FOLLOW US: facebook twitter

Επιστρέφουμε… παραδοσιακά!

Ημερομηνία: 16-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

soytzoykakiafournoy5

Τώρα που ο χιονιάς πήρε μακριά την… χρυσόσκονη των Χριστουγέννων, επιστρέφουμε στους καθημερινούς μας ρυθμούς και ανανεώνουμε το ραντεβού της μαγειρικής μας στήλης. Κι επειδή μια μικρή υπερβολή σε όλα ήταν δικαιολογημένη, δοκιμάσαμε και τα γκουρμέ μας λόγω ημερών, λέω να μαγειρέψουμε σήμερα παραδοσιακά και χειμωνιάτικα, γιατί το κρύο θέλει τα δικά του φαγητά. Σας προτείνω λοιπόν νόστιμους και καλομαγειρεμένους γίγαντες πλακί στο φούρνο, οικονομική και νόστιμη συνταγή, οι πιο τολμηροί ας προσθέσουν λίγη κόκκινη πιπερίτσα, του πάει πολύ κι αν δεν θέλετε να τους φάτε σκέτους, μπορείτε να προσθέσετε χωριάτικο λουκάνικο, απάκι ή σύγκλινο- τα κρητικά-. Δεύτερη πρόταση, σουτζουκάκια σμυρνέικα, όχι τηγανητά, αλλά στο φούρνο, που θα λατρέψουν και τα πιτσιρίκια. Συνοδέψτε τα με ρύζι ή πουρέ. Και για το γλυκάκι μας, παραδοσιακός χαλβάς, λίγο… πειραγμένος, με καρύδα και ψητό αμυγδαλάκι, που σίγουρα θα κάνει τη διαφορά και πολύ θα σας αρέσει. Καλές μαγειρικές λοιπόν και καλοφάγωτα!

 

Σουτζουκάκια σμυρνέικα στο φούρνο

Υλικά

 

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο από σπάλα-ελιά ή ανάμεικτο με χοιρινό ή κιμά από κοτόπουλο
  • 4 φέτες  μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε γάλα ή κρασί κόκκινο και στυμμένο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 3-4 σκ. Σκόρδο στην πρέσα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 ή 2 αυγά
  • 1 κ.γλ. κύμινο
  • ¼ κ.γλ. μπέικιν
  • Λίγο νερό

Σάλτσα

  • 2 σκ. Σκόρδο στην πρέσα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο λεπτά
  • 1 κουτί ντομάτα πασάτα
  • 1 κούπα κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνη
  • ¼ κ.γλ. κύμινο
  • Μισή κούπα λάδι
  • 1 κύβο κνορ σε 1 κούπα νερό διαλυμένο ή ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Σε μπολ βάζουμε τον κιμά και όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ζυμώνουμε πολύ καλά για 10 λεπτά. Αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη. Πλάθουμε τον κιμά σε μικρά σουτζουκάκια και τα  βάζουμε σε λαδωμένο πυρέξ. Τα ψήνουμε στο γκριλ στη μεσαία σχάρα του φούρνου μας, μέχρι να ροδίσουν περίπου 20 λεπτά κι από τις 2 πλευρές. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα. Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το  σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά και  ρίχνουμε την ντομάτα, τον κύβο, τα μπαχαρικά, αλάτι , πιπέρι και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει  περίπου 10 λεπτά. Μόλις έχουν ετοιμαστεί τα σουτζουκάκια μας, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και τα βάζουμε στο φούρνο στους 200ο σε αντιστάσεις για 20 -25 λεπτά και είναι έτοιμα.

Πηγή magerikesdiadromes.gr

 

————————————–

gigantes-plaki

Γίγαντες πλακί

Υλικά:

½ κιλό γίγαντες

3 μέτρια ή δύο μεγάλα κρεμμύδια

3-4 σκελίδες σκόρδο ή όσο μας αρέσει

1 ματσάκι  μαϊντανό (να βγει  πάνω κάτω μια κούπα
ψιλοκομμένος)

¾ κούπας ελαιόλαδο

1 βαθύ πιάτο τριμμένη ντομάτα (το καλοκαίρι) ή ένα κουτάκι
κονκασέ (εγώ έβαλα τριμμένη ντομάτα από εκείνη που διατηρώ στην κατάψυξη – τα σακουλάκια
μου  περιέχουν ½ κιλό πολτό-  και 1 κουταλιά πελτέ)

Αλάτι

Πιπέρι

Προαιρετικά, μισή ή μια μικρή καυτερή πιπερίτσα

Και αν θέλουμε αλλαντικό, 1-1,5  κούπα σύγλινα , ή 150 γραμμάρια
απάκι κομμένα σε μικρούς κύβους, η χωριάτικο λουκάνικο. .

 

Βάζουμε αποβραδίς τους γίγαντες στο νερό (για 12 ώρες τουλάχιστον), αφού τους πλύνουμε. Την επομένη τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Μόλις, δηλαδή, βράσουν, τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε να ξαναβράσουν με νερό (κρύο) που τους καλύπτει κατά ένα δάκτυλο περίπου. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν εντελώς (αυτή τη φάση εγώ την κάνω στην χύτρα ταχύτητας). Αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό αλλά φροντίζουμε στο τέλος να μείνουν με ελάχιστο.

Παράλληλα, σε μικρότερη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φετούλες ή μεγάλα καρέ (χοντροκομένα δηλαδή) και προσθέτουμε το σκόρδο και τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει και να μελώσει και προσθέτουμε τον μαϊντανό καλοπλυμένο και ψιλοκομμένο και την πιπερίτσα, αν βάλουμε. Ας πάρουν μια βράση και όλα μαζί. Ανάβουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς.

Απλώνουμε τους γίγαντες σε πυρέξ τραβώντας τους με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα που έβρασαν και από πάνω τους περιχύνουμε με τη σάλτσα. Προσθέτουμε ζουμάκι από κείνο που έχει μείνει στην κατσαρόλα που έβρασαν, τόσο όσο χρειάζεται να βράσει λίγο ακόμη το φαγητό μας αλλά να μη γίνει σούπα.

Ελέγχουμε αν θέλει και λίγο αλάτι ακόμη (είχαμε αλατίσει μόνο τη σάλτσα). Αν βάλουμε σύγλινα, τα προσθέτουμε τώρα και βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο για μισή ώρα περίπου, στην πρώτη σχάρα από κάτω. Πρέπει να μείνει με σφικτή σάλτσα αλλά να μην ξεραθεί

Αφήνουμε το φαγητό να μαρουβίσει (να σταθεί για κανένα τέταρτο) και σερβίρουμε σε ρηχά πιάτα.

Πηγή Cretangastronomy.gr

—————————————

xalvas-karidas

Χαλβάς με καρύδα

Υλικά:

¾ κούπας ελαιόλαδο

1,5 κούπα σιμιγδάλι χοντρό

¾ κούπας καρύδα

½ κούπα αμύγδαλα κατά προτίμηση ασπρισμένα , κομμένα στα 4-6 κομμάτια

Σιρόπι:

3,5 κούπες νερό

½ κούπα χυμό πορτοκαλιού

2,5 κούπες ζάχαρη

Ξύλο κανέλας, φλούδα πορτοκαλιού, λίγα γαρύφαλλα καρφάκια

Για το γαρνίρισμα:

λίγη καρύδα ακόμη, φρούτα γλασέ ή γλυκά κουταλιού

Επί το έργον:

Βάζουμε τα υλικά του σιροπιού σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση αφαιρούμε προσεκτικά τον αφρό που σχηματίζεται χωρίς να παίρνουμε σιρόπι. Αφήνουμε να βράσει 2 λεπτά και αποσύρουμε από το μάτι. Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τα μυρωδικά. Σε άλλη ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και όταν κάψει (πριν καπνίσει) προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τα φέρνουμε 1-2 γύρες. Προσθέτουμε και το σιμιγδάλι σαν βροχή, ανακατεύοντας. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι να αλλάξει χρώμα αλλά όχι να καεί και να σκουρύνει. Αρχίζουμε με μια κουτάλα να προσθέτουμε σιρόπι, περιμένοντας κάθε φορά να απορροφηθεί πριν ρίξουμε το επόμενο. Όταν έχουμε προσθέσει πάνω κάτω τα 2/3 του σιροπιού προσθέτουμε την καρύδα και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε με το σιρόπι ως ότου τελειώσει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνουμε το χαλβά να απορροφήσει τα όποια υγρά του και να μισοκρυώσει. Όταν κρυώσει εντελώς αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με ό,τι μας αρέσει.

Πηγή Cretangastronomy.gr

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος