FOLLOW US: facebook twitter

Εξωδικαστικός των αγροτών: Φέρνει διευκολύνσεις αλλά και μικρές παγίδες

Ημερομηνία: 09-05-2018 | Συντάκτης:

Με πολλά ζητήματα ανοικτά και έντονο τον προβληματισμό των υπόχρεων αγροτών για το αν θα πρέπει να μπουν ή όχι στη ρύθμιση, τίθεται σε εφαρμογή τις επόμενες μέρες και πιθανότατα από τις 14 Μαΐου, η πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τον λεγόμενο εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορά πλέον και αγρότες, καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες. Μια πρώτη ανάγνωση των δυνατοτήτων που παρέχονται, έγινε από τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, τον υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό που έχει κάποιο ενδιαφέρον αφορά κυρίως την εκ νέου δυνατότητα διευθέτησης οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, γι’ αυτό και η λειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης θα λειτουργήσει μόλις «περάσουν» στους λογαριασμούς και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΓΑ του 2016. Αντιθέτως, το κομμάτι των οφειλών που αναφέρεται προς τις τράπεζες περιορίζεται μόνο στα χρέη αγροτών προς την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, όπως επίσης και στα υπό εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, FBB (θυγατρική της ΑΤΕ), Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λ.π.

Το δελεαστικό στην υπόθεση των ανείσπρακτων δανείων είναι η διαγραφή -όπως λέγεται- του 100% των τόκων υπερημερίας και επιπρόσθετα η διαγραφή τόκων κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες. Στην περίπτωση της ολικής εξόφλησης (πράγμα δύσκολο) η διαγραφή τόκων και πανωτοκίων μπορεί να φθάσει το 60%, ενώ σε περίπτωση ρύθμισης του υπολοίπου σε βάθος 10ετίας η διαγραφή δεν θα ξεπερνά το 40%.

Με βάση τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, δεν προκύπτει με σαφήνεια το πλαίσιο βάσει του οποίου θα αντιμετωπισθούν οι παραπάνω υπόχρεοι, καθώς, όπως ειπώθηκε, η αντιμετώπιση θα είναι ανάλογη των οικονομικών δυνατοτήτων που έχει ο κάθε οφειλέτης. Έτσι, αν τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του (πέραν των υποθηκών) υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό της οφειλής, τίθεται εκτός των ειδικών ρυθμίσεων. Το ίδιο ισχύει στην περίπτωση που ο οφειλέτης έχει καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς είτε στην Ελλάδα είτε ακόμα και στο εξωτερικό. Αυτό που λέγεται αρμοδίως, είναι «ελάτε» και… βλέπουμε. Επίσης, δεν έχει διευκρινισθεί με σαφήνεια αν στα χρέη προς το δημόσιο και προς τα ταμεία θα συμπεριλαμβάνονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2017.

Σημειωτέον ότι η υπό εφαρμογή ρύθμιση δεν αφορά:

-Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια αγροτών και νομικών προσώπων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

-Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια συνεταιρισμών όλων των κατηγοριών

-Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια αγροτών προς τις εμπορικές τράπεζες

Για όλα τα παραπάνω η θέση των αρμοδίων είναι ότι επίκεινται και νέες διευθετήσεις οι οποίες θα δουν το φως της δημοσιότητας εν ευθέτω χρόνω.

Επιγραμματικά η προωθούμενη ρύθμιση έχει ως ακολούθως:

Ρύθμιση αγροτικών χρεών

Μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) η Κυβέρνηση παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών αγροτών προς:

Εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ, κλπ

Οι Α για ασφαλιστικές εισφορές

Τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κλπ.) για τα αγροτικά τους δάνεια.

Η ρύθμιση οφειλών δύναται να περιλαμβάνει:

100% διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων. Επιπρόσθετα διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο Νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες (κατόπιν ελέγχου). Παρέχεται και η δυνατότητα πώλησης ακινήτων με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας

Αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Η ρύθμιση απευθύνεται σε:

Αγρότες, γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και αλιείς, οι οποίοι έχουν λάβει αγροτικό δανειακό προϊόν (καλλιεργητικό δάνειο, δάνειο αγοράς εφοδίων κλπ) από την πρώην ΑΤΕ και τις λοιπές ανωτέρω τράπεζες υπό εκκαθάριση εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31/12/2017


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος