FOLLOW US: facebook twitter

Εντυπωσίασε η Γιορτή ψωμιού στον Άγιο Ιωάννη Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 26-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΣΤΡΙΝΙΑ με την συνδρομή και άλλων συλλόγων του δήμου Ήλιδας

Τον Αι- Γιάννη το Ριγανά, γιόρτασε το Σάββατο το βράδυ, με μια εξαιρετική εκδήλωση με θέμα: ΓΙΟΡΤΗ ΨΩΜΙΟΥ “ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΟΡΑ…..ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ”, που αποτέλεσε ύμνο στην παράδοση και την λαογραφία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η Αστρινιά». Την ημέρα του Αι- Γιαννιού γιορτάζει παραδοσιακά όλο το χωριό αφού πανηγυρίζει η ομώνυμη εκκλησία του. Έτσι, μετά τον εσπερινό και την λιτανεία της εικόνας, ακολούθησε η εορταστική εκδήλωση στον Άι- Γιάννη που οργάνωσε όπως προαναφέραμε ο εκπολιτιστικός και φυσιολατρικός σύλλογος του χωριού με την συνδρομή και υποστήριξη και άλλων συλλόγων της περιοχής, όπως του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Ήλιδας « Η Ελίσσα» και του νεοσύστατου Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Χαβαρίου « Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ».

Κατά την εκδήλωση, ο φιλόλογος Αριστοτέλης Κλαμαριάς παρουσίασε την ιστορία του ψωμιού από την αρχαία εποχή. Πώς γινόταν η καλλιέργεια του σιταριού, τι εργαλεία χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για την καλλιέργεια και την επεξεργασία του σιταριού και την μετατροπή του σε αλεύρι και ψωμί. Παρουσίασε σε εικόνες τη σπορά, το θέρισμα, το αλώνισμα και τις υπόλοιπες χειρωνακτικές εργασίες που γίνονταν τα παλιά χρόνια. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από συγκροτήματα συλλόγων της περιοχής, ενώ το επίκεντρο της εκδήλωσης σαφώς και ήταν το ψωμί και κυρίως διάφορα είδη ψωμιών φτιαγμένα από τους συλλόγους με μαεστρία και πολλά κεντήματα στη ζύμη που εντυπωσίασαν, όπως και άλλα εδέσματα με συνταγές παραδοσιακές που μοιράστηκαν στον κόσμο.

Στο τέλος ο εκπολιτιστικός και φυσιολατρικός σύλλογος Αγίου Ιωάννου Αμαλιάδας «Η Αστρινιά», τίμησε τους συμμετέχοντες συλλόγους με αναμνηστική πλακέτα. Την εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου παρακολούθησε πολύς κόσμος από όλη την ευρύτερη περιοχή του δήμου Ήλιδας, μεταξύ αυτών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χ. Χριστοδουλόπουλος, ο πολιτευτής Θόδωρος Βλαγκούλης και πολλοί εκπρόσωποι τοπικών φορέων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος