FOLLOW US: facebook twitter

Δ.Σ Πύργου: Επίτιμος δημότης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ημερομηνία: 25-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτική

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο πρόκειται να τιμήσει ο δήμος Πύργου με την ανώτατη διάκριση ανακηρύσσοντάς τον Επίτιμο δημότη της πόλης του Πύργου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και θα του αποδοθεί το Μετάλλιο Αξίας, ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους όπου θα παρευρεθεί και θα παρακολουθήσει τις θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο.

Ο δήμαρχος κ Γαβρίλης Λιατσής ενημέρωσε το Σώμα για το θέμα αυτό στην χθεσινή διπλή συνεδρίαση του Δ.Σ τονίζοντας ότι ο κ. Παυλόπουλος είναι ενήμερος και ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί βάση του προγράμματος που θα ανακοινωθεί επισήμως, να φροντίσουν να είναι στις θέσεις τους και να τηρηθεί το πρωτόκολο, γιατί η έλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η εδώ παραμονή του, όπως και στο επίσημο γεύμα που θα δοθεί στην συνέχεια, θα γίνει κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας όπως είθισται για έναν Αρχηγό κράτους.

Στην χθεσινή διπλή συνεδρίαση, τα κυρίαρχα θέματα ήταν η παρουσίαση του Τεχνικού προγράμματος του δήμου Πύργου ύψους συνολικά 46.378.959,73 ευρώ και του Προϋπολογισμού δαπανών για το 2018 ύψους 45.656,944,60 ευρώ, η συζήτηση των οποίων καθυστέρησε σημαντικά καθώς μέχρι τις 8.30 το βράδυ η συνεδρίαση εξαντλήθηκε σε θέματα προ ημερήσιας διάταξης. Στα προ ημερησίας οι επικεφαλής των παρατάξεων έθεσαν μια σειρά θεμάτων ο καθένας και ο δήμαρχος απάντησε με την σειρά σε όλα.

Δύο ειδικές συνεδριάσεις και «κόκκινα δάνεια»

Βάσει και των προτάσεων που έγιναν, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν καταρχήν δύο ειδικές συνεδριάσεις του Δ.Σ, μια για τα πετρέλαια στο Κατάκολο όπου θα μπορούν όπως είπε ο κ. Λιατσής οι επικεφαλής, αλλά και κοινωνικοί φορείς, όπως και επιστήμονες να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα και μια για το Νοσοκομείο Πύργου, συνεδρίαση που ζήτησε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας έθεσε ακόμα θέμα για την χερσαία ζώνη Κατακόλου ζητώντας να γίνει μια ξεχωριστή συνεδρίαση και γι αυτό το ζήτημα σε σχέση με τις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ, επίσης αναφέρθηκε στην απόφαση του Συνήγορου του πολίτη για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθώς και την ανάγκη έκδοση ψηφίσματος στήριξης των ελαιοπαραγωγών, όπως και το θέμα των αδέσποτων καθώς και της συλλογής των απορριμμάτων.

Ο κ. Καράμπελας με τη σειρά του έθεσε δύο σοβαρά ζητήματα. Το ένα ήταν η απόφαση της ΚΕΔΕ προκειμένου να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, ζητώντας να ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο σχετική απόφαση, προτείνοντας «πριν την πώληση του όλου ή μέρους των πιστωτικών διευκολύνσεων, το πιστωτικό ίδρυμα να καλεί τον εμπλεκόμενο δανειολήπτη και τους εγγυητές του αν το επιθυμούν και εντός μια συγκεκριμένης προθεσμίας που μπορεί να είναι 45 μέρες να υποβάλλουν πρόταση για την εξαγορά της υπό πώλησης πιστωτικής διευκόλυνσης.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι δεν διαφωνεί με την πρόταση του κ. Καράμπελα, η οποία βρήκε σύμφωνους και άλλους επικεφαλής παρατάξεων.  Επίσης ο κ. Καράμπελας ζήτησε να γίνει άμεσα μια συνεδρίαση του Δ.Σ ενόψει του Αναπτυξιακού συνεδρίου προκειμένου να καταθέσουν όλοι τις προτάσεις τους.  Σε αυτό το θέμα ο δήμαρχος ανταπάντησε ότι ο δήμος Πύργου έχει καταθέσει προτάσεις αλλά δεν έχει αντίρρηση να συζητήσουν το θέμα κι αν χρειαστεί να εμπλουτίσουν την πρόταση, αν και ο ίδιος θεωρεί ως κορυφαίο θέμα την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνος με το θέμα των κόκκινων δανείων που έθεσε ο κ. Καράμπελας ήταν και ο κ. Γιάννης Αργυρόπουλος ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι ο δήμος Πύργου πρέπει να ρίξει το βάρος του στην κατάρτιση συγκεκριμένων αξόνων ανάπτυξης με αντίστοιχες προτάσεις. Για παράδειγμα ΤΕΙ Πύργου, Νοσοκομείο, λιμάνι κλπ με αντίστοιχες προτάσεις, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα και απαιτείται και σοβαρός χειρισμός. Ο κ. Παναγούλης συμφώνησε και εκείνος με το θέμα των κόκκινων δανείων αλλά και της προετοιμασίας για το Αναπτυξιακό συνέδριο και παράλληλα έθεσε ένα θέμα για την χερσαία ζώνη Κατακόλου, τονίζοντας ότι  μέρος αυτής  μπορεί πλέον να διεκδικήσει πλέον ο δήμος αφού οι ΟΤΑ έχουν αυτήν τη δυνατότητα.

Ο κ. Μιχαλακόπουλος συμφώνησε και αυτός με τα κόκκινα δάνεια και το αναπτυξιακό συνέδριο και έθεσε μια σειρά άλλων θεμάτων, ενώ η κ. Άβα Βαγγελάτου από την Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε όλη αυτήν την διαδικασία που προηγήθηκε, της συζήτησης επί 2 και πλέον ώρες θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης, κατά παράβαση του Κανονισμού, για χιλιοειπωμένα όπως είπε ζητήματα και για το… ένα λεπτό δημοσιότητας! Ζήτησε δε από τον πρόεδρο του Δ.Σ να τηρεί στο εξής τον Κανονισμό, να γίνονται οι ερωτήσεις γραπτώς και να απαντάνε οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι.

Τέλος τοποθέτηση έκανε και ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Παναγόπουλος που εστίασε στα «κόκκινα δάνεια» και την πρόταση Καράμπελα και συμπλήρωσε ότι ο δήμος με την Α.Ε που διαθέτει θα μπορούσε να αγοράσει αυτά τα ‘κόκκινα δάνεια με μια συγκεκριμένη διαδικασία για να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Τα δύο βασικά θέματα συζήτησης του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού συζητήθηκαν στην συνέχεια όπου αναμενόταν μαραθώνια η συνεδρίαση μέχρι την λήψη απόφασης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος