FOLLOW US: facebook twitter

Ενισχύσεις για πρώτη πρόσληψη 20.000 ανέργων ως 35 ετών

Ημερομηνία: 18-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Στην ενδυνάμωση του επιχειρείν αλλά και στην εξεύρεση θέσης εργασίας από νέους ανέργους προσβλέπει το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, για το οποίο η κατάθεση των αιτήσεων ξεκίνησε χθες. Ο λόγος για το πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτών από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών. Το πρόγραμμα παρέχει επιχορήγηση σε αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό, για την πρώτη πρόσληψη ανέργων σε θέσεις μισθωτής εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Αυτοί που μπορούν να ωφεληθούν από το πρόγραμμα είναι άνεργοι ηλικίας 18 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2. Αν κάποιος είναι νέος κάτω των 29 ετών θα μπορεί να επιχορηγηθεί για την πρόσληψή του για 18 μήνες ενώ όσοι άνεργοι είναι πάνω από 30 ετών θα επιχορηγούνται για 12 μήνες.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος δεν πρέπει να έχουν απασχοληθεί, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης υπαγωγής από τους δικαιούχους, σε επιχειρήσεις, οποιασδήποτε νομικής μορφής, στις οποίες συμμετέχουν ή συμμετείχαν οι δικαιούχοι, είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε ως νομικές οντότητες, με ποσοστό συμμετοχής έως 50% (ατομικά ή αθροιστικά).

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.

Για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25 ημερών το ανωτέρω μηνιαίο ποσό επιχορήγησης, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά, μειώνεται κατά 1/25. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, καθώς και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα άδειας.

Από την άλλη, τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων μπορούν να αντλήσουν επιχορηγούμενο προσωπικό μέσω του προγράμματος:

  • Ατομικοί επιχειρηματίες ηλικίας έως 35 ετών που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό.
  • Επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών, με ποσοστό άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά).
  • Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στους οποίους την πλειοψηφία των μεριδίων άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά) κατέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιθυμεί να δημιουργήσει περισσότερες από μία θέσεις απασχόλησης, μπορεί να ενταχθεί για το σύνολο των θέσεων στο πρόγραμμα, εφόσον προβεί σε πρόσληψη του προσωπικού ταυτόχρονα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος