί η απόφαση της Ε.Ε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου  περί 48ωρης απασχόλησης, οπότε, μαζί με το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει για τις δαπάνες στην υγεία και τη μείωση του εργασιακού κόστους θα έρθει και θα δέσει για τα νοσοκομεία μας. Εφημεριακό Κέντρο. Ένα ισχυρό Νοσοκομείο. Δυο Νοσοκομεία οριοθετημένα μεταξύ τους. Όλες αυτές οι λύσεις απαιτούν προσωπικό και για να προσληφθεί προσωπικό πρέπει να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και αφετέρου είναι αυξημένου κόστους για να υπάρχει ισότιμη  και ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους. Να έχει τα ίδια ο Πατρινός και ο Πυργιώτης. Πάνω σε αυτό, δεν υπήρχε απάντηση. Θα γίνουν 1.000 προσλήψεις; Πόσες χιλιάδες θα έχουν φύγει. Πόσο γερασμένο είναι το προσωπικό; Ο Μ.Ο ηλικίας είναι τα 60 χρόνια. Όλα, χρειάζονται ανανέωση. Αυτό που είπε η διοίκηση είναι πάλι με μπαλώματα, να αποσπαστούν γιατροί από την Πάτρα και να προχωρήσουν στο Εφημεριακό Κέντρο. Αλλά, δεν ακούστηκε τίποτα για αύξηση των χρημάτων που θα δοθούν για την υγεία στο Νομό Ηλείας».

Δ. Μπαξεβανάκης, Βουλευτής Ηλείας

«Λύση ανάγκης»

Θετική χαρακτήρισε την κατάληξη της σύσκεψης, ο βουλευτής Δημήτρης Μπαξεβανάκης, τονίζοντας ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις- αρχές του 2017- συμφωνήθηκε να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα εφημεριών που θα υλοποιείται στον Πύργο και ταυτόχρονα θα επιστρατευτεί και προσωπικό από Νοσοκομεία εκτός Ηλείας. «Βεβαίως πρόκειται για μια λύση ανάγκης, να είμαστε σαφής. Απαιτείται η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωσης της πρόσληψης των 3 μονίμων Παθολόγων και αυτός ο αριθμός όπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη δεν είναι αρκετός, χρειάζεται προκήρυξη και επιπλέον θέσεων και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και δική μας ευθύνη να συμβάλουμε προς το υπουργείο Υγείας. Ταυτόχρονα θα επισπευτεί η συγκρότηση των συμβουλίων κρίσης, ώστε οι διαδικασίες προσλήψεις να είναι το συντομότερο δυνατό».

nosokomeio-syskepsi2

Γ. Λιατσής, Δήμαρχος Πύργου:

«Χρειάζεται πολιτική βούληση και γενναίες αποφάσεις»

«Στο θέμα της υγείας είμαστε ίσοι» δήλωσε ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής και τόνισε ότι η αλήθεια είναι μονοδιάστατη και θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για την εφαρμογή της καθώς μόνο έτσι θα οδηγηθούμε στο τελικό αποτέλεσμα. «Απ’ ότι φαίνεται, ο δρόμος είναι μακρύς και χρειάζονται γενναίας αποφάσεις για να αισθάνονται οι Ηλείοι σιγουριά. Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα… Και υπάρχουν οι υπεύθυνοι των πόλεων που βλέπουν πλατιά τα πράγματα και ομονοούν και εκείνοι που πιέζουν για τους δικούς τους λόγους ώστε η λύση να πάει μακριά. Εγώ με ότι συνεπάγεται από πλευράς πολιτικού κόστους λέω ότι, το δίκιο είναι, ότι ισχύει για τον έναν να ισχύει και για τον άλλο. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι θέλαμε να λειτουργήσει μια παθολογική κλινική, δε θα είχα κανένα πρόβλημα να πάνε όλοι οι Παθολόγοι του Πύργου στην Αμαλιάδα και να λειτουργήσουν την κλινική εκεί και αν πάθω κάτι το βράδυ να πάω και να σωθώ, γιατί εκείνο που προέχει είναι η υγεία μου, η ζωή μου. Το ίδιο ισχύει να έρθουν και εκείνοι εδώ. Το συμπέρασμα είναι ότι, ούτε η Αμαλιάδα να χάσει, ούτε ο Πύργος να χάσει και ο ασθενής να κερδίσει πηγαίνοντας σε ένα από τα δυο νοσοκομεία  εξασφαλίζοντας την υγεία του. Όσο για το μέλλον, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις.  Χρειάζεται να υπάρχει πολιτική βούληση που να αγνοεί το πολιτικό κόστος και να εδράζεται πάνω στη λογική της μη μείωσης της δυνατότητας περίθαλψης για κανένα. Πρέπει να μιλήσουμε για τον κορμό της Ηλείας, που κινείται ανάμεσα στα δυο Νοσοκομεία του Πύργου και της Αμαλιάδας. Ο σχεδιασμός ανήκει στους τεχνοκράτες. Ως δήμαρχος πόλης δε θα έχω αντίρρηση εφόσον υπάρχουν λογικές λύσεις να τις υπηρετήσουμε».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος