FOLLOW US: facebook twitter

Ενημερώθηκαν για την φορολογία εισοδήματος

Ημερομηνία: 12-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Επιμορφωτικό σεμινάριο για λογιστές-φοροτεχνικούς από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Σε αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας του Δήμου Πύργου, ασφυκτικά γεμάτη από Λογιστές – Φοροτεχνικούς, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Απριλίου το πρωί το επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ» που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο οικονομολόγος  φοροτεχνικός κος Γιώργος Χριστόπουλος.

Ο κ. Χριστόπουλος επεσήμανε ότι με καθυστέρηση μόλις πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία στο TAXISNET το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών και νομικών προσώπων. Οι δηλώσεις των φυσικών προσώπων σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι και 30 Απριλίου, των δε νομικών προσώπων μέχρι και τέλος Ιουνίου. Ωστόσο, εκτίμησε ότι τουλάχιστον για τα φυσικά πρόσωπα θα δοθεί παράταση.

Ανέφερε επίσης ότι οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του έτους 2016 που θα δηλωθούν στο 2017, θα υπολογιστούν ως εξής:

α) Τα εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και των λοιπών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογηθούν με την νέα φορολογική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο, που ξεκινά με συντελεστή 22% και φθάνει για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ με συντελεστή 45%. Το προηγούμενο έτος τα εισοδήματα μέχρι 50.000 φορολογήθηκαν με συντελεστή 26% και άνω των 50.000 ευρώ με συντελεστή 33%.

β) Τα κέρδη των νομικών προσώπων (Ο.Ε, Ε.Ε, ΙΚΕ. ΕΠΕ. ΑΕ κλπ) θα φορολογηθούν με συντελεστή 29% και κατά την διανομή τους θα φορολογηθούν με επιπλέον ποσοστό φόρου 15% επί των καταβληθέντων μερισμάτων.

γ) Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογηθούν όπως και οι μισθωτοί με το αφορολόγητο βάση κλίμακας σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος, όπου τα αγροτικά εισοδήματα φορολογήθηκαν με συντελεστή 13%. Όσοι όμως φορολογούμενοι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για τα αγροτικά τους εισοδήματα θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ βάσει της κλίμακας που ξεκινάει από τον συντελεστή 22%.

δ) Τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων (ενοίκια) θα φορολογηθούν με συντελεστή 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, με συντελεστή 35% τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ μέχρι 35.000 ευρώ και με συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.

ε) Τέλος, το σύνολο των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από ενοίκια, από μερίσματα κ.λ.π είτε είναι φορολογημένα, είτε αφορολόγητα, πραγματικά ή τεκμαρτά, κατά το τμήμα που υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ θα φορολογηθούν επί πλέον με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης βάσει κλίμακας με συντελεστές που ξεκινούν από το 2,2% και φθάνουν στο 10% για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ.

Η Τοπική Διοίκηση και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Κουτρουμάνης εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον εισηγητή του σεμιναρίου στον κ. Χριστόπουλο για την πλήρως εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη εισήγηση του, καθώς και στους Λογιστές – Φοροτεχνικούς της Ηλείας για την μαζική συμμετοχής τους.

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Κουτρουμάνης

 

 

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος