FOLLOW US: facebook twitter

Εντάσεις για τη λαϊκή αγορά στην Ανδραβίδα

Ημερομηνία: 06-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

laiki-andravida

Αντιδρούν οι παραγωγοί – πωλητές αγροτικών προϊόντων

Η νέα χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς στην Ανδραβίδα έφερε εντάσεις. Χθες πρώτη ημέρα της λειτουργίας στη νέα θέση λίγοι ήταν εκείνοι που έστησαν τους πάγκους τους, καθώς οι περισσότεροι από τους παραγωγούς απείχαν. Ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης υλοποίησε την απόφαση που ομόφωνα είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο από το 2015, όμως υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των παραγωγών – αγροτών που πωλούν τα προϊόντα τους εκεί, λέγοντας πως η νέα θέση της λαϊκής δεν είναι καθόλου λειτουργική. Οι παραγωγοί μετά την ένταση που επικράτησε με τους εκπροσώπους του δήμου στο νέο χώρο της λαϊκής, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στα Λεχαινά και στο δημαρχείο της πόλης, ενώ είχαν συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ανδρέα Μίγκο στον οποίο πρότειναν τρεις νέες θέσεις, που θα συζητηθούν. Ωστόσο η όποια αλλαγή γραφειοκρατικά θα πάρει πολύ καιρό για να εφαρμοστεί ίσως και μήνες, ενώ η παρούσα θέση έχει οριστεί με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για ένα έτος.

laiki-andravida2

Ο πρόεδρος Αγροτών Πωλητών Λαϊκών Αγορών ν. Ηλείας «Η Αναγέννηση», Χρήστος Παναγόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι αγρότες αντιδρούν γιατί ο νέος χώρος είναι μη λειτουργικός. Παράλληλα κατήγγειλε πως η απόφαση ενώ είχε εκδοθεί εδώ και πολύ καιρό, είχε κρατηθεί κρυφή από το δήμο με αποτέλεσμα να μην μπορέσει ο σύλλογος να προσφύγει δικαστικά εγκαίρως. «Η συμπεριφορά αυτή δεν τιμά το δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, γιατί είναι αντιδημοκρατικό, αντιχριστιανικό, αντικοινωνικό. Έπρεπε επισήμως να κοινοποιήσουν την απόφαση στο σωματείο που εκπροσωπεί 106 μέλη και βγάζουν μεροκάματο στις λαϊκές αγορές, είναι εκτεθειμένοι από την παραγωγή τους στο χωράφι, έπρεπε να σεβαστούν τον αγώνα μας και να κοινοποιήσουν την απόφαση για να προσφύγουμε και η δικαιοσύνη να κρίνει. Σήμερα (σ.σ. χθες) απείχαμε το 95%. Δέκα με δεκαπέντε πήγαν μόνο και έστησαν πάγκους, που ίσως φοβήθηκαν ή έδειξαν αδυναμία. Ήρθαμε πορεία μετά την διαμαρτυρία στην Ανδραβίδα. Μιλήσαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καταθέσαμε τα παράπονά μας. Είμαστε αγανακτισμένοι και θυμωμένοι. Θέλουν να φύγουμε από το συγκεκριμένο χώρο με τη δικαιολογία ότι οι περίοικοι φωνάζουν, κάτι που δεν ισχύει. Εμείς θέλουμε να βρούμε τη χρυσή τομή και να πάμε σε ένα δρόμο λειτουργικό. Δώσαμε τρεις προτάσεις θα τις μελετήσει ο αντιδήμαρχος και τη Δευτέρα το πρωί θα έχουμε πάλι ραντεβού για να βρούμε μια λύση να μη χάνει και ο αγρότης το μεροκάματό του, και ο καταναλωτής την αγοραστική του ικανότητα και να μην επικρατεί σύγχυση στην πόλη της Ανδραβίδας. Εμείς θα δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, έχουμε ευθύνη γιατί είναι κληρονομία δική μας» σχολίασε ο κ. Παναγόπουλος.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Μίγκος από την πλευρά του τόνισε πως ήταν η πρώτη ημέρα μεταφοράς της λαϊκής από το χώρο που λειτουργούσε τα προηγούμενα εφτά χρόνια στον καινούργιο. «Υπήρξαν αντιδράσεις από μια μερίδα εμπόρων της λαϊκής που ήρθαν στο δημαρχείο, συζητήσαμε και κατέθεσαν κάποιες προτάσεις για εκ νέου μεταφορά σε άλλο χώρο. Οι προτάσεις αυτές θα ληφθούν υπόψη, θα τις συζητήσουμε, όμως σε πρώτη φάση πρέπει να μεταφερθεί εκεί η λαϊκή αγορά, είναι απόφαση του ΔΣ και πρέπει να εφαρμοστεί. Ωστόσο θα κάνουμε ότι μπορούμε για να λειτουργήσει όσο πιο ομαλά γίνεται. Δεν είμαστε στην αντίθετη πλευρά από τους παραγωγούς και τους εμπόρους. Θέλουμε να εξυπηρετηθούν και αυτοί και οι πολίτες» εξήγησε ο κ. Μίγκος. Ωστόσο μια νέα αλλαγή στο χώρο της λαϊκής αγοράς θα χρειαστεί μήνες για να γίνει. Χρειάζεται βάση της διαδικασίας, υπόδειξη από την ΔΕ Ανδραβίδας, απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δημοτικού Συμβουλίου, έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έγκριση από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, στη συνέχεια επανακατανομή των θέσεων με βάση τη μοριοδότηση και τέλος η μεταφορά στο νέο χώρο. «Για ένα χρονικό διάστημα μηνών θα βρίσκεται εκεί. Η απόφαση του ΔΣ έχει ληφθεί για ένα χρόνο στο σημείο που είναι τώρα και για ένα χρόνο στην οδό Παναγιώτη Παύλου» είπε ο κ. Μίγκος. Επίσης σχολίασε πως κυρίως οι πωλητές αγροτικών προϊόντων έστησαν πάγκους, αλλά όχι και αυτοί με τα βιομηχανικά προϊόντα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος