FOLLOW US: facebook twitter

Ευγενία Χριστοπούλου: «Το Λαογραφικό Μουσείο Πύργου περιμένει να το ανακαλύψουμε!»

Ημερομηνία: 16-10-2017 | Συντάκτης:

Άρθρο της Ευγενίας Χριστοπούλου, Στρατιωτικού, Άμισθης Συμβούλου Δημάρχου Πύργου

Ένα αξιόλογο μουσείο με έντονο χαρακτήρα από την ιστορία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής βρίσκεται στον 2ο όροφο του  Δημαρχείου και περιμένει να το επισκεφτούμε.

Τα εκθέματα στις προθήκες του  προέρχονται από δωρεές των κατοίκων του Νομού Ηλείας και χρονολογούνται από τις αρχές του 18ου αιώνα. Πλούσια  είναι η συλλογή  από τη δωρεά της  γνωστής οικογένειας του Βασίλη Κορκολόπουλου που περιλαμβάνει το κιουστέκι(κόσμημα), το μακρύκανο σουλιώτικο καριοφίλι, το κρητικό μαχαίρι,σπαθί, ταμπακέρες, ασημένιο δισκάριο με τον Αγ. Δημήτριο, Σμυρνιώτικα γλυκοδοχεία, καθώς και ασημένια στέφανα που φυλάσσονταν στους ναούς και χρησιμοποιούνταν σε όλους τους γάμους.

Τα τσανάκαλε (πήλινα αγγειοκαστριτικά αντικείμενα), έχουν Μικρασιατική προέλευση.  Επίσης εντυπωσιάζει και  το λιθόγραφο από την επανάσταση του 1821 με τη μάχη του Λάλα. Αρκετά εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή της  οικογένειας  Λεωνίδα  Μερκούρη, όπως επίσημα μωρουδιακά φορέματα του έτους 1870, νυφικά στρωσίδια και κεντήματα.

Η πρώτη πινακίδα του καπνεμπορίου Β. Καραβασίλη  και  φωτογραφία του ιδρυτή της βιομηχανίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το  1910 ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την επίσκεψή του στον Πύργο εκφώνησε λόγο από το μπαλκόνι της οικίας Καραβασίλη  που βρισκόταν στη πρώην εμπορική τράπεζα.

Εντυπωσιάζουν  οι Οθωμανικές σπάθες και  το κουμπούρι (όπλο)από τον αγώνα του 1821.Σε μια από τις προθήκες του μουσείου αντικρίζουμε και την εικόνα του Αγ. Ανδρέα του 1840, δωρεά από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό καθώς εκείνη την εποχή η Ηλεία και η Αχαΐα ήταν ενωμένες και είχαν τον ίδιο προστάτη.

Διακρίνουμε στις προθήκες ιεράαντιμήνσια, τα οποία αντικαθιστούν την Αγία Τράπεζα όταν ο Ιερέας ήταν εκτός Ιερού Ναού.

Εντυπωσιακά πνευστά όργανα της φιλαρμονικής του Πύργου από το 1874 όπου ιδρύθηκε  και μας εκπροσώπησαν στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τον Μάρτιο του 1896.Τρείς δάδες από  Ολυμπιακούς Αγώνες  με πιο παλιά αυτή από τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936.

Η οικογένεια του  Ανδρέα Δέλγα  δώρισε στο μουσείο διάφορα οικιακά σκεύη όπως τσουκάλι, κανάτι, γουδί,γκιούμι, χάλκινο τέντζερη, μύλο του καφέ, μπρίκι και γκαζιέρα.

Επίσης η συλλογή περιλαμβάνει μιαρόκα, φωτογραφική μηχανή, ραδιόφωνο με λυχνία, χαρτονομίσματα, όπλα και ξιφολόγχη του 1870. Φύλλο τηςεφημερίδας «Αυγή» που κυκλοφόρησε το 1945, του εκδότη Αυγούστου Καπογιάννη καθώς και μια άβαξ πλάκα με σφουγγάρι και κονδύλι δωρεά της ίδιας οικογένειας.

Τέσσερα βιβλία του Τάκη Σινόπουλου δωρεά της Μαρίας Σινοπούλου και αντίγραφα χειρόγραφα ποιήματα και βιβλία του Τ. Δόξα.

Ξεχωρίζουν  τα ξυλουργικά εργαλεία του ξυλουργού του προπάππου και του πατέρα του Δημάρχου Πύργου Γ. Λιατσή δωρεά της οικογένειας Γαβριήλ και Κώστα Λιατσή.

Οι νεότεροι επισκέπτες θα ενθουσιαστούν με τις  αυθεντικές φιγούρες του Καραγκιόζη φτιαγμένες από τα πρώτα υλικά που χρησιμοποίησαν  από το 1890 έως το 1950  τρείς  καραγκιοζοπαίχτες  καθώς και με τα ξύλινα παιχνίδια δωρεά της Ξένης Ψυχαλίνου.

Πολλά ακόμα εκθέματα  βρίσκονται στο  λαογραφικό μουσείο που θα  ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους και θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να μάθουν  για τη νεότερη  ιστορία του τόπου μας.

Το μουσείο δέχεται δωρεές εκθεμάτων απ’ όλους τους πολίτες ώστε να εμπλουτιστεί περισσότερο.

Λειτουργεί καθημερινά  από τις  8:00 -14:00 με ελεύθερη είσοδο  και με τη δυνατότητα ξενάγησης.Γνωρίζοντας το από κοντά και θαυμάζοντας τα πολύτιμα εκθέματα στις προθήκες τουκαταλήγεις στο συμπέρασμα ότι είναι στ’ αλήθεια μικρόαλλά κρύβει  μέσα του μεγάλη ιστορία!!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος