FOLLOW US: facebook twitter

Ερώτηση Μπαλαούρα για Κόροιβο

Ημερομηνία: 08-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

Θετικές δεσμεύσεις Αποστόλου για τους παραγωγούς της Ηλείας

Συζητήθηκε χθες η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με:

α) το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση ζημιών σε πληγείσες από ακραία καιρικά φαινόμενα θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις,

β) την αντιμετώπιση των φυτονόσων και της ξήρανσης της σταφίδας και

γ) την επαναλειτουργία του Κόροιβου

Ο ερωτών βουλευτής, αφού ανέφερε ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο η αγροτική οικονομία της Ηλείας υπέστη μεγάλα πλήγματα από κάθε λογής ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς και από φυτονόσους, απευθυνόμενος στον Υπουργό είπε: «Το Σεπτέμβριο του 2016, μετά από περιοδεία που κάναμε μαζί στις πληγείσες από ανεμοστρόβιλο περιοχές του Ηλειακού κάμπου, είχατε μιλήσει για τη δυνατότητα χρήσης του Μέτρου 5.2 του Αναπτυξιακού νόμου.

Στις 18/1/17, στην Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, είπατε, απευθυνόμενος μάλιστα σε μένα, ότι θα προχωρήσετε στην υλοποίηση του Μέτρου 5.2 για να αποκατασταθούν οι ζημιές, φθάνοντας μάλιστα μέχρι και το 100% στην κάλυψη αυτών.

Σας ρωτώ, λοιπόν, για το χρονοδιάγραμμα της προκήρυξης του Μέτρου 5.2, και ποια μέτρα σκέφτεστε να πάρετε για τη λειτουργία των Ερευνητικών Ινστιτούτων, όπως του Κόροιβου Ηλείας, για την αντιμετώπιση των φυτονόσων, της ξήρανσης της σταφίδας, καθώς και την προστασία και αξιοποίηση γενετικού υλικού».

Ο Β. Αποστόλου απάντησε ότι η αρμοδιότητα διαχείρισης του συγκεκριμένου μέτρου έχει ανατεθεί στον ΕΛΓΑ, και τόνισε: «Ειδικά για την Ηλεία, επειδή είδαμε μαζί τις μεγάλες ζημιές που έχουν σχέση με εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς, αλλά και επειδή υπάρχει αναγκαιότητα αποκατάστασης, δεδομένου ότι τα παραγόμενα προϊόντα απευθύνονται σε αγορές με υψηλή ζήτηση, είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Δεσμευόμαστε λοιπόν, ότι εφόσον ολοκληρωθεί η μελέτη που αφορά το κόστος αποκατάστασης, άμεσα, πριν το κλείσιμο της χρονιάς, θα προκηρύξουμε το συγκεκριμένο μέτρο. Από τις ζημιές που προξενήθηκαν στην Ηλεία έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που ξεπερνούν τα 6.300.000 ευρώ και ο σχεδιασμός μας είναι μέχρι τέλος Ιουνίου, πραγματικά, όλες οι ζημιές που έχουν καταγραφεί και καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ να καλυφθούν.»

Ειδικότερα για τις φυτονόσους, ο Υπουργός ανέφερε ότι βρίσκονται σε κατάσταση ελέγχου και αντιμετωπίζονται με επιτυχία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «όσον αφορά την ξυλλέλα, η πρόληψη και από πλευράς της Ελλάδας και από πλευράς της Ιταλίας είναι πάρα πολύ ανεπτυγμένη, γι’ αυτό και δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα στη χώρα μας.»

Επαναλειτουργία του Κόροιβου

Στη συνέχεια ο Μ. Μπαλαούρας επέμεινε να γίνει πιο σαφές το χρονοδιάγραμμα, και έθεσε το θέμα των Ερευνητικών Ινστιτούτων. «Στην Ηλεία είχαμε ένα ερευνητικό κέντρο, τον Κόροιβο, που έκανε σπουδαία δουλειά, ενίσχυε τις ποικιλίες, αναπαρήγε σπόρους ποικιλιών και επίσης λειτουργούσε για την καταπολέμηση των ασθενειών.

Δεν έχουμε μια σαφή ένδειξη αν θα επαναλειτουργήσει ο Κόροιβος, διότι με την προηγούμενη κυβέρνηση έγινε προκήρυξη πρόσληψης 100 επιστημόνων για τα ερευνητικά κέντρα, από τους οποίους μόνο ένας για τη νότια Ελλάδα.»

Απαντώντας ο Υπουργός, επανέλαβε τη δέσμευσή του για προκήρυξη του Μέτρου 5.2 πριν την εκπνοή του 2017. Επίσης  ενημέρωσε τον βουλευτή ότι έχει γίνει επεξεργασία πρότασης νόμου που προβλέπει τη δημιουργία Ινστιτούτου Φυτικής Παραγωγής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με έδρα την Πάτρα, με γνωστικό αντικείμενο τη γενετική βελτίωση, και στο Ινστιτούτο αυτό θα λειτουργήσουν δύο ερευνητικά τμήματα: το Τμήμα Ελαίας στην Καλαμάτα και το άλλο, που θα αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών, με έδρα τον Κόροιβο της Ηλείας.

«Δώσατε μια θετική είδηση, κύριε Υπουργέ!», σχολίασε ικανοποιημένος ο Μ. Μπαλαούρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος