FOLLOW US: facebook twitter

«Ερωφίλη project»: Απόψε στο θέατρο Ήλιδας το αριστούργημα του Γιώργου Χορτάτση σε μια μοναδική παράσταση σε διασκευή-σκηνοθεσία του Θ. Οικονομίδη

Ημερομηνία: 08-08-2018 | Συντάκτης:

To πεντάπρακτο αριστούργημα του Ρεθυμνιώτη ποιητή Γεωργίου Χορτάτση, την «Ερωφίλη»,  τη  διασημότερη τραγωδία της κρητικής αναγέννησης, το χρονικό ενός αιματοβαμμένου έρωτα, σε μια σύγχρονη παράσταση με τίτλο «Ερωφίλη project» θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό της Ηλείας, απόψε το βράδυ στο θέατρο της Ήλιδας στο πλαίσιο του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.  Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ερωφίλης ερμηνεύει η Αμαλία Αρσένη.

Πρόκειται για μια παράσταση που αναδεικνύει την ομορφιά του ποιητικού λόγου, με  ζωντανή μουσική πανδουρίδας, ηλεκτρικής και κλασσικής κιθάρας,  μαντολίνου, κλαρίνου, κρουστών και υψηλού επιπέδου υποκριτικές ερμηνείες,  Μια από τις ιδιαιτερότητες της παράστασης «Ερωφίλη project»  είναι το ότι αναπαριστάται η ιστορία στο φυσικό της περιβάλλον. Επελέγησαν ως παραστατικοί χώροι, μεσαιωνικά κάστρα σε όλη την Μεσογειακή λεκάνη, τα οποία αποτελούν το φυσικό σκηνικό της.

Μια μοναδική εμπειρία που μεταφέρει τον θεατή σε έναν άλλο χωροχρόνο και τον μετατρέπει σε επισκέπτη στο παλάτι του βασιλιά Φιλόγονου, όπου  εξελίσσεται μια ερωτική τραγωδία, αυτή της Ερωφίλης και του Πανάρετου.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, το κοινό μέσα στους επιβλητικούς χώρους των κάστρων, των φρουρίων και των αρχαίων θεάτρων, που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, δεν είναι πια  απλοί επισκέπτες και θεατές,  αλλά και μύστες σε μια θεατρική τελετουργία και μάρτυρες ενός τραγικού περιστατικού. Μια παράσταση με ζωντανή μουσική από έγχορδα και κρουστά, που γεμίζει με μελωδίες την αίθουσα του θρόνου, σε έναν ατμοσφαιρικό φωτισμό από κεριά και πυρσούς.

Πρωτότυπα κοστούμια και η φρέσκια ερμηνευτική πρόταση ολοκληρώνουν την εικόνα της σύγχρονης τραγωδίας.

Διδασκαλία-σκηνοθεσία, μουσική, σκηνικό:

Θεόδωρος Οικονομίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάρα Μοτάκη.

 

Ερμηνεύουν:

Ερωφίλη: Αμαλία Αρσένη

Φιλόγονος:  Κωνσταντίνος Τσιομίδης

Νένα / Ασκιά:  Δανάη Λουκάκη

Πανάρετος/ Χάρος / Μαντατοφόρος: Θ. Οικονομίδης

Η Αμαλία Αρσένη πρωταγωνίστρια της «Ερωφίλης» μιλά σήμερα στην Πρωινή:

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν και σήμερα από έρωτα σιωπηλά και ίσως μόνοι…»

Η Αμαλία Αρσένη που ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο στην «Ερωφίλη», του Γεώργιου Χορτάτση, στην σημαντικότερη ίσως τραγωδία της Κρητικής λογοτεχνίας που γράφτηκε γύρω στα 1600, μιλά στην Πρωινή για την αποψινή παράσταση «ΕΡΩΦΙΛΗ PROJECT» . Μια παράσταση με υπέροχο ποιητικό λόγο που μιλά για έναν μεγάλο τραγικό έρωτα, σε σκηνοθεσία, μουσική διδασκαλία και σκηνικά του Θοδωρή Οικονομίδη.

 

ΕΡ Ο σκηνοθέτης Θοδωρής Οικονομίδης σε κάποια συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε πως προέκυψε η «Ερωφίλη», είπε ότι αυτό έγινε μέσα από μια συγκυρία, όταν βρήκε την Ερωφίλη στο δικό σας πρόσωπο «η γνωριμία μου με την ερμηνεύτρια Αμαλία Αρσένη ήταν η αρχή. Ποια ήταν η συνέχεια αυτής της συνάντησης που σας έδωσε αυτήν την παράσταση;

ΑΠ Πραγματικά με τον Θοδωρή μας ενώνουν κοινα οράματα και αγαπάμε την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό μας. Βρήκαμε ανθρώπους που μοιράζονταν το ίδιο πάθος με εμάς και έτσι ξεκίνησαν οι πρόβες μας για το έργο που τόσο πολύ αγαπάμε.

 

ΕΡ Το έργο αυτό του Χορτάτση θεωρείται ως το αριστούργημα της Κρητικής λογοτεχνίας. Αυτό σας προκάλεσε κάποιο δέος και  μια ιδιαίτερη ευθύνη πάνω στο ρόλο που θα ερμηνεύατε;  

ΑΠ Είναι αναμφισβήτητα μεγάλο το χρέος και το ηθικό και το καλλιτεχνικό. Σεβάστηκαμε το κείμενο και τη γλώσσα και προσπαθήσαμε να την αποδώσουμε όσο γίνεται πιο πιστά.

 

ΕΡ Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την «Ερωφίλη» ως σύγχρονη τραγωδία, γιατί η υπόθεση και πλοκή του έργου, ένας έρωτας που βάφεται με αίμα, φόνοι, παιχνίδια εξουσίας και στο τέλος η κάθαρση με τον φόνο του Φιλόγονου από τον χορό, παραπέμπει λίγο στην αρχαία τραγωδία.

ΑΠ Σωστά οι επιρροές από την αρχαία τραγωδία είναι ξεκάθαρες και τις έχουμε μελετήσει σε βάθος.

 

ΕΡ Η παράσταση απ΄όσο γνωρίζουμε, έχει ένα άρτιο αποτέλεσμα γιατί συνδυάζει ένα υπέροχο ποιητικό κείμενο, με αναλλοίωτη αν δεν κάνω λάθος την γλώσσα του Χορτάτση, μουσική, ερμηνείες και αυστηρή επιλογή στους χώρους  αναπαράστασης- κάστρα και αρχαία θέατρα- μια περφόρμανς διαφορετική απ΄ότι έχουμε συνηθίσει ως τώρα, με ένα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας και αισθητικής αποτέλεσμα.  Πόσο σας δυσκόλεψε το όλο στήσιμο μιας τέτοιας παράστασης;

ΑΠ Μας δυσκόλεψε όμως μας γοήτευσε και μας πείσμωσε περισσότερο γιατί η αγάπη για τη δουλειά μας και για το θέατρο υπερνικα τις δυσκολίες και τις οποίες ατυχίες.

 

ΕΡ Τραγικό εντελώς πρόσωπο η Ερωφίλη, ερωτεύεται και πεθαίνει για τον έρωτα. Στις μέρες μας υπάρχουν τόσο μεγάλοι έρωτες;

ΑΠ  Ο έρωτας ως συναίσθημα είναι πανανθρώπινο και διαχρονικό. Η ένταση του δεν αλλάζει ανά τους αιώνες συνεπώς ναι υπάρχουν μεγαλοι ερωτες ακομα. Απλώς οι άνθρωποι πεθαίνουν από τον έρωτα σιωπηλά και μόνοι ισως πίσω από την οθόνη του κινητού τους. Και οχι επειδη δεν τους αφήνουν οι συνθήκες αλλά επειδή οι ίδιοι οι άνθρωποι σαμποτάρουν την ευτυχία τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος