FOLLOW US: facebook twitter

Ενωμένοι για την ιστορία τους…

Ημερομηνία: 16-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

laografiko-mouseio1

Οι φορείς της Αγίας Μαύρας δημιουργούν το λαογραφικό μουσείο του χωριού τους

Ένα χωριό ενωμένο πασχίζει για να αναδείξει το παρελθόν και την ιστορία του. Η κοινότητα Αγίας Μαύρας στο δήμο Πηνειού, με την στήριξη της δημοτικής αρχής και με όλους τους φορείς ενωμένους και συντεταγμένους στον κοινό στόχο, προχωρούν στην δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου. Χθες οι φορείς επισκέφθηκαν το δήμαρχο Πηνειού Αλέξη Καστρινό για να παρουσιάσουν επισήμως την ιδέα τους και να τον ευχαριστήσουν για την συνδρομή του. Μάλιστα του χάρισαν συμβολικά ένα μπλουζάκι εθελοντή των φορέων του χωριού. Το λαογραφικό μουσείο Αγ. Μαύρας θα στεγαστεί στους χώρους του παλιού και του νέου δημοτικού σχολείου. Το πρώτο θα στεγάσει την έκθεση, ενώ στους χώρους του δεύτερου θα γίνεται η συντήρηση.

laografiko-mouseio5

Ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός υποδέχθηκε τους φορείς της Αγίας Μαύρας στο δημαρχείο ευχαριστώντας τους εμπλεκόμενους σε αυτή την προσπάθεια ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σύμπλευση όλου του χωριού. Κάνοντας μια αναδρομή στην στιγμή που ο πρώην δήμαρχος Τραγανού Γρηγόρης Γιαννακόπουλος τον είχε επισκεφθεί για να του παρουσιάσει την πρόταση αυτή, ο κ. Καστρινός εντυπωσιάστηκε από την κίνηση που ξεκινούσε. “Στο πλήρωμα του χρόνου διαπιστώνουμε ότι ο κ. Γιαννακόπουλος με την ομάδα όλων των ανθρώπων της Αγίας Μαύρας κατάφερε να κάνει αυτό που είχε πει πραγματικότητα και αν μη τι άλλο, στα εγκαίνια που θα προγραμματίσουμε θα δείτε και μόνοι σας το αποτέλεσμα.

laografiko-mouseio4
Ως Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε ομόφωνα την παραχώρηση και του παλιού και του καινούργιου Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Μαύρας, το ένα για τον εκθεσιακό χώρο και το άλλο ως χώρο που θα γίνονται παρεμβάσεις και συντηρήσεις των εκθεμάτων του Λαογραφικού Μουσείου. Θέλουμε να λέμε λιγότερα και να προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερα. Είναι κάτι που αξίζουν τα συγχαρητήρια σε όλους τους κατοίκους της Αγίας Μαύρας». Ο κ. Καστρινός σχολίασε δε πως δεν μπορεί να υπάρξουν διχαστικές αντιλήψεις και ξεχωριστοί δρόμοι, αλλά κοινή προσπάθεια από όλους για να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στον τόπο. “Δεν ζητάμε πρωταγωνιστές, ζητάμε εργάτες γιατί να ξέρετε η επόμενη μέρα ανήκει σε αυτούς που πραγματικά αξίζουν να προσπαθούν».

laografiko-mouseio3

Η ιδέα και ο σχεδιασμός του μουσείου

Ο πρώην δήμαρχος Τραγανού Γρηγόρης Γιαννακόπουλος λαμβάνοντας το λόγο ευχαρίστησε εκ μέρους του χωριού της Αγ. Μαύρας και όλων των φορέων το δήμαρχο Αλέξη Καστρινό για την έμπρακτη υποστήριξη της ιδέας αυτής από την πρώτη στιγμή, φέρνοντας το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου και ελήφθη ομόφωνη απόφαση. «Ως εκ τούτου είσαστε αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του μουσείου» σχολίασε ο κ. Γιαννακόπουλος.

«Η προσπάθειά μας είναι καθαρά εθελοντική και έρχεται σε μια περίοδο που η κοινωνία έχει τόσο ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες εθελοντών. Διότι οι πρωτοβουλίες των εθελοντών είναι αυτές που δίνουν την ελπίδα ότι κάτι καλύτερο μπορεί να γίνει αύριο. Το αντικείμενο που έχουμε να διαπραγματευτούμε, ο Πολιτισμός, είναι στον πυρήνα του εθελοντισμού γιατί ο Πολιτισμός μόνο ενώνει» είπε ο κ. Γιαννακόπουλος και συμπλήρωσε πως στον ένα χρόνο που οι φορείς συνεργάζονται έχουν συγκεντρώσει πάρα πολλά αντικείμενα από τη λαογραφία του τόπου, από όλα τα παλιά επαγγέλματα και την παλιά ζωή και όλο αυτό το υλικό αναμένεται να τοποθετηθεί στο μουσείο που ετοιμάζεται. Εξήγησε πως θα υπάρξουν τρεις άξονες. Ο ένας άξονας αφορά το παλιό σπίτι και ότι περιλάμβανε. Ο δεύτερος άξονας τα παλιά επαγγέλματα και ο τρίτος άξονας, ο οποίος στον αύλειο χώρο του μουσείου, θα ζωντανέψει τα θέματα με όργωμα με το άλογο, όλα τα παρελκόμενα και τον ζευγολάτη του, μπροστά στον επισκέπτη.

laografiko-mouseio6

“Το μουσείο αυτό δεν θα είναι μουσείο της Αγίας Μαύρας, θα είναι μουσείο του Δήμου Πηνειού, μουσείο της Ηλείας και σε αυτό παρακαλούμε, όποιος έχει κάποιο παλιό αντικείμενο από τα θέματα που ανέπτυξα πριν, από την παλιά ζωή, είναι ο καλύτερος τρόπος για να το αναδείξει, να μας το δώσει για να το παρουσιάσουμε στο μουσείο».

Ευχαριστίες από τους φορείς του χωριού

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίας Μαύρας Αγησίλαος Νικολόπουλος στην τοποθέτησή του ευχαρίστησε το δήμαρχο Πηνειού για την στήριξή του στην προσπάθεια αυτή και τόνισε πως  «το μουσείο μας θα είναι κόσμημα για ολόκληρη την Ηλεία και χωρίς τη βοήθεια του δημάρχου δεν θα κάναμε τίποτα. Όλο το χωριό συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, βγάλαμε από τις αποθήκες και τα ντουλάπια μας πράγματα αξίας και κάποια μάλιστα ανεκτίμητης  αξίας. Θέλουμε όμως να προσφέρουμε όλοι στο μουσείο για να φτιάξουμε κάτι καλό. Να διαφημίζεται το χωριό μας και ολόκληρος ο δήμος Πηνειού».

laografiko-mouseio2

Ο Δημήτρης Γαλάνης από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Μαύρας, ευχαρίστησε το δήμαρχο και επισήμανε ότι «…αποφασίσαμε να κάνουμε όλοι μαζί μια κίνηση που θα αφήσει ιστορία στον Πολιτισμό της περιοχής μας. Είμαστε όλοι ενωμένοι και όλα θα πάνε καλά».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος