FOLLOW US: facebook twitter

Επαναλειτουργία των Υποθηκοφυλακείων Πύργου και Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 13-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

kontonis-sinenetyxi-epanaleitourgia-upothikofilakeiou-purgos-amaliada

Δέσμευση του Υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή σε σύσκεψη με τους φορείς τους Δικηγορικούς Συλλόγους Ηλείας και Αμαλιάδας

Ψηφίζεται τροπολογία σε μια εβδομάδα-

Εργασίες εξωραϊσμού του Δικαστικού Μεγάρου Πύργου ενόψει εκδήλωσης για τα 150 χρόνια του Πρωτοδικείου

Ενώπιον των τοπικών φορέων της Ηλείας, των προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων Πύργου και Αμαλιάδας και πολλών δικηγόρων και δικαστικών, δεσμεύτηκε το Σάββατο το πρωί κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής ότι η υπόθεση των Υποθηκοφυλακείων Πύργου και Αμαλιάδας θα λήξει άμεσα με τη ψήφιση τροπολογίας που κατατίθεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Η δέσμευση αυτή έγινε αποδεκτή με ανακούφιση από όλους, αφού είναι γνωστό το ότι η οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου έχει βαλτώσει από την μη λειτουργία των δύο Υποθηκοφυλακείων προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στους πολίτες,σε δανειολήπτες επιχειρηματίες και εμπόρους καθώς και στον ίδιο το νομικό κόσμο. Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι από την δική του πλευρά, υπόσχεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί η τροπολογία και άμεσα, ταχύτατα δηλαδή θα εκδοθούν και οι όποιες άλλες συμπληρωματικές αποφάσεις απαιτούνται και τα Π.Δ έτσι ώστε σε σύντομο χρόνο να αποκατασταθεί η λειτουργία των δύο Υποθηκοφυλακείων με το υπάρχον προσωπικό, που θα είναι βεβαίως μια μεταβατική κατάσταση μέχρι να λήξει οριστικά το ζήτημα όλων των Υποθηκοφυλακείων της χώρας. Θα υπάρξει οπως είπε συνολική ρύθμιση, τα Υποθηκοφυλακεία  γίνουν έμμισθα και θα διοικούνται από ένα ΝΠΔΔ με νομικούς στο τιμόνι, έτσι ώστε να λειτουργήσει μαζί και το Κτηματολόγιο. Καυτηρίασε ακόμα την κατάσταση που ως τώρα επικρατούσε στα Υποθηκοφυλακεία, τονίζοντας ότι 337 Υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα είναι άμισθα, με τα γνωστά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλά από αυτά και μόνο τα 17 είναι έμμισθα και δυστυχώς όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε ληφθεί καμία μέριμνα – όπως χαρακτηριστικά είπε- για να μπει σε μια τάξη όλο αυτό το σύστημα για να είναι λειτουργικό και αποδοτικό. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση των δύο πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Πύργου και Αμαλιάδας, για ποιο λόγο δεν ¨περπάτησε’ το προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε φέρει ο προκάτοχός του υπουργός ο κ. Παρασκευόπουλος, ο κ. Κοντονής τόνισε ότι δεν ναύαγησε ο σχεδιασμός με ευθύνη  της κυβέρνησης, αλλά σε αυτό ενεπλάκησαν οι θεσμοί και δημιουργήθηκε πρόβλημα με το ΔΝΤ και έτσι μπλοκαρίστηκε.

kontonis-epanaleitourgia-upothikofilakeiou-purgos-amaliada-5

Ποια θέματα τέθηκαν στη σύσκεψη

Τον υπουργό καλωσόρισε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλογου Ηλείας, ο πρόεδρος Δημήτρης Δημητρουλόπουλος τονίζοντας ότι με δική τους πρωτοβουλία ζητήθηκε αυτή η συνάντηση με τους τοπικούς φορείς για να συζητηθούν ορισμένα σοβαρά θέματα και όσοι έχουν ερωτήσεις να τις υποβάλλουν τετ α τετ. ο κ. Δημητρουλόπουλος πρόσφερε ως δώρο στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ένα λεύκωμα της πρώην εφόρου Αρχαιοτήτων για την Ολυμπία. Εν συνεχεία του έθεσε με την ανάλογη επιχειρηματολογία τρία σοβαρά θέματα από τα πολλά που όπως είπε θα είχε να του θέσει. Έτσι, το πρώτο και βασικό ήταν η επιτακτική ανάγκη επαναλειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Πύργου που παραμένει εκτός λειτουργίας εδώ και 20 μήνες, αναφέροντας αναλυτικά τις συνέπειες. Το δεύτερο θέμα ήταν η ανάγκη εξωραϊσμού του Δικαστικού Μεγάρου Πύργου που αν και βρίσκεται σε ένα πολύ κεντρικό σημείο της πόλης, η εικόνα του δεν τιμά την ίδια την πόλη. Μάλιστα ο κ.Δημητρουλόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να επισπεύσει τις διαδικασίες για μια χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί για ορισμένες απαραίτητες εργασίες στο δικαστικό μέγαρο, έτσι ώστε το καλοκαίρι που θα εορταστούν τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Πρωτοδικείου Ηλείας, να είναι το κτίριο κάπως εμφανίσιμο και αντάξιο της επετειακής εκδήλωσης που προγραμματίζουν. Το τρίτο ζήτημα που έθεσε, ήταν εκείνο των φυλακών ανηλίκων της Ανδρίτσαινας, ένα έργο που είχε δρομολογηθεί, διατέθηκαν κονδύλια για τις απαλλοτριώσεις και για ένα μέρος της θεμελίωσης και εν τούτοις δεν προχώρησε ποτέ και εγκαταλείφθηκε. Ζήτησε λοιπόν να μάθει αν υπάρχει εκ μέρους του υπουργείου κάποιος σχεδιασμός για την ανέγερση σωφρονιστικών καταστημάτων ανηλίκων στο μέλλον. Τέλος ο κ. Δημητρουλόπουλος ζήτησε από τον κ. Κοντονή, να ξαναδούν το θέμα του Κώδικα Πολιτικής δικονομίας γιατί απαιτούνται κάποιες τροποποιήσεις κυρίως σε ότι αφορά τον νόμο Κατσέλη όπου χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται από την γραφειοκρατία και δεν έχουν τα χρήματα να εμφανίζονται κάθε τόσο στα δικαστήρια να επικαιροποιούν την αίτησή τους για την υπαγωγή στο νόμο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Νίκος Κυπρούλης συμπλήρωσε με τη σειρά του ορισμένα ζητήματα που αφορούν ειδικά την Αμαλιάδα. Το πρώτο φυσικά ήταν η ανάγκη επαναλειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Αμαλιάδας που έχει τις ίδιες συνέπειες στην περιοχή με τον Πύργο, ενώ επισήμανε ότι σε μια παρόμοια κατάσταση με πολλά λειτουργικά προβλήματα βρίσκονται και τα Υποθηκοφυλακεία της Βάρδας και των Λεχαινών και το Κτηματολογικό γραφείο. Επίσης έθεσε και εκείνος το κτιριακό πρόβλημα των δικαστηρίων Αμαλιάδας, την έλλειψη χώρου για την σωστή του ανάπτυξη και την υποστελέχωσή του, ζητώντας να αποσπαστεί στην Αμαλιάδα ένας ακόμα αντισεισαγγελέας γιατί είναι μια περιοχή με μεγάλη παραβατικότητα και κατά συνέπεια πολλές νομικές υποθέσεις, αυτόφωρα και δίκες. Ο κ. Κυπρούλης έθεσε και εκείνος από την πλευρά του το θέμα των φυλακών, τονίζοντας ότι στην Αμαλιάδα παλιά υπήρχαν φυλακές και είπε ακόμα ότι ακόμα κι αν δεν μπορούν να γίνουν στη Ανδρίτσαινα, υπάρχει οικόπεδο και στον Κόροιβο και θα μπορούσε ίσως να εξεταστεί και το θεμα των αποθηκών του ΑΣΟ στον Πύργο.

kontonis-epanaleitourgia-upothikofilakeiou-purgos-amaliada-2

Οι απαντήσεις Κοντονή στα αιτήματα των δικηγορικών συλλόγων

Ο κ. Κοντονής απάντησε σε όλα, ξεκινώντας από το τελευταίο είπε ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδια τους σε αυτές τις εποχές η ανέγερση νέων σωφρονιστηρίων, ήδη υπάρχουν κάποια έτοιμα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα  και τόνισε ότι αν είναι όμως να γίνουν κάποια στιγμή στην περιοχή, αυτό θα γίνει μόνο στην Ανδρίτσαινα, επισημαίνοντας ότι είναι σκανδαλώδες να σπαταλώντας τα χρήματα του φορολογουμένου έλληνα πολίτη σε έργα που ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν και υπάρχει μεγάλη ευθύνη των προγενέστερων κυβερνήσεων γι αυτό. Για τα Υποθηκοφυλακεία έδωσε τις διαβεβαιώσεις που προαναφέραμε στο ρεπορτάζ, για τα δικαστήρια του Πύργου είπε ότι θα φροντίσει να προχωρήσει άμεσα ο εξωραϊσμός τους με αφορμή την εορτή των 150 χρόνων του Πρωτοδικείου Ηλείας και όσον αφορά την υποστελέχωση των δικαστηρίων απάντησε ότι ήδη δρομολογήθηκαν προσλήψεις δικαστικών λειτουργών και προσωπικού και θα καλυφθούν πολλά από τα κενά που υπήρχαν. Για το κτιριακό των δικαστηρίων της Αμαλιάδας δεν άφησε προς το παρών πολλές ελπίδες, τονίζοντας ότι τα περισσότερα κτίρια δικαστηρίων και κυρίως ειρηνοδικείων βρίσκονται σε άθλια κατάσταση όντως και υπάρχουν ειρηνοδικεία που στεγάζονται σε… διαμέρισμα και κατά προτεραιότητα θα δουν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Τέλος όσον αφορά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τόνισε ότι είναι απαραίτητο ένα διάστημα εφαρμογής του για να δουν ποιες είναι οι αδυναμίες του γιατί στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, αφού υπάρχουν υποθέσεις που εκδικάζονται μετά από 10-15 χρόνια κι αυτό ήταν απαράδεκτο! Για τον Νόμο Κατσέλη οκ. Κοντονής ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν τα Κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, τα πρώτα 30 μάλιστα, θα εξυπηρετούν χωρίς χρήματα δανειολήπτες που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα.

kontonis-epanaleitourgia-upothikofilakeiou-purgos-amaliada-3

Ποιοι παρευρέθηκαν στη σύσκεψη  

 Στην σύσκεψη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, ο συντονιστής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Γεωργόπουλος, ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος που τόνισε μάλιστα ότι θα εισηγηθεί να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη την τροπολογία για τα Υποθηκοφυλακεία Πύργου και Αμαλιάδας που θεωρεί προσωπικά πως είναι στη σωστή κατεύθυνση, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος που και εκείνος επικρότησε την πρωτοβουλία αυτή για τα Υποθηκοφυλακεία αναφέροντας μάλιστα ότι μεγάλα έργα της περιφέρειας όπως ο δρόμος Αή Γιάννη – Λαστέικα δεν προχωρά εξαιτίας της μη λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Πύργου. Επίσης ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, οι αντιπρόεδροι του ΕΒΕ Ηλείας Ν. Παναγιωτόπουλος και Κώστας Λεβέντης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Λεχαινών Χρήστος Παλαιολόγος, δικαστικοί και δικηγοροι και άλλοι πολλοί.

kontonis-syriza-epanaleitourgia-upothikofilakeiou-purgos-amaliada

Μετά την 5η δημοπράτηση κατατίθεται στην Ε.Ε για χρηματοδότηση ο φάκελος Μεγάλου Έργου

Για το δρόμο Πατρών Πύργου

Στην επανεκκίνηση όλων των μεγάλων οδικών έργων που καρκινοβατούσαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις όπως η Αθηνών – Πατρών  και πολλά από αυτά – όπως χαρακτηριστικά είπε- είχαν μηδενική χρηματοδότηση, προχώρησε η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ μέσα σε μια διετία, αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε λίγο πριν την σύσκεψη με τους φορείς στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και επικεντρώθηκε στην Πατρών Πύργου. Τόνισε ότι το έργο αυτό δεν αφορά μόνο την Ηλεία, αλλά και την Ζάκυνθο και τον ενδιαφέρει άρα και προσωπικά, έργο που τώρα προχωρά μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, με τις 4 πρώτες δημοπρατήσεις να έχουν ολοκληρωθεί. Όπως είπε, μολις γίνει και η 5η δημοπράτηση, θα μπορεί να κατατεθεί ο φάκελος Μεγάλου έργου για χρηματοδότηση στην Ε.Ε για να διασφαλιστούν τα κονδύλια. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ποιο θεωρεί ότι είναι το όφελος από την κατάτμηση του έργου και τι απαντά σε διάφορα δυσμενή σχόλια για το ότι υπάρχει… οσμή σκανδάλου αφού και τις 4 πρώτες εργολαβίες τις πηρε ο όμιλος Καλογρίτσα, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες  έγιναν με απόλυτα σύννομο τρόπο και η ΤΟΞΟΤΗΣ ήταν η εταιρία που έδωσε της μεγαλύτερες εκπτώσεις αφού ο διαγωνισμός ήταν μειοδοτικός.

Τα άλλα θέματα που τέθηκαν στην συνέντευξη τύπου από τους δημοσιογράφους, ήταν τα Υποθηκοφυλακεία, οι  φυλακές Ανδρίτσαινας και το φλέγον θέμα της β΄ αξιολόγησης που έθεσε ο ίδιος ο υπουργός ξεκινώντας την συνέντευξη.

epanaleitourgia-upothikofilakeiou-purgos-amaliada

Να σημειώσουμε ότι το απόγευμα, ο κ. Κοντονής ήτνα κεντρικό ομιλητής σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα 2 χρόνια κυβερνητικού έργου. Ρεπορτάζ για το θέμα στο αυριανό φύλλο της Πρωινής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος