FOLLOW US: facebook twitter

«Επίγεια και επουράνια» αφιερωμένη στη μνήμη του πατέρα της…

Ημερομηνία: 23-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

seferli-georgia

Εγκαινιάζεται στις 10 Νοεμβρίου η ατομική εικαστική έκθεση της Γεωργίας Σεφερλή στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιουπόλεως

«Επίγεια και επουράνια» είναι ο τίτλος της ατομικής εικαστικής έκθεσης της Λεχαινίτισσας ζωγράφου Γεωργίας Σεφερλή, μια έκθεση ζωγραφικής και αγιογραφίας αφιερωμένη στον πατέρα της Νίκο, που εγκαινιάζεται στην Αθήνα, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιουπόλεως την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016.

Πρόκειται για μια σειρά 53 έργων ζωγραφικής, που φιλοτέχνησε η ζωγράφος καταγράφοντας την ανατολή και τη δύση του ηλίου, τοπία και παραδοσιακά οικήματα από το οδοιπορικό της στην Ηλεία, την ορεινή Ναυπακτία, τον Προυσό Ευρυτανίας, τη Ρόδο και την Τήνο. Η δουλειά της αποτελεί μια εικαστική περιπλάνηση στους παραπάνω τόπους της Ελλάδας που είναι φορτισμένοι με μύθους. Ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα.

Από το νομό Ηλείας η Γεωργία Σεφερλή  σε 22 έργα, αποτυπώνει το Παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και την ανατολή στον Κρόνιο λόφο, Όσον αφορά τον τόπο καταγωγής της, τα Λεχαινά, στο ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στον ουρανό – ανατολή και δύση- στις στέγες, στο τοπίο και στο πατρικό πλίθινο σπίτι αφιερωμένο στη μνήμη του πατέρα της, το Κάστρο Χλεμούτσι, επίγεια και επουράνια.

seferli-georgia1

Δύο από τα έργα είναι από την ορεινή Ναυπακτία με θέμα «Ανατολή». Στον Προυσό Ευρυτανίας ζωγραφίζει πενυματιό της Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσιώτισσας, ενώ 17 έργα είναι από την Παλαιά πόλη της Ρόδου με θέματα   την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, 15ος αιώνας, Κρήνη, κατοικία, κτίρια και πλατείες.

Από την Τήνο επιλέγει την τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, ανατολές, όψεις του λιμανιού και περιστερώνα σε 10 έργα της με θέμα «Απαγορευτικό στο λιμάνι της Τήνου, Ι. Ναός Ευαγγελιστρίας Τήνου». Ένα έργο της  φέρει τον τίτλο «Το σακάκι» είναι αφιερωμένο επίσης στην μνήμη του πατέρα της.  Τέλος η ζωγράφος παρουσιάζει 11 βυζαντινές εικόνες, με θέμα « Η Υπαπαντή», «Σταύρωσις», «Ανάστασις», «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος»,  «Η Ψηλάφησις του Θωμά», «Ιησούς Χριστός»  και «Η Γλυκοφιλούσα».

seferli-georgia2

Οδοιπορικό σε Ηλεία, Ρόδο, Τήνο και ορεινή Ναυπακτία

Μιλώντας στην Πρωινή η Γεωργία Σεφερλή  τόνισε ότι βρίσκεται ήδη στην φάση προετοιμασίας της έκθεσής της και στο όλο στήσιμο και ευχαρίστησε τον δήμο Ηλιούπολης για την παραχώρηση της αίθουσας στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Όσον αφορά  τα χρώματα και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί, αναφέρει ότι χρησιμοποιεί αυγό με σκόνη σε χαρτί, μουσαμά και ξύλο.και τα έργα που παρουσιάζει είναι τα πλέον αντιπροσωπευτικά της καλλιτεχνικής της πορείας, από το οδοιπορικό της στους τόπους που καταγράφει, με έμφαση βεβαίως στο νομό Ηλείας που είναι και ο δικός της τόπος, ενώ όπως προαναφέραμε η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πατέρα της.

Ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης κ. Στέλιος Λυδάκης αναφερόμενος στο έργο της ζωγράφου τονίζει μεταξύ άλλων ότι «Η Γεωργία Σεφερλή έλκεται περισσότερο από τον περιθωριοποιημένο κόσμο της επαρχίας που μπορεί ακόμα να ρεμβάζει και να ονειρεύεται. Με χρώματα που λες και έχουν φιλτραριστεί από το φως, περιγράφει το θέμα της που είναι πάντα οι παραδοσιακοί οικισμοί χωρίς ούτε μια αναφορά στην άψυχη αρχιτεκτονική του τσιμέντου. Η ζωγράφος καταγράφει τις εντυπώσεις της με ιμπρεσσιονιστική διάθεση, αφού δεν ενδιαφέρεται για το αντικείμενο καθαυτό, αλλά για την χρωματική του αντανάκλαση σε μια ορισμένη φωτεινή στιγμή…»

seferli-georgia3

Η εικαστική έκθεση της Γεωργίας Σεφερλή εγκαινιάζει την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, στις 7 το απόγευμα, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιουπόλεως – Μαρίνου Αντύπα και Ελευθερίου Βενιζέλου στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης. Διάρκεια από 10 – 16 Νοεμβρίου.

Ώρες λειτουργίας 11.00- 13.00 και 19.00-21.00.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος