FOLLOW US: facebook twitter

Επιτέλους καθαρίστηκε ο Βέργας: Ανάσα στη Μανωλάδα

Ημερομηνία: 13-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Περιβάλλον

Πέρασαν δεκαετίες αλλά επιτέλους ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Μανωλάδας ικανοποιήθηκε. Ο ποταμός Βέργας που έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και έχει απειλήσει και το χωριό, καθαρίστηκε σε ένα σημαντικό τμήμα του στις εκβολές του στο Κοτύχι και πλέον η περιοχή φαίνεται να παίρνει ανάσα. Χθες ο δήμαρχος και οι τοπικοί φορείς πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή και εξέφρασαν την ελπίδα να συνεχιστούν τα έργα καθαρισμού και από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, ώστε να αποφευχθούν οι πλημμύρες στο μέλλον.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ αναφερόμενος στο μεγάλο έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή της Βουπρασίας τόνισε πως μετά τα προβλήματα που προκάλεσαν τα τελευταία χρόνια οι ισχυρές βροχές στην περιοχή και οι πλημμύρες αποφασίστηκε να γίνει μια σοβαρή παρέμβαση μετά απο 25 χρόνια, πέραν του ετήσιου καθαρισμού τοπικά. “Πιστεύω πως αυτή η παρέμβαση θα βοηθήσει τους αγρότες της Μανολάδας, που έχουν χωράφια δίπλα από το ποτάμι. Μιλάμε για χωράφια που εδώ και χρόνια ήταν κάτω από το νερό. Οι αγρότες μας υπέδειξαν σημεία και σε συνεργασία με την Τεχνική μας Υπηρεσία προχωρήσαμε σε πίστωση 40.000 ευρώ και κάναμε την παρέμβαση. Φυσικά δε φτάνει αυτό, περιμένουμε και από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας να κάνει και αυτή καθαρισμό σε κομμάτια του Βέργα και να βοηθήσει την κατάσταση. Ας ελπίσουμε πως με αυτή την κίνηση θα σταματήσουν οι πλημμύρες στην περιοχή ώστε να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια οι αγρότες και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου” σχολίασε.

Η πρόεδρος της Μανωλάδας Πόλυ Μπιτούνη, απο την πλευρά της ευχαρίστησε το δήμαρχο, τις υπηρεσίες του δήμου, τον αντιδήμαρχο κ. Παλαιολόγο και τα μέλη του ΔΣ που ψήφισαν την υλοποίηση του έργου. “Ο Δήμαρχος κατάλαβε το τόσο σοβαρό πρόβλημα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να γίνει παρέμβαση στα χωράφια της Μανολάδας. Δεν ήταν απλός καθαρισμός αυτό που έγινε. Είχε βουλώσει η εκβολή, δεν υπήρχε καν κοίτη του ποταμού. Κλείσαμε το σπάσιμο που είχε κάνει το ποτάμι και συνεχίσαμε σε 900 μέτρα καθαρισμού. Έτσι φέτος μετά από περίπου 20 χρόνια καλλιεργήθηκαν ξανά τα παρακείμενα χωράφια. Θα πιέσουμε εκεί που πρέπει ώστε να συνεχιστεί ο καθαρισμός, τουλάχιστον για 500 μέτρα ακόμα, γιατί φτάνοντας στο Κοτύχι είναι τόσα πολλά τα νερά που ξαναγυρίζουν στο χωριό” είπε η κα Μπιτούνη.

Ο αντιδήμαρχος Χρήστος Παλαιολόγος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που γίνονται από το δήμο σε επικίνδυνα σημεία όπως ο Μπρινιάς και ο Βέργας και σχολίασε πως το ποτάμι θύμιζε τη ζούγκλα του Αμαζονίου πριν καθαριστεί. “Χιλιάδες στρέμματα μένουν ακαλλιέργητα ενώ θα μπορούσαν να καλλιεργούνται. Παλαιότερα είχε προβλεφθεί αναδασμός για την περιοχή, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε. Εάν είχε γίνει ο αναδασμός σήμερα θα καλλιεργούνταν αυτά τα χωράφια, γιατί είχε προβλεφθεί και αντλιοστάσιο, το οποίο όμως έμεινε στα χαρτιά… Εδώ έχουν γίνει απαλλοτριώσεις από το 1969 και χαράξεις για αποστραγγιστικά, αλλά δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. Εμείς προσπαθούμε με τα λίγα μέσα και χρήματα που έχουμε να αποστραγγίσουμε έναν τεράστιο Δήμο, ένα Δήμο που έχει τουλάχιστον 70 χλμ αποστραγγιστικά έργα. Με την ίδια εργολαβία που βγάλαμε για τον Βέργα εντάξαμε και ένα μεγάλο λαγκάδι στη Μυρσίνη που λέγεται Ανισάτος” σχολίασε και επισήμανε πως και ως πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων έχει ζητήσει βοήθεια απο την Περιφέρεια για τη διαχείριση των μεγάλων αποστραγγιστικών έργων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος